Sulama karıklara su verilmesi yoluyla yapılır. Toprakta rutubetin iyi bir seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde iklim koşulları (yağışlar) ve toprak karakteri dikkate alınarak 5-10 günde bir yapılmalıdır. Genellikle ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır.
Biberin, kumlu topraklarda 2-3 günde bir, ağır yapılı topraklarda ekilmesi durumunda ise 3-7 gün arası periyotlarda sulanması gerekir. Nemi seven biber bitkisi, kuru veya sulu topraklarda yetiştirilmeye uygundur.
Biberde fide dikimden 15-20 gün sonra kaymak kırma ve boğaz doldurma amacı ile ilk çapa yapılır. Bu ilk çapanın 2-3 hafta sonrasında ikinci çapa yapılır. Sonrasında toprağın bünyesi ve yağış durumuna göre üçüncü çapada yapılabilir.
1968 de Barış Manço'nun başına gelmiştir. Bir kıza evlenme teklifi etmek üzereyken sokaktan geçen seyyar satıcının "domates, biber, patlıcan" nidasıyla dikkati dağılan Barış Manço konuşamaz, kız da ben 2 lafı bir araya getiremeyen adamla beraber olmaz deyip gider. Sonuç olarak ortaya efsane bir şarkı çıkmıştır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir.
İlgili 37 soru bulundu
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Ocak: Turp, patlıcan, çeri domates, ıspanak, domates, maydanoz, karnabahar ve sarımsak ekilir. Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir.
önce soğanı doğrayıp tavada yağda biraz penbeleşecek, sonra doğradığın domatesin yarısı kadar olan biberi ( eğer biber çok acıysa veya sen ne kadar acı olmasını istiyorsan dahada az koyabilirsin. )
Patateslerden sonra patlıcanları kızartın. Patlıcanları da yağdan aldıktan sonra havuçları ve son olarak biberleri kızartın. Sos için domatesleri rendeleyip tavaya alın. İçine baharat,yağ ve sarımsakları ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
Bitki düzenli olarak yapılan sulama sistemlerinden hoşlanmakta ve bu yüzden de damlama ile yapılan sulama en iyi yöntemdir. Biber tohumu çimlenme aşamasında yeterli miktarda su verilmesi gerekmektedir. Biber sulaması sık fakat az olmalıdır. Çok fazla su, toprak hastalık ve zararlılarının artmasına neden olmaktadır.
Yüksek sıcaklık, acı biberlerde acılığı artıran bir faktördür. Gelişme gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar. Gündüz 32 ºC' nin üzerinde biberin meyve bağlaması azalır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Fidelerin sulanması düzenli ve yeterli olmalıdır. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli aralıklarla sulama yapılmalıdır. Ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Salça İçin Malzemeler :
1 çay bardağı su. 2 çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı tuz. 2 yemek kaşığı toz şeker.
Biberin Yanına Ne Ekilir? Biber ile uyumlu bitkiler: Domates, Maydanoz, Fesleğen, Havuç ile biber tohumları birlikte ekildiğinde verim artacaktır.
Düzenli yapılan sulamalarda patlıcan verimi artmaktadır. Toprakta bakır, çinko ve manganez uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde, meyve tutumu ve verimi artmaktadır. Hasat zamanı verim ve ürün kalitesi için önemli olan diğer bir faktör olmaktadır.
Ancak, evimizin bahçesinde meyve ve sebze yetiştirirken dikkat etmemiz gereken bazı riskler vardır. Dikkate almamız gereken şeyler şunlardır: Patlıcan yüksek sıcaklık istekleri olan bir bitkidir. Büyümek için 20 °C ila 30 °C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyaç duyar.
Kimyevi gübre uygulaması, taban gübrelemesi uygulanması gerekmektedir. Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır.
Biber tohumunun sulanması sık ama az olmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır. Nem yetersiz olduğunda büyüme yavaşlar, gövde odunlaşır, meyve tutumu azalır, meyveler küçük kalır ve çiçek dökümleri meydana gelir.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri