Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı. Köyde küçük bir peynir fabrikası kurulmasından kısa bir süre sonra Gravyer üretimi Boğatepe'nin ana endüstrisi haline geldi.
En somut verilere göre Kars'da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
Boğatepe Köyü Türkiye'de Kars Gravyeri üretildiği tek yer. David Moser'in kurduğu, sonrasında Alman Kaiser tarafından işletilmeye devam edilen tarihi zavotun da bulunduğu Boğatepe Köyü, Gravyeri ile Türkiye'nin göz bebeği ve dünyanın da giderek ilgi odağı haline gelmektedir.
İsviçre gravyeri olarak bilinen bu peynir, ülkemizde Kars Gravyeri veya Kars kaşarı olarak sıklıkla üretilmektedir. Tarihi, Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihine dayanan bu lezzetli peynir, İsviçrelilerin Kars'a gelmesiyle ilk mandıranın kurulması ile üretilmiştir.
KARS BELEDİYE BAŞKANI MURTAZA KARAÇANTA
Kaşar ve ondan yapılan gravyer dendiği zaman Kars'tan başka yerde alternatifi olamaz. Çünkü bizim kaşarımız 'dünya markası' statüsüne girdi. Kaşarı bir numara olan ilin, gravyeri de bir numaradır.
İlgili 21 soru bulundu
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan peynir, insanlık tarihi kadar eskidir. Kaşar peynirinin tarihi ise, o kadar da eski değildir. Bundan yaklaşık 110 yıl önce, Selanik'te yaşayan ve babası beyaz peynir üreticisi olan Raşel isminde bir Yahudi kızı tarafından bulunmuştur.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir.
İtalya'da Bra peynirleri var. Dünyada en fazla satışı olan peynirlerdendir. İnanın Kars kaşarı Bra peynirin de rakibidir. Eğer ki hakkıyla biz üretip, kamudan, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan hakkıyla destek alabilirsek çok iyi olacak.
Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur. Taze kaşara oranla fermantasyon işleminin daha yoğun olması ve daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. K2 vitamini açısındandan oldukça zengindir.
Trakya kaşarının Kars kaşarından farkı yapımında kullanılan koyun sütünden kaynaklanmaktadır. Kars kaşarı yapımı esnasında inek sütü kullanılır. Kars kaşarının lezzeti, rengi üretim yöntemi aradaki farkı ortaya koyar. Trakya kaşarının Kars kaşarına göre daha açıktır.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkışı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Bölgede elde edilen taze sütlerin mayalandırıldıktan sonra teleme adı verilen hâle gelmesiyle ilk aşamadan geçer. Elde edilen teleme ilk doğranmadan sonra bir gün bekletilerek bulundurduğu acı sudan tamamen arındırılır ve üreticilerce burada Kars kaşarının özgün tadının en önemli adımı atılır.
1927-1933 yılları arasında 40'tan fazla kaşar imalathanesi faaliyete geçmiştir. Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş,ülke genelinde ünü KARS ili ile özdeşleşmiştir.
Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
Bir çok peynir türüne nazaran üretimi daha zor ve harcanan süt miktarı daha fazladır. Bu nedenle fiyat analizi açısından diğer peynir türlerine göre daha pahalıdır. Kaşar peyniri inek , keçi yada koyun sütünden üretilir.
“Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır. Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu'daki diğer kaşarlardan ayrılır.” Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
- Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir. Bunlardan da uzak durulmalıdır. - Gerçek bir kaşar peynirinin hammaddesi süttür.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri