Az miktarda pişecek yemekler için 3 lt düdüklü tencere gayet uygun bir modeldir. Daha geniş çaplı aileler için ya da kalabalık bir sofra hazırlamak için pişireceğiniz yemeklerde ise 4 lt düdüklü tencere ya da 7 lt ve 10 lt gibi büyük modelleri tercih edebilirsiniz.
Ayrıca, öğünlük yemek çıkaran restoranlar da tercih edebilir. İkili düdüklü tencere modellerinde genellikle küçük olan tencere 4 litre, büyük olan tencere 6 litre olarak kullanıcılara sunulur. 4 litrelik tencere normal, 6 litrelik tencere düdüklü özelliğe sahiptir.
Pişirme sırasında artan basınç ile düdüklü tencere patlayabilir. Bu yüzden alacağınız düdüklü tencerede emniyet kilidi olması şart. Günümüzde daha güvenli hale gelen düdüklü tencerelerde sıvı buharının dışarı çıkmasını önleyecek sistemler geliştirilmiştir.
Düdüklü tencere satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, tencerenin üzerinde CE belgesi olmasıdır. CE belgesi, ürünün amacına uygun şekilde kullanıldığında insana, hayvana ve çevreye zarar vermeyeceğini gösterir. Kullanabileceğiniz bir düdüklü tencere almanız çok önemli.
İlgili 29 soru bulundu
Düdüklü Tencere Neden Patlar? Düdüklü tencerenin patlamasına neden olan bazı durumlar vardır. Düdüklü tencere çok fazla doldurulursa ve maksimum çizgi aşılırsa içerisindeki basınç patlamaya neden olur. Düdüklü tencerenin kapağını hemen açmaya kalkarsanız, hava boşalmadığı için patlamaya yol açabilir.
Eğer içerideki basınç yeteri kadar tahliye edilmeden kapağı açmaya kalkarsanız kapak basıncın etkisiyle yerinden fırlayarak istenmeyen patlama ve yanmalara sebep olabilir. Bu nedenle hiçbir biçimde acele etmemeli ve kapağı açmadan önce buhar çıkışının tamamlandığından kesinlikle emin olmalısınız.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz.
yıllardır düdüklünün çekirdeği ne zaman indirilir, ne zaman kaldırılır çözemeyen kendime fissler'in 3 renk teknolojisi ilac gibi geldi. sarı renk: içerideki basınç daha tam olmadı, yeşil: aktif pişme yapılıyor, kırmızı: boku yiyorsun tencerenin altını kıs demek.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
22 CM ÇAP X 12 CM DERİNLİK 4,5 LİTRE HACİM.
Ocak üstü tencere modellerinden biri olan düdüklü tencere modelleri nden 17 lt, 10 lt, 5 lt, ve daha büyük lokanta usulü modellerde bulunur.
En kısık ateşte en küçük gözde sadece 5 dakika pişiriyoruz. 15-20 dakika sonra kapağını alıp afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Bu sebeple düdüklü tencereyi açmadan önce buhar çıkış borusunu açarak içindeki buharı boşaltmalı ve en az 10 dakika beklemelisiniz. Düdüklü tencere kaç dakika sonra açılır sorusunun cevabı da en az 10 dakika olacaktır.
Yemek pişirirken düdüklü tencereye mutlaka su konmalıdır. Az miktarda su eklemek yemeğin dibine tutmasına sebep olur. Hiç su koymamak ise tencerenin hasar görmesine sebebiyet verir. Düdüklü tencerenin düdüğü her zaman temizlenmelidir.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Düdüklü tencereyi açarken soğuduğundan emin olmak lazım.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri