Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar. Dondurmanın ise bu durumlar dışında boğaz enfeksiyonları ile doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır|-|.
Gripken dondurma yenir mi? Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Denir ki 'hastalanıldığında asla dondurma yenmez'. Ancak enfeksiyonlara karşı korur ve mikrop gelişmesini önler. Son derece önemlidir. Ve vücudun hastalıklar esnasında tüketmiş olduğu sıvının geri kazanılmasını sağlar.
Bademcik şişmelerinde de özellikle ev tedavilerinin kolay olarak uygulanamadığı çocuk gruplarında dondurma ya da donmuş içecekler iltihap ya da ağrının azaltılmasında etkili olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hatta bademcikleri şişmiş kişilere dondurma tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Öksürük genellikle boğazda oluşan enfeksiyon kaynaklı kurumaya bağlı oluşur ve yaşam kalitesini düşürür. ABD'li bilim insanları araştırmalarının devamında dondurmanın boğazdaki nem oranını artırarak öksürüğü kestiğini söyledi.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere, soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir.
Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir. Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir.
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmez. Nitekim hafif soğuk algınlığı ve grip vakalarının yol açtığı boğaz ağrısı bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme ile düzelir. Doktorunuz boğaz ağrısını hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Bilgili, hem dondurmanın hazırlanış şeklinin hem de çocuğun boğaz yapısının enfeksiyon gelişmesinde etkili olduğunu belirtiyor: “Özellikle hijyenik olmayan dondurma tüketilirken, ağızda erimeye başlar ve içindeki mikroorganizmalar önce boğaza (bademciğe) yerleşir ve bu bölgede enfeksiyonlara neden olur.
Ancak, boğazınızda aktif bir hastalık varken dondurma yerseniz veya soğuk havayı uzun süre solursanız, hastalığınız ağırlaşır. Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Diyetisyen Esra Kula, ismi dondurma olsa da, içeriğinde gerçek süt, şeker ve salep bulunmayan paketli dondurmaların hem sağlığa zararlı olduğunu hem de kilo alımını artırdığını söyledi.
Üstelik içeriğinde, protein ve karbonhidrat başta olmak üzere; A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ile çinko gibi çok sayıda mineraller bulunduran dondurma oldukça da sağlıklı bir besin kaynağı.
Bazı çocuklar dondurmanın hatırına ameliyat sonrası ağrıya katlanmaktadır. Ancak bazı araştırmalar dondurma ve diğer süt ürünlerinin boğaz mukozasında mukus artırıp, öksürük ve gıcıklanma oluşturduğunu, bunun sebep olduğu zorlanmanın da boğazı tahriş ederek kanama riskini arttırdığına dikkat çekmektedir.
Soğutma çoğu mikrobu öldürmez, ama onları uyku haline sokar. Böylece dondurulmuş besinler eğer donmuş durumda kalırlarsa bozulmazlar. Donmuş besinleri özellikle etleri ve balıkları çözdürdüğünüzde taze halleriyle aynı pişme derecesine kadar pişirmelisiniz.
Sokakta satılan dondurmaları tüketmemek gerekir. Boğaz veya bademcik enfeksiyonlarının oluşumunda neden olduğu yönünde bilimsel bir gerçek yoktur. Bu hastalıklara yol açmayı bırakın, boğaz enfeksiyonu olan çocuklarda dondurma yenilmesinin boğazdaki ağrı ve yanmayı azalttığı gösterilmiştir.
Denir ki 'hastalanıldığında asla dondurma yenmez'. Ancak enfeksiyonlara karşı korur ve mikrop gelişmesini önler. Son derece önemlidir. Ve vücudun hastalıklar esnasında tüketmiş olduğu sıvının geri kazanılmasını sağlar.
Dr. Işıl Var, bazı dondurmalarda belirlenen bakterilerin menenjite, zatürre ve hamilelerin düşük yapmasına neden olabildiğini belirterek, üretim ve saklama koşullarının çok sık denetlenmesi gerektiğini bildirdi.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri