Sinüzit ile ilişkili olabilecek bazı belirtiler: Yüz ağrısı ve yüzde basınç hissi, burun tıkanıklığı, iltihaplı burun akıntısı veya iltihaplı geniz akıntısı, koku alma bozukluğu, ateş, baş ağrısı, ağız kokusu, yorgunluk – halsizlik, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı – kulakta basınç – kulakta dolgunluk.
Sinüzit: Üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer şekilde sinüs boşluklarında iltihaplanma sonucu salgı artışı, östaki borusu üzerinden orta kulağa da yansıyabilir ve kulak tıkanıklığı ile sonuçlanabilir.
Çünkü sinüzit burun tıkanıklığı ve iltihabi geniz akıntısı, orta kulak iltihabı, işitme azlığı, geniz eti büyümesi, boğaz enfeksiyonları, ses kısıklığı ve hatta astım ve bronşit gibi alt solunum problemlerine yol açabiliyor.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Antibiyotik almak sinüzitin süresini biraz kısaltır ve semptomları hafifletir. Tedavi genellikle 7-10 gün sürer. Kronik sinüzitte bazen uzun süreli tedavi (21 güne kadar) sunulur. Şiddetli bakteriyel sinüzit vakalarında , hastanede antibiyotikler intravenöz olarak verilecektir.
"Önem verilmeyen bir gribal enfeksiyon, doğru tedavi edilmediğinde sinüzite yol açabiliyor. Sinüzit ise kronik farenjit, kronik bronşit, gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit ve beyin apsesine kadar varabilen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor..."
Sinüslerdeki tıkanıklık kulaklardaki basıncı etkiler. Sinüzit tedavisi tıkalı kulaklar için de rahatlama sağlayacaktır. Sinüsleri kurutmamaya, nemli tutmaya çalışın. Günde birkaç kez burun spreyi kullanmak ya da yüzünüze nemli ve ılık bir bez koymanız sinüzit ağrısı ve baskısını kaldırabilir.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır.
Bazı virüsler, özellikle akut sinüzite neden olmasıyla bilinir. Rhinovirüs, adenovirüs, influenza virüsü ve parainfluenza virüsü bu etkenlerdendir. Bu duruma neden olan mikroorganizmalar olarak ise streptococcus pneumoniae, haemophilus influenzae ve moraxella catarrhalis gibi bakteriler sayılabilir.
Bakteriyel sinüzitin belirtileri şunlardır:
Tıkanık veya akan burun ile beraber 10-14 boyunca azalma göstermeden devam eden gün içi öksürüğü Burundan mukus akması (bu hem bakteriyel hem de viral sinüzitte gözlenir ama sürekli ve yoğun akıntı genelde bakteriyel sinüzit belirtisidir)
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Tedavide burun açıcı spreyler ve soğuk algınlığı hapları, alerji hapları ve spreyleri, burun ile sinüs yıkama sıvıları ve spreylerinden faydalanılır. Kronik sinüzitler ise öncelikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmeli, fakat dirençli vakalarda ve tekrarlayan durumlarda cerrahi tedavi düşünülmeli.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Kulak iltihabı Nasıl Tedavi Edilir? Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
Normal şartlar altında kendiliğinden geçen orta kulak iltihabı 1- 2 hafta içerisinde geçmektedir. C vitamini tüketimine oldukça önem gösterilmelidir.
Uzmanlar, nezle, grip, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunlukla orta kulağı, nadiren de iç kulağı etkileyerek işitme kayıplarına yol açabildiğini söylüyor.
Kulak hastalıkları geçici, aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Dr. Hayati Kale, sinüzit enfeksiyonun toplumda bilinene aksine basit bir durum olmadığını belirterek, ilerleyen vakalarda göz abselerine, beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) kadar gidebilen bir çok tehlikeli duruma sebebiyet verebileceğini bildirdi.
Sinüzit; akut, subakut ve kronik sinüzit olmak üzere 3 grupta sınıflandırılmaktadır. Akut sinüzitler, yaklaşık 4 hafta sürmekte, ilaç tedavisiyle ya da kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Subakut sinüzit, akut sinüzitin henüz tam olarak iyileşmediği, kronik sinüzitin ise tam olarak oluşmadığı geçiş evresidir.
Akut sinüzit; 4 haftaya kadar süren. Subakut sinüzit; 4 ila 12 hafta süren. Kronik sinüzit; 12 haftadan daha uzun, aylarca hatta yıllarca sürebilen. Birkaç yıl içerisinde ataklar şeklinde tekrarlayan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri