Ölmüş kişinin hak ehliyeti ve taraf ehliyeti bulunmadığından bu kişiye karşı icra takibi başlatılması mümkün değildir. Bu takdirde icra mahkemesinde şikayet yoluna başvurularak ölü kişi hakkında başlatılan takibin iptal ettirilmesi mümkündür.
Borçlu ölmeden önce kendisine karşı başlatılmış icra takip işlemleri, borçlunun ölümünden sonra tereke üzerinde devam ettirilir. Burada önemli husus İcra İflas Kanunu 50. maddesi gereğince tereke hakkındaki takip işlemleri ölüm günü dahil 3 gün süre ile durdurulur.
Borçlu hakkında yapılan icra takibi devam ederken borçlunun ölümü halinde, kişinin mirasçıları hakkında icra takibi yapılabileceği gibi terekeye karşı da icra takip yapılabilir. Ancak, mirasçılara karşı, ancak rehinin paraya çevrilmesi yoluyla veya haciz yoluyla icra takibi yapılabilir (İİK. 53/3).
4.5.1978 tarihli ve 1978/4 E., 1978/5 K. sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince ölü kişinin medeni hakları sona erdiğinden ölü kişi hakkında takip yapılamayacağından hakkında yapılan icra takibi de zamanaşımı süresinin işlemesini kesmeyecektir.
İİK.nun 53. maddesine göre, borçlunun ölüm günü ile beraber üç gün içinde takip geri bırakılır. Mirasçı mirası kabul veya reddetmemişse mirası ret süresince mirasçılar hakkında takip yapılamaz.
İlgili 38 soru bulundu
Murisin borcundan dolayı yapılan icra takibi kesinleşse dahi mirasçının mirası reddetmesi hacizleri kaldırır. Yargıtay 12.Hukuk Dairesi 2019/11002 E. 2020/6831 K.
Külli halefiyet ilkesi sonucu miras bir bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Miras bırakanın alacak ve borçları da mirasçılara geçer ve mirasçılar bundan sadece tereke ile değil kendi kişisel mal varlıkları ile de sorumlu olurlar.
Ölümden hemen sonra borçlunun mirasçılarından birinin mirası kabul ettiğini açıklamış olması halinde sadece ölüm günü ile birlikte hesaplanan 3 günlük süreyle icra takip işlemlerine devam edilemez. Burada mirası red süresi boyunca beklemeye gerek yoktur, icra takibine devam edilebilir.
Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş veya etmemiş miras payına haciz konulabilmektedir.
Ölmüş kişilerin hak ehliyeti sona erdiğinden ve dolayısıyla taraf ehliyeti bulunmadığından, ölen kişiye karşı icra takibi yapılması mümkün değildir. Yani ölen kişinin alacaklı veya borçlu olarak taraf gösterilmesi söz konusu olamaz.
Eğer takip kesinleştikten sonra borçlu vefat etmiş ise, mirasçılara yeniden ödeme emri gönderilmesine gerek yoktur. Buna rağmen ödeme emri gönderilmiş olması, mirasçılara itiraz hakkı vermez. Alacaklı, takibe konu alacak eğer para alacağı ise, mirasçılardan birine veya birkaçına takibi yöneltebilir.
Her şehirdeki icra dairesinde ilamsız icra takibi davası açılabiliyor. İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.
Borçlu senedi düzenleyen olabileceği gibi kefil, aval veya ciranta da olabilir. Bu kişilerin takipte borçlu olarak gösterilmesi durumunda itiraz hakkı vardır. Ayrıca borçlunun vefat etmesi halinde mirasçıları da imzaya itiraz edebilir.
Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.
Terekeye Temsilci Atanaması davaları ''birlikte hareket ilkesi''nin işlemediği durumlarda gündeme gelmektedir. Miras ortaklığı mirasçıların tam bir bütünlükle hareket edememeleri nedeniyle işlemez duruma geldiğinde Sulh Hukuk Mahkemesince kanununun amir hükmü mucibince terekeye temsilci atanabilir.
Birincisi; mirasçıların borçların taksimine ve yüklenilmesine dair yaptığı anlaşmaya alacaklıların rıza göstermesidir. İkincisi; terekenin paylaşılmasının gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerinden beş yıl geçmekle teselsül sona erer.
Kural olarak borçlunun maddi değeri olan tüm mal ve hakları üzerine haciz konulabilmektedir. Maddi değere sahip olan bir şirket hissesinin, bir âdi ortaklık hissesinin veya bir miras ortaklığı hissesinin haczi mümkündür. İcra ve İflâs Kanunu'na göre hisse hacizleri madde 94 hükmüne göre gerçekleştirilmektedir.
Mirasçıların birlikte malik olduğu bir taşınmaz mal konusunda ise bu taşınmaz üzerindeki hissenin haczi de tıpkı taşınmaz malların işleminde olduğu gibi icra dairesinin tapu sicil müdürlüğüne haciz bildirilmesi ile olur. Eğer mirasçı, reddi miras işlemi yaptıysa miras hissesi üzerinde haciz konulması mümkün değildir.
Mirasçılar dilekleri zaman bu işlemi yapabilirler. Ve son olarak önemle belirtmek isteriz ki gayrimenkullerin intikali açısından mirasçıların hep birlikte hareket etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani tek bir mirasçı da intikal işlemini yapabilmektedir.
Bir kişinin ölüm halinde tüm hak ve borçları mirasçılarına geçer. Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar.
Ölmüş kimsenin taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Bu nedenle ölmüş kimseye karşı icra takibi başlatılamayacağı gibi, ölmüş bir kimse adına da icra takibi yapılamamaktadır.
Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itirazlarını bildirirse, takip durur. İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir.
Mirasın reddi, red eden ile mirası red edilen miras bırakanın terekesi ile olan ilişkiyi ortadan kaldırır. Bu nedenle kimin mirası red edilmişse, onun terekesi ile olan ilişki kesilmiş olur. Bunun sonucu olarak mirası red eden kişinin, miras bırakanın üst soyundan mirasçı olmasına bir engel yoktur.
Kardeşlerden Biri Reddi Miras Yaparsa Ne Olur
Ancak bu durumda kardeşler yasal mirasçı sıfatı ile murisin mirasından pay alırlar. Mirasın reddi işlemi reddi yapan kardeşi mirastan çıkarır. Mirastan çıkan kardeşin payı kalan mirasçılar üzerine paylaştırılır.
Tereke borçları denildiği zaman bu kavramın kapsamına öncelikle külli halefiyet prensibi gereği mirasçılara miras yoluyla intikal eden miras bırakanın kişisel borçları girer. Miras bırakanın kişisel borçlarının tereke borcu teşkil edeceği ve bunlardan mirasçıların sorumlu olacağı konusunda tereddüt yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri