Domateslerin güneşte kuruması boyutuna göre değişiklik gösterir. Ancak 7-12 gün içinde bütün domatesler kurumuş olacaktır.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.
Hayır. Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın.
Domates kurutma esnasında ne kullanılmalıdır
Kurutma esnasında kükürt veya tuz kullanılır. Biz kurutma esnasında tuz kullanıyoruz. İkiye böldüğünüz domateslerin iç kısımlarına tuz ekiyoruz. Eğer tuz ekmezseniz domatesin çok geç kurumasını sağlarsınız ve uzun sürede kuruyan domatesler çürüme yaşanır.
- Bol güneş alan sıcak bir balkona, ya da bahçeniz varsa, bahçenin güneşli bir bölgesine yerleştirdiğiniz bir masa veya zeminden yüksek bir tabla üzerine pamuklu temiz bir örtü serin. Domates dilimlerini örtünün üzerine yan yana dizin. Üst üste koymayın.
İlgili 25 soru bulundu
Çiçeklenme için en az günlük 6 saat ışıklanmaya ihtiyaç duyan domates az ışığa karşı duyarlıdır. Gün uzunluğu domates üretiminde belirleyici bir faktör olmadığından, sera yetiştiriciliğini de içine alan geniş bölgelerde üretim yapılabilmektedir.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Tamamen kuruyunca da kavanozlara alıp muhafaza edebilirsiniz. DOMATES KAÇ GÜNDE KURUR? Domateslerin güneş altında kuruması boyutuna göre değişir. Fakat genel olarak 7 ila 10 gün içinde kururlar.
Domateslerin güneşte kuruması boyutuna göre değişiklik gösterir. Ancak 7-12 gün içinde bütün domatesler kurumuş olacaktır.
Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler. Daha düşük sıcaklıklar renk kaybı, raf ömrünün kısalması ve diriliğin kaybolmasına neden olur. Kızarmış olgun domateslerin depo çıkışından sonra daha fazla dayanabilmeleri için (nakliye süresi için) 3 hafta süre ile 0- 1,5 °C'de tutulabilirler.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur. Hasar döneminde de sulama işlemi aza indirilebilir.
İçindeki likopen sayesinde cildimizi güneşten gelen ve ultraviyole (UV) ışınları olarak adlandırılan zararlı ışınlara karşı güçlendiren domates, ciltte lekeler oluşmasını, cildin erken yaşlanmasını önlüyor.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Çok eski bir gelenek olan kurutma yönteminin olmazsa olmazı güneş. Büyüklerimiz bu nedenle tam mevsimindeyken kurutmalıkları hazırlamaya başlar, evlerin teraslarında büyük beyaz örtüler serermiş. Bu şekilde nesilden nesile kurutma yöntemi yayılmış.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Güneşte domates kurutma
Domatesleri ortadan iki parçaya bölmelisiniz ve direk güneş gören bir yere koymalısınız. İç kısımları güneşe bakmalıdır. Üzerine tuz atıyoruz. Eğer tuz atmazsanız kuruma süresini uzatırsınız.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
Domatesler, ceviz büyüklüğüne gelene kadar sulama yapılmaz. Ardından gelen büyüme süresince ise gelişimi için sulamaya önem verilmelidir. Yağışlı iklimlerde ekim yapıldıysa iki üç kez sulama yeterli olacaktır. Hasat zamanı ise domateste verim elde edilmesi için kuru ve serin havalar tercih edilmelidir.
Amerika'dan dünyaya yayılan domates, bugün başta Asya ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede düzenli sulanarak yetiştirilebilmektedir. Gün ışığını seven bir meyve olup 3 günlük aralıklarla sulanarak yetiştirilebilmektedir.
Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir.
Kurutma işlemi uygulanmış domates besin değerlerin kaybetmediği gibi, vitamin ve minarel değerlerinide korur. Kurutulmuş domatesin lezzetinde olumlu bir yönde değişme olur ve yenmesi daha keyifli bir hale gelir. Domates likopen açısından zengindir. likopen deri yaşlanmasını yavaşlatma özelliğine sahiptir.
Domates Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Yaklaşık olarak 8 ayda domates ağacı 7 metre kadar yükseğe çıkabilir. Genel olarak ise domates ağacının ömrü 5 ay ile 2 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
1 FİDEDEN 55 KİLOGRAM ÜRÜN
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Diyarbakır'a bağlı Lice ilçesinde, hibrit tohum kullanılmadan yetiştirilen Lice domatesi, pembe rengi ve enfes tadıyla ülke çapında ün sahibi. Bu lezzetin sırrı ise Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağ eteklerinden geçen ve karla zenginleşen kaynak sularıyla beslenerek yetişmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri