Tek sıralı dikim tavsiye edilir. Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Domates yetiştiriciliğinde sıra arası ve üzeri aralıkları, çeşidin sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerde sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 50-60 cm, yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra üzeri 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem korunur.
Dikimde sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 120-150 cm arasında olmalıdır.
Sanayi tipi domates 1000 m2 alana 1500-2500 adet arası domates fidesi dikilir. Karık arası 75-125 cm arası değişir, fide sıra arası 50-100 cm arası değişir. Sofralık yuvarlak domates 1000 m2 alana 1300-2000 adet arası domates fidesi dikilir. karık arası 75-125 cm arası değişir, fide sıra arası 50-100 cm arası değişir.
Bu yapıldığı takdirde domates fidesi daha kolay ve daha rahat bir şekilde büyür. Bu işlemler toprağa ekildikten sonra da uygulanması gereken işlemler olarak bilinir. Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı alan bir yerde yetiştirilen fideler daha hızlı büyürler. Güneş ışığı, bitkilerin fotosentez yapması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Su, domates fidelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar. Hasat dönemine yaklaşıldığında ihtiyaç duyulan su miktarı metrekare başına 7-8 litreye çıkar. Bu bilgiden hareketle bitkinin çiçeklenmeden meyve vermeye kadar olan dönemde su ihtiyacının görece az olduğu söylenebilir.
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Dikim yönü kuzey-güney yönünde olmalıdır. Dikim mesafeleri çift sıra dikim sisteminde çift sıralar arası 100 cm, sıra arası 50 cm, sıra üzeri de tek mahsulde 50 cm, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde 45 cm' dir.
Düze dikim yapılabileceği gibi karık sırtının iki kenarına da yapılabilir. Çift sıralı yetiştiricilikte geniş sıra arası 90-110 cm, dar sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 50-60 cm'dir. Bir dekar alana 2000-3000 bitki düşer.
Domates bitkisinin kök gelişimi toprak sıcaklığı ile de yakından ilgilidir. Toprak sıcaklığı 15°C olduğunda kökler büyümez. 20°C'de yan kökler oluşmaya ve 25°C'de ana kök uzamaya başlar. Kökün optimum gelişmesi için toprak sıcaklığının 33 - 35°C olması gerekmektedir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır. Domates fidelerinin gövde bölümleri dışarıda bırakılmamalıdır. Sadece yaprak bölümleri dışarıda kalacak şekilde doldurulmalıdır.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Domateste Güneşlenme
Domates yetiştiriciliğinde ışığın rolü çok önemlidir. En az 6 saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bölgelerde yetiştirilmesi gerekir.
Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve bakır, domates bitkisi için yararlı olan diğer makro ve mikro elementlerdir. Bu nedenle bitkiniz için seçeceğiniz gübreler, bu bileşenleri uygun miktarda sunmalı ve toprakların eksikliklerini gidermelidir.
Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.
Tarım için Elverişli Domates Gübresi Çeşitleri
Özellikle kalsiyum ve magnezyum yönünden eksik, geçirgenlik oranı yüksek olan kumlu topraklarda domates üre gübresini ekim ve dikimden sonra verebilirsiniz. Su tutma özelliği yüksek ve geçirgenliği az olan killi topraklarda ise dikim işleminden önce kullanabilirsiniz.
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri