Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler. Daha düşük sıcaklıklar renk kaybı, raf ömrünün kısalması ve diriliğin kaybolmasına neden olur. Kızarmış olgun domateslerin depo çıkışından sonra daha fazla dayanabilmeleri için (nakliye süresi için) 3 hafta süre ile 0- 1,5 °C'de tutulabilirler.
Çünkü ısısı 12 derecenin altına inen domatesin tadında bozulma oluyor. Bilim insanları domatesin 12 derecenin altında tutulduğunda soğuk atmosferin sebzenin nispeten taze kalmasını sağladığını ama tadının tamamen değiştiğini belirtti.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir.
Domates, sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C'dir. Sıcaklık -2°C'ye düşerse, bitki tamamen zarar görür. 10˚C'nin altında ve 30˚C'nin üzerinde tozlanma ve döllenmede problemler ortaya çıkmakta, meyve bağlayamamaktadır.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Isısı 12 derecenin altına inen domatesin tadında bozulma oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Domates Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Yaklaşık olarak 8 ayda domates ağacı 7 metre kadar yükseğe çıkabilir. Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domatesleri küp küp keserek buzlukta saklayabileceğimiz gibi rendeleyerek de dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun için rendelediğiniz domatesleri ince süzgeçten az miktarda suyunu salacak kadar süzün. Çok fazla suyunu süzer iseniz, kıvamı salça gibi olur. Ardından poşetlere koyup, dondurucuda saklayabilirsiniz.
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
Domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir buzdolabı poşetine koyarak saklayın. Domatesleri rendeleyerek porsiyonlara ayırın ve dondurarak, yemek ve soslarda kullanabilirsiniz. Domateslerinizi, kullanacağınız yemek çeşidine göre saklamak daha avantajlıdır.
Domates - Salatalık
Domates buzdolabında muhafaza edildiği zaman, besin değerlerini ve lezzetini daha hızlı kaybeder. Bu nedenle oda sıcaklığında saklanması daha doğrudur. Eğer domatesler çok fazla olgunlaşmışsa bu durumda buzdolabı tercih edilebilir.
Büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri bütün halinde de saklayabilirsiniz. Yıkadığınız domateslerin sap dibindeki yeşil bölümlerini bıçak yardımı ile oyarak çıkarabilirsiniz. Ayıkladığınız domatesleri bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetinde muhafaza edebilirsiniz.
Bakteriyel solgunluk, toprak kaynaklı bakterinin yayılmasına uygun koşullar altında mahsulün tamamen yok olmasına neden olabilir; hastalık tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilen domateslerde ciddi kayıplara neden olur.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Sıcaklık eksi 2-3 C ye düştüğünde bitki tamamen ölebilir. Gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sıcak ve kuru rüzgarlarda, fazla miktarlarda çiçek dökülmesine sebep olabilir.
Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir. Olgunlaşma dönemini tam olarak tamamlamamış “dörtte üç olgun” denen domatesler, 8 °C ile 10 °C sıcaklıklarda %80-85 bağıl nemde depolanmalıdır. Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır.
Domates, ılık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Soğuklardan hiç hoşlanmaz. Ülkemizde bu kadar çok üretilmesinin sebeplerinden biri de iklim koşullarının gayet uygun olmasıdır. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerindeki iklim domates için çok elverişlidir.
Domatesin büyüme döneminde yüksek nem olumlu etki yaparken, meyve olgunlaşması döneminde ise hastalık ve zararlıların artmasına yol açar. Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır.
Açık arazide İklim isteği: Domates, ılık ve sıcak iklimlerin bitkisidir. Soğuklardan çok zarar görür. Yetiştirildiği dönemde sıcaklık -2, -3 0C düştüğünde bitki donar ve ölür.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
Bu işlem, bitkinin besin kaynaklarını daha az fakat daha büyük ve daha lezzetli meyvelere aktarmasını sağlamak için yapılır. Ticari domates çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden 7-10 hafta sonra hasat edilebilir. Dikim işleminden hasada kadar süren zaman çeşide, iklim koşullarına ve dikilen fidelerin yaşına bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri