Donmuş yumurtanın tadı biraz bozulur. Uzun süre donarak beklemiş olan yumurtanın tüketilmemeli önerilir.
Yumurta sarısının donma noktası yaklaşık olarak -0.85ºC olmasına rağmen -6ºC'a kadar jel oluşumu gözlenmemektedir. Yumurta sarısında -18oC'da hızlı bir jelleşme olmaktadır.
Haşlanmış yumurtayı dondurabilirsiniz. Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun, uygun bir kap içerisine yumurtaları yerleştirin. Dondurucuda yumurtayı 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez. Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkilemektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Birkaç tane fazladan organik yumurtanız varsa dondurucuya atabilirsiniz ama kabuklarıyla birlikte değil. Çünkü sıvı genişleyerek yumurta kabuklarını çatlatır ve tüm dondurucuya bulaşabilir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Çoğu insan yumurtalarını buzdolabının kapağında saklar ancak buzdolabının kapağı her açıldığında değişen ısı, yumurtada, bakterilerin üremesine ve yumurtanın koruyucu membranının hasar görmesine sebep olabilir. Yumurtalarını buzdolabında arka bir rafta saklamak en iyisi olacaktır.
Şimdiden kolay gelsin… Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Saklama süresi 1 yıldır (her yıl hastanın onayı ile süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir). Yumurtaları dondurulan kişi artık yumurtaları kullanmama kararı aldıysa ve saklanmasını devam ettirmek istemiyorsa tek seçenek yumurtaların imha edilmesidir.
Belli büyüklüğe ulaşan yumurtalar çatlatma iğnesinden 36 saat sonra genel anestezi altında toplanır. Toplanan yumurtalar -196 derecedeki özel tanklarda saklanır. Saklama süresinin 1 yılı aşması halinde yumurtaları dondurulan kişi tekrar imzalı dilekçe ile onay vermelidir.
Yumurtaları yıkayıp kurulayın ve üzerine ince bir tabaka halinde sıvı yağ püskürtün. Yağ kuruduktan hemen sonra yumurtalarınızı kapalı bir kaba alın. Yağ yumurtanın porlarını kapatarak erken bozulmasını önleyecektir. Bozuk yumurta nasıl anlaşılır sorusuna cevap olarak önerimiz ise oldukça basit.
Yumurta dondurma nedir? Günümüzde azalmış yumurta kapasitesi, ilerleyen yaş veya yumurtalıkların zarar görebilme olasılığı olan durumlarda yumurtalıkların uyarılarak elde edilen yumurtaların dondurulması, gelecekte istenildiği zaman tüp bebek yöntemi ile kullanılması için saklanmasına “yumurta dondurma” denilmektedir.
Yumurta dondurma işlemi kadın doğum uzmanı tarafından yapılır. Ancak tüm kadın doğum hekimleri bu konuda sertifikalı değildir. Bu nedenle yumurta toplama işleminin tüp bebek sertifikası olan, kadın doğum branş hekimleri tarafından yapılması gerekir.
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Yumurta bekletilince su kaybı olur, küt uçta dış ve iç kabuk altı zarları birbirinden ayrılarak hava hücresi oluşur. Bu yumurtalarda kabuk daha kolay soyulur. Kısaca zor soyulan yumurta daha tazedir.
Bakterilerden veya kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yumurtaları yıkıyoruz. Ama bu yıkama işlemi, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek, dış tabakanın aşınmasına, incelmesine ve poların büyümesine neden olarak bakteri geçişinin kolaylaşmasına neden olmaktadır.
Yumurtaları yıkamak, üstlerindeki koruyucu tabakaya zarar vermekte. Bu tabaka zarar görünce, yumurta mikroorganizmalara karşı savunmasız kalıyor. Dolayısıyla yıkandığı için oda sıcaklığında korunamıyor ve buzdolabında saklanması gerekiyor.
Taze olan yumurtanın buzdolabında ne kadar sürede dayanabildiği konusuna bakıldığında yaklaşık olarak beş haftaya kadar saklanabildiği görülmüştür.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri