Domates suyu ph değeri ise 4 ile 4.5 arasındadır. Bu da domates suyunun bir asit olduğunu ancak zayıf bir asit olduğunu göstermektedir.
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır [22, 39].
Domatesteki organik asitler temel olarak sitrik asit ve malik asit olup sitrik asit olgun yeşil evrede maksimuma ulaşmakta ve olgunlaşma süresince sabit kalmaktadır. Diğer taraftan, malik asit miktarının azaldığı görülmektedir. Olgunlaşma sırasında malik asidin sitrik aside oranı 1,3'den 0,6'ya kadar düşmektedir.
Taze domates suyundaki serbest amino asitlerin %45'ini glutamik asit oluşturmakta, bunu aspartik asit izlemektedir. Sitrik asit en fazla bulunan organik asit iken, bir miktar da malik asit bulunmaktadır (Gould, 1983; Yılmaz, 2001).
Limon suyunun pH değeri 2 – 3 arasında yer almaktadır.
Bu da limonun oldukça yüksek asidik özellikler gösterdiği anlamına gelmektedir. Bir örnek vermek gerekirse limon suyunun asidik özelliği sudan 10,000 ile 100,000 kat daha fazla olmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Domatesin asitli bir meyve olduğunu belirtmek gerekir. Asitli yapısından dolayı, çok fazla tüketimde mideyi yorar. Özellikle de çiğ domatesin çok fazla tüketimi, mide asitlerinin dengesini bozacağı için sınır koymak gerekir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Domates Suyu İçmenin ve Sürmenin Cilde ve Vücuda Faydaları
Domates içinde çok sayıda faydalı vitamin ve mineral bulunur. A, C ve K vitamini açısından çok zengin olan bir besindir. Aynı zamanda fosfor, potasyum, magnezyum, bakır, manganez mineralleri bakımından da çok zengindir.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Yağı yüksek sıcaklıkta domatesle pişirmediğiniz için zeytin yağındaki E vitamini ve değerli yağ asitleri özelliğini yitirmeyecektir. Zeytinyağı ve diğer sebzeleri hırpalamayalım ama domatesi soyup doğrama, robotta çekip çok pişirme şeklinde hırpalamak serbest" dedi.
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Sirkenin en önemli kalite kriteri asetik asit içeriğidir. TS 1880'e göre şarap sirkesinin toplam asit içeriği asetik asit cinsinden en az 4 g/100 mL olmalıdır. Sirkenin pH değeri ise 2.0-3.5 arasındadır (Aktan ve Kalkan, 1998).
Eğer domatesin kabuğunun çok yapay göründüğünü düşünüyor ve çıplak gözle beyaz çizgilerin farkına varabiliyorsanız, bu gıda nitrik asit içeriyor demektir.
Mermer bazdır, çünkü üzerine asit döküldüğünde aşınma yapar. Balın pH değeri 7'nin altındadır, pH türe göre değişiklik gösterir ancak genelde asidiktir.
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Kuvvetli bazlar yakıcı ve tahriş edicidir. Bazlar da su ile çözündükleri zaman elektrik akımını iletirler. Sorumuzda ise bize ekmeğin asit mi baz mı olduğu sorulmuştu. Ekmek, asidik bir maddedir.
Domates ve reflü
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır.
Oldukça doyurucu ve besleyici olan domates suyu aç karnına içilebildiği gibi günün her saatinde tüketilebilir. Günde 2 bardağa kadar içilebilen domates suyu zengin besin değerleri sayesinde vücudun alması gereken vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılar.
Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Asit özelliği sebebiyle mide rahatsızlığı olanlara kesinlikle önerilmiyor. Bununla birlikte kanama ve kanamanın durdurulamaması riski taşıyan kişilerin de kesinlikle içmemesi gerekiyor.
Çeşme suyuna gelecek olursak çeşme suyunun pH değeri "6.5" ile "9.5" aralığında kalmaktadır. Dolayısı ile hem asidik hem bazik özellik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri