Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Debriyaja bas, vites değiştir, tekrar gaza bas, vs aracın kısmi kontrölünü kaybettirir, virajda buzlanma yada su varsa, tekerleri kayma eğilimine sokar. 2) Viraj içinde çok sık frene basılmaz.
Misal vites 2 de hız 20-30 arası ise hafif frenle basarak, debriyaja basmadan kontörlü bir şekilde dönülebilir. Eğer vites 3 de hız 30 -50 ise frene basılıp uygun hıza getirip ve debriyaja basarak vitesi 2 ye yani küçülterek o şekilde de dönülebilir. Bu biraz da virajın açısına bağlı olarak değişebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Bir viraja yaklaşıldığında,yapılması gereken ilk hareket yavaşlamaktır. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaması gerekir. Viraja döneceğiniz sürate düşmek için öncesinde fren yapmak ve duruma göre vites düşürmek gerekir. Viraj hazırlık bölümünün yüzde yetmişi uygulama gerektirir.
Eğer virajdayken aniden gaza basarsanız ya da yüksek hızla viraja girerseniz, merkezkaç kuvvetinin ön lastikleri zorlaması sonucu arabanızın önden kayması gibi bir durum yaşayabilirsiniz.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Önemli bir nokta da, doğru vites seçimidir. Ve aracın hızı tam doğru noktada olmalıdır. Viraja girdiğinizde gaza basmazsınız. Doğru teknik budur.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Panpa. Debriyaja basmadan vites atmak için öngörü ve teknik önemlidir,dikkat edilmezse şanzıman zarar görebilir.Debriyaja basmadan vites boşa rahatlıkla atabilir ancak sakıncaları mevcuttur,siz yine de debriyajı kullanın.
1.vites için boş konumdan vites topuzunu kendimize doğru çekerek ve öne iterek alınır. Yine vitesi yükseltmek için debriyajın sonuna kadar basılır, 2. vitese geçmek için vites topuzunu kendimize doğru bastırarak düz bir çizgi halinde aşağı doğru çekeriz.
Viraja girerken viraja göre öncesinde hız kesiyorum duruma göre işte. U dönüşünde ise, durduktan sonra kalkıyorsam bir ile, devam ederkense ikinci viteste. Viraja ve aracın direksiyon turunun bitip bitmemesine göre degisir U dönüste mutlaka 1. Vitese almak zorundasın zaten.
Eğer vites boşta iken dönerseniz araç savrulma yapar. Ama dönmeye yakın vites küçültmek için boşa alınmalı ve kesinlikle ama kesinlikle virajı küçük vitesle dönülmelidir.
viraja girdikten sonra arabanın aciya uygun olarak gaz verilebilir.
Viraj alımında genellikle yapılan en önemli hata, viraja otomobilin yere tutunma sınırlarını zorlayacak bir hızla girip daha sonra viraj içinde fren kullanma mecburiyetinde kalmaktır.
Yerçekimi ivmesi nedeniyle düşeydeki kuvvet vektörüne karşı, Şekilde "Centripetal acceleration" olarak gördüğümüz merkezcil ivme sayesinde bilye eğimli dairesel yolda dengede kalarak hareket edebilir. Virajların daha güvenli bir şekilde dönülebilmesi için, virajlara eğim verilir.
Viraj esnasında fren yapmanız, sürüş dengenizi bozacaktır. Dönüş esnasında frene ne kadar az basarsanız , yol tutuşunuz o kadar güçlü olacaktır ve araçla savrulma, önden veya arkadan bırakma eğilimleri azalacaktır. Viraja ne kadar yavaş hızla girerseniz kontrolü o kadar kolay sağlayabilirsiniz.
Düz vites araçlarda yapılır. Viraja girerken debriyaja sonuna kadar basılır, aracın önü viraja sokulurken aynı anda el freni çekilir. Aracın arkası istenen konuma geldiği anda gaza yüklenilir. Direksiyon hakimiyeti önemlidir çünkü savrulan aracı toparlamak en temel husustur.
Viraja Hızlı Nasıl Girilir
Viraja genişten girmek en doğru tekniklerden birisidir. Virajın keskin noktasına yaklaşırken yol durumuna ve virajın keskinliğine göre hızınızı ani fren yapmadan veya gaz keserek düşürmeniz güvenli bir sürüş deneyimi yaşatabilir size ancak hızınızı düşürmezseniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri