Haberlerde belirtilene göre balık, donma sıcaklıklarında ve oksijen eksikliği olan ortamlarda hayatta kalmakta özellikle iyi olan bir havuz sazanıydı. Balıklar, göllerin donması ve onları hapsetmesi sebebiyle oksijensiz (oksijen eksikliği olan) sularda birkaç ay hayatta kalabilir.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Satın aldığınız balığın çok taze olduğunu gerçekten bilmiyorsanız dondurulmuş ürün daha sağlıklı bile olabilir.. Bugün ne pişirsem sorusuna en hızlı yanıtı ise yine dondurulmuş gıdalar veriyor. Uzun süre aklanabilmesinin yanında günü kurtarıyor.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz. Ancak bu kadar vaktiniz yoksa oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Gözler donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır. Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Marketten alınan balıkları soğuk süt şişeleri,yoğurt kapları ve soğuk içeceklerin yanında taşıyabilirsiniz. Aldığınız balığı en geç 2gün içinde tüketmeyecekseniz mutlaka üzerine tarih yazarak, derin dondurucuda saklayın. Balıklar, buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanabilir.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
Deep-freeze'lerde saklama süreleri Hamsi, sardalye gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Bir kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25 C'lik deep-freeze'lerde ise bu süre yüzde 50 artar.
Balık yedikten sonra süt içilir mi sorusuna evet cevabını vererek akıldaki soru işaretlerini yok etmeye geldik. Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir.
Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir. Balıklar sağlıklı bir şekilde -60 -75 derecelerde dondurulur. Balıklar bu şekilde dondurulduktan sonra, 12 ay derin dondurucularda -22 derecede saklanırlar.
Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Kış aylarında saklama koşulları biraz daha iyidir. Balıklar ertesi güne kadar yukarıdaki gibi dolapta saklanabilir ama daha uzun süre saklanmaz. Yani balıklar kış da olsa normal bölmede iki günden fazla tutulmamalıdır. Derin dondurucuya konacak balıkların da temizlenmesi tavsiye edilir.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Balığı güvenli biçimde çözmek için en kolay yöntem, kullanmadan bir gün önce buzdolabına koymaktır. Eğer balığı hemen kullanman gerekiyorsa içi soğuk su dolu bir tencerede de buzunu çözebilirsin. Zamanın gerçekten çok ama çok kısıtlıysa balığı çözmeden pişirmeyi de deneyebilirsin.
Balıkları çözdürme işleminde önerilen yöntem hızlı bir şekilde çözündürmektir. Bu sayede bakteri oluşumu en aza indirgenir. Varsa mikrodalga ile çözündürebilirsiniz. Ayrıca enzim faaliyetleri yavaşladığı için buzdolabının normal bölümünde yavaş bir şekilde çözünmesi de tavsiye edilir.
Hazırladığınız tarif, haşlanmış veya fırınlanmış somon gerektiriyorsa, balığı yaptığınız sabit sıcaklık, donmuş filetoları güvenli sıcaklıklarda pişirmenize yardımcı olabilir.
Ancak bayat balığın gözleri matlaşmıştır. Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Varlık, taze balıkla buzhane balığının nasıl ayırt edileceğini ise şöyle anlattı: “Balığın üstüne bastırdığınızda bir çukur oluşuyorsa ve bu çukur bir süre öyle kalıyorsa, balığın gözleri bulanıksa ve solungaçları matlaşmışsa buzhane balığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri