Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir. Derin dondurucusunda yer problemi olmayanlar için kolay bir yöntem ancak derin dondurucusunda yeteri kadar yeri olmayanlar domatesleri rendeleyerek veya sos yaparak konserve şeklinde saklayabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Domates buzdolabında nasıl saklanır? Olgunlaşmamış domatesler olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilir. Olgunlaşan domatesler Koroplast Buzdolabı Poşetine konur. Ağzını kapamadan buzdolabına yerleştirin.
Sonuç olarak domatesleri buzdolabında saklamak kesinlikle onların daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır ancak bu şekilde onların lezzetini daha hızlı bir şekilde kaybetmesine de yol açacaktır. Belki de çözüm kısa sürede tüketebileceğiniz miktarda almak ve onları oda sıcaklığında bekletip kullanmaktan geçiyordur.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir.
Özetle domates oda sıcaklığında 1-5 gün, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta ise 2-3 ay dayanır.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Reçel, bal, çikolata gibi tatlılar buzdolabında saklandığında organik özelliklerini yitirirler. Ayrıca reçel ve balın uzun süre buzdolabında tutulması, akışkanlıklarının gitmesine de yol açar. Buzdolabının soğuğu ve nemi kahvenin lezzetini bozar.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Benzer şekilde domatesin temel rengi kırmızı iken kırmızının pek çok tonunu domateslerde görmek mümkündür. Ancak bozulma neticesinde her sebze olağanın dışında bir renge döner. Bu renk genellikle solgun, mat, pörsümüş bir görünümdedir. 2 - Tat : Sebzelerdeki bozulmanın en bariz göstergelerinden birisi tat değişimidir.
İstenirse domateslerin kabukları soyulup buzdolabı poşetine konup, derin dondurucuda saklanabilir. Kışın yemeklerde kullanılır. Bunun dışında domatesler rendelenip porsiyonlara ayrılıp buz kalıplarında dondurulabilir. Hepsi bir buzdolabı poşetine konarak saklanır.
Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz. Her sebze ve meyve için ayrı saklama kabı kullanmamak, farklı kokuların dolap içine yayılmasına neden oluyor. Kötü koku oluşumuna engel olmak için her birini ayrı kaplarda muhafaza edebilirsiniz.
Eğer oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır. Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri