Ticari olarak meyveyi dondurarak kurutma işlemi, meyveleri veya meyve parçalarını donma sıcaklığının altında bir vakum odasına konmasıyla başlar. Meyvenin içindeki katı su molekülleri gaz haline gelerek yiyeceğe ayrılır ve dağılır.
Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır.
Dondurarak kurutma işlemi benzersizdir, çünkü meyve süblimasyona uğrar, burada donmuş su doğrudan buzdan su buharına buharlaştırılır ve meyvedeki nemin %99'u meyveye başka bir işlem yapmadan uzaklaştırılır. Meyve, sıcaklığın donma noktasının altında olduğu bir vakum odasının içine yerleştirilir.
Liyofilizasyon veya dondurarak kurutma, ürünün dondurulmasını, basıncın düşürülmesini ve daha sonra süblimasyonla ürün içindeki donmuş suyun çıkarılmasını içeren ve düşük sıcaklıkta gerçekleştirilen dehidrasyon işlemidir.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kuru meyvelere göre çok daha sağlıklı olan dondurularak kurutulmuş meyveler her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Dondurularak kurutulmuş meyvelerin besin değerlerinde neredeyse hiç kayıp yaşanmadığı defalarca bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
İşte, dondurularak kurutulmuş meyve hakkında bilmeniz gerekenler: Dondurularak kurutulmuş meyve, lezzetini ve besin maddelerini korurken neredeyse tüm nemini çıkarmak için bir işleme tabi tutulmuş, oda sıcaklığında saklanabilen meyvelerdir. Kuru, gevrek bir doku ve yoğun, konsantre meyve aroması ile çok hafiftir.
Kurutma makinesi olan evlerde ise çamaşırlar 30 dakikada kuruyup kullanıma hazır hale geliyor.
Fırında çilekleri 90 derecede 3 saat boyunca kurutun. Çileklerin eşit derece kurumalarına dikkat edin. Çilekler tamamen soğuyana kadar tam olarak kuruyup kurumadıklarını anlayamazsınız. Bu yüzden pişirme kağıtlarını fırından alıp çilekleri yarım saat oda sıcaklığında bekletin.
Fırın kapağını tamamen kapatmak hava sirkülasyonunu kesecek ve bu da kuruma süresini uzatacak ve meyvelerinizi kurutmak yerine pişmesine neden olabilir. Bunu önlemek için fırın kapağını birkaç santim açık bırakın. Meyveyi her 30 dakikada bir karıştırın ve toplamda 4-8 saat kurumasını bekleyin.
Bu yöntemde kurutulacak madde önce dondurulur. Sonra meydana gelen buz, vakumla buhar halinde emilir ve su buharı buz kondansatörlerinde dondurularak uzaklaştırılır. Bu yöntemle kurutulan ürün duyusal özellikleri ve besin değeri yönünden üstündür.
Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.
Dondurulmuş sebze ve meyveler Özellikle çalışanların hayatını kolaylaştıran dondurulmuş sebzeler, çoğu zaman dondurulmadan önce yıkanmıyor. Bu yüzden, eğer dondurulmuş sebze kullanacaksanız mutlaka özenle yıkamalısınız; al dente kıvamında pişireceğiniz sebzeleri ekstra hijyenli şekilde temizlemenizi öneriyoruz.
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
Donmuş Çilek Nasıl Kullanılır? Dondurulmuş çilek, parfe ya da dondurma gibi soğuk reçetelerde kullanılacaksa çözünmelerini beklemeye gerek yoktur. Ancak başka reçetelerde kullanılacaksa, örneğin çilekli komposto, reçel, marmelat, pasta ya da bir tatlı hazırlanacaksa bu durumda çileğin çözdürülmesi gerekir.
Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Arzunuza uygun incelikte doğrayın. dilimleri bal, tarçın gibi malzemelerle de tatlandırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Çilek kurusu soğuk ve sıcak çaylar yapılırken kullanılır. Aynı zamanda sağlıklı atıştırmalık, ara öğün olarak da sıklıkla tüketilir. Çilek kurusu aynı zamanda tatlılarda, sunumlarda, kek ve kurabiyelerde, browni yapımında kullanılır. Çilek kurusu ile harika sunumlar da yapılmaktadır.
Çiçeklerinizi tabağın üzerine serdiğiniz kağıt havluya yaydıktan sonra tabağı mikrodalgaya koyun ve mikrodalgayı bir dakikalık programda çalıştırın. Çiçeklerinizi iki adet emici kumaşın arasına koyup bastırın. Ütünüzü düşük ısıda çalıştırın ve ısınmasını bekleyin.
Çamaşır kurutma makinelerinde genellikle dolap kuruluğu ve ütü kuruluğu seçenekleri bulunur. Dolap kuruluğu alternatifi, ütü istemeyen çamaşırların tamamen kurumasını ve giyilmeye hazır hale gelmesini sağlar. Ancak ütüleyerek giyeceğiniz giysileriniz için ütü kuruluğu alternatifini tercih edebilirsiniz.
Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek.
Pamuklu Dolap Kuruluğu +: Pantolon, eşofman gibi kalın çamaşırlarda daha fazla kuruluk için bu programı kullanabilirsiniz. Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz. Pamuklu Ekstra Kuru: Havlu, nevresim, bornoz gibi kalın pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri