Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin.
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
İlgili 18 soru bulundu
DONDURULMUŞ ÇİLEKLE YAPILAN ÇİLEK SOSU TARİFİ
Çilek püresi yapılmasının ardından ayrı bir kapta su, şeker, vanilya ve nişasta karıştırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamında pişirilen bu karışım çilek püresi ile karıştırılır ve çilek sosu elde edilmiş olur.
Çilekleri ortalama 50 derece sıcaklıktaki bir suda 30 saniye tutun. Ardından çilekleri kağıt havlu serdiğiniz tepsiye alın. Sıcak su banyosu küf oluşumunu bastırır ve böylece meyvelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bu şekilde meyveler yaklaşık 1 hafta bozulmadan dayanacaktır.
Sıcaklık yönetimi ne kadar hızlı ve iyi yapılırsa bozulma minimum seviyelere inmesi ve raf ömrünün uzaması için önemli bir faktördür. Soğutmadaki 1 saatlik gecikme çileklerin pazarlama yüzdesini azaltacaktır. Optimum depolama şartı 0 °C'de %90-95 bağıl nemde depolamadır. Ancak depolama süreleri 5-7 gün arasındadır.
Hava almayan kaplarınıza (ben tupperware antartika serisini kullanıyorum, buzluk kokusu içine giremiyor) çileklerinizi yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatıp buzluğa kaldırın.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Çünkü çok çabuk bozulan meyvelerin arasında yer almaktadır. Muz tek başına lezzetli şekilde tüketilebilen bir meyve olması ile beraber, farklı salatalarda veya yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Evdeki muzu korumak ve ömrünü uzatmak için derin dondurucu da saklayabilirsiniz.
Çilek reçelini yapmak için ilk adım olarak 1 su bardağı dondurulmuş çilek, 2 su bardağı toz şeker, yarım çay kaşığı margarin, 1 parça limon tuzu, çubuk tarçın ve karanfil düdüklü tencere içerisine konur ve 2-3 dakika orta ateş üzerinde pişirilir.
Taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. Çilek karışımını mutfak robotuna alıp püre haline getirin. Özel dondurma kalıpları ya da kağıt bardaklara doldurduğunuz karışımın ortasına tahta dondurma çubukları saplayın. Derin dondurucuda en az 3-4 saat kadar soğutup kalıplarından çıkardıktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, ahududu, çilek, ananas veya kavun gibi en yumuşak meyveleri ise blender yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Bu püreyi de karışık meyve suyu veya smoothie yaparken kullanabilirsiniz.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever.
Her 3 su bardağı su için 1 su bardağı sirke ekleyin. Çilekleri içerisine ekleyerek 5 dakika bekletin. Çilekleri durulayın ve ardından iyice kurulayın.
2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencereye alarak üzerine şeker ve suyu ilave edin. Çileklerin rengi solana kadar kaynatın, 3-4 damla limon suyu sıkarak 3 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Suyunu süzün (tülbent yardımı ile süzebilirsiniz) ve şurubu soğutarak servis yapın.
Çilek suyu da tıpkı çilek gibi antioksidan bir sudur. Çileğin suyu ile mide hazımsızlığı giderilir. Kabızlık gibi problemlerinizi çilek suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz. Karaciğer ve böbreklerde biriken zararlı maddeleri çilek suyu yok eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri