ABD'de yapılan bir araştırmada her mevsim çocuklara dondurma yedirerek bağışıklıklarının güçlendiği tespit edildi. Bilim insanların dondurmanın üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlediğini bu yüzden kışın tüketilmesinde sakınca olmadığını belirtti.
Kan şekerinizin nispeten dengede olduğu ve protein içeren bir yemekten 1-2 saat sonra tüketmeye özen gösterin. Böylelikle hem tüketeceğiniz dondurmanın miktarı azalır, hem de sonrasında yaşayacağınız hipoglisemi veya tatlı krizinin önüne geçmiş olursunuz.
Soğuk havaları geride bırakmaya başladığımız şu dönemde dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin! Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.” dedi. Özellikle yaz mevsiminin baş tacı dondurma,vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Ancak bugün damaklarımızla dost olmuş ilk dondurmanın bulunuşu 2200 yıl önceye, Asya'ya uzanıyor. Çinlilerin M.Ö. 200'lü yıllarda ana gıda maddeleri olan pirinci süt ile karıştırıp karda dondurdukları biliniyor.
İlgili 28 soru bulundu
Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Bütün dünya insanlarının dondurmaya olan zaafı sayesinde, zaman içerisinde tüm dünyaya yayıldı ve her yıl Temmuz ayının üçüncü pazar günü Dünya Dondurma Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
1 adet herhangi bir Magnum dondurma türünü yiyen bir kişi ortalama 250 kaloridir. 250 kalori ise hem diyette hem de rutin beslenmede oldukça yüksek bir rakamdır. Sadece 1 adet dondurma için 250 kalori alımı, kilonun artmasına neden olabilir.
Dondurma. Dondurma yatmadan önce yemek için uygun görünse de, aslında kötü bir fikirdir. İçeriğindeki yağ ve şeker oranının fazlalığı vücudun yatmadan bu elementlerin yakılma ihtimalini oldukça zorlaştırır ve kilo almanıza neden olur.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Dondurma tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da aç karnına tüketilmemesi gerektiği oluyor. Aç karnına tüketilen dondurma midede soğuk bir şok etkisi yaratarak mide duvarının hasar görmesine ve üşütmesine neden olabiliyor.
Çok soğuk, hızlı ve aç karnına yenin dondurmanın başta boğaz iltihabına, yemek borusu hareketi düzensizliğine, yutma bozukluklarına, alerjiye ve mide rahatsızlıklarına yol açtığını vurgulayan Opr. Dr. İzmirli, şu tavsiyelerde bulundu: "Dondurma, tok karnına tüketilmeli.
Yaz aylarıyla birlikte küçük büyük hemen herkesin büyük severek yediği dondurmanın da zamanı geldi. Uzmanlar, dondurmanın sadece yaz yiyeceği olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, kışın da yenebileceğini belirtiyor.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Ancak, boğazınızda aktif bir hastalık varken dondurma yerseniz veya soğuk havayı uzun süre solursanız, hastalığınız ağırlaşır. Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur.
Dondurma aynı zamanda bir protein kaynağı olarak karşımıza çıkar. Proteinler vücutta yağ olarak depolanmadığı için dondurmanın kilo aldırmadığı söylenebilir. Fakat bilinçsizce ve fazla şekilde tüketilen her şeyde olduğu gibi kalori fazlalığı oluşturacak şekilde dondurma yemek kilo alımına sebep olabilir.
Sade dondurma, çok zengin ve kaliteli kalsiyum kaynağıdır, özellikle çocuklar için çok faydalıdır. Doğal sütten yapılmış, sade dondurma gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Diğer çeşitlere oranla renklendirici içermemesi daha çok tercih edilmesine neden oluyor.
"POTASYUMU ÇOK RAHAT ALABİLİRLER"
Potasyum eksikliği de kişinin kaslarında güçsüzlük ve yorgunluğun oluşmasına ve spor yaparken daha hızlı yorulmasına neden olur. Bu kişiler, dondurma yiyerek vücutlarında eksik olan potasyumu çok rahat alabilirler. Dondurmanın içeriğinde bol miktarda potasyum bulunuyor.
Ancak kış aylarında yenilen dondurmanın hasta yaptığı yönündeki önyargıların yersiz olduğunu ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bunun aksine vücudun dondurmaya sadece yazın değil dört mevsim ihtiyacı olduğunu söyledi.
Dondurma yedikten hemen sonra bir bardak ılık su içmek olası hastalık riskini en aza indirir. Uzmanlar dondurmadan sonra kesinlikle sıcak değil ılık su içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Dondurmanın kökeniyle ilgili bir efsaneye göre, Roma imparatoru Neron, dünyanın şarap ve balla karıştırılmış ilk sorbetini yapmak için Apenin Dağlarından buz toplamıştır. Diğer efsanelere göre dondurmanın kökeni Moğol İmparatorluğuna dayanmaktadır ve imparatorluğun sınırlarının genişlemesiyle beraber Çin'e yayılmıştır.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri