Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Kırık pirinçle dilediğiniz miktarda pilav yapabilirsiniz.
Elde edilen pilavın diğer pilavlara göre daha ufak taneli olacağına hazır olmalısınız. Dilerseniz şehriyeli kırık pirinç pilavı yapabilirsiniz. Sebzeli pilav yapmak için de yine kırık pirinç kullanmanız lezzetli bir seçim olacaktır.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Bir su bardağı pirince genelde 1'e 1.5 ölçü ya da 1'e 2 ölçü kullanılır.. Osmancık pirinci ise kullandığınız bu ölçü 1'e 2 ölçüsüdür. Yani 2 su bardağı su eklemeniz gerekir. Baldo pirinç kullanıyorsanız 1.5 su bardağı su eklemeniz gerekir.
Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
Pirinçler süzgeçte yıkanır ve süzülmeye bırakılır. (Ben evde osmancık pirinç olmadığı için baldo pirinç kullandım) Bir tavaya 5 yemek kaşığı zeytinyağı konur. Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
Genellikle asma yaprağı ve kırık pirinç ile hazırlanan yaprak sarma, Osmanlı mutfağından miras kalan yemekler arasındadır.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor. Ama pirinçli harç genelde artıyor.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Pilavın altını kapattıktan sonra spatula yardımıyla çok hafif karıştırmak gerekir ve daha sonra demlenmeye bırakılır. Bunun sebebi, tenceredeki pilavın nem dengesini ve tane tane olmasını sağlamaktır. Son olarak, birkaç damla limon suyu pilavın daha beyaz ve parlak olmasını sağlayacaktır.
* Bir bardak suya bir yemek kaşık pirinç dökün, pirinçler tepeye çıkıp yüzüyorsa plastiktir. * 180 gr pirinci pişirin ve bir saklama kabına koyun. Kabı tezgahta birkaç gün bekletin. Pirinç küflenmeye başlıyorsa gerçek pirinçtir.
1- Pirincin ne kadar taze olup olmadığına dikkat etmeliyiz. 2- Eğer büyük istersek büyüklüğüne kısacası istediğimiz boyut olup olmadığına dikkat etmeliyiz. 3- Miktarına dikkat etmeliyiz. 4- Ayrıca fiyatına da dikkat etmeliyiz.
Pilavı sadece sıvı yağla yaparsanız epeyce bir yağ altta toplanır. Pişirme esnasında karıştırırsanız nişasta açığa çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur.
Çünkü diğer pirinçler nişastalardan arındırmak için yıkanırken nişasta içermeyen basmati pirinci suda uzun uzadığa yıkamaya gerek yoktur. Basmati pirincinin pişmesi diğer pirinçlere oranla biraz daha zaman alabilir çünkü diğer pirinçlere oranla daha büyük ve uzundur.
Osmancık Pirinç Pilavı Hazırlanışı:
Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine yıkanıp süzülmüş olan pirinçleri ilave edin ve kavurun. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler göz göz oluncaya kadar pişirin. Karıştırın ve 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri