Bankalar 2022 yılı solo bilançolarını açıklamasıyla aktif büyüklüleri de belli oldu. Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası'dır. Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu.
2023'te en yüksek karı 89,9 milyar lira ile Ziraat Bankası elde ederek, önceki yıla göre karını yüzde 118,7 artırmış oldu. Garanti BBVA, 87,3 milyar lira ile ikinci, Türkiye İş Bankası 72,3 milyar lira ile üçüncü, Yapı Kredi 68 milyar lira ile dördüncü ve Akbank 66,5 milyar lira beşinci sırada yer aldı.
En yüksek kâr açıklayan banka 31,5 milyar TL ile İş Bankası olurken, Onu 31 milyar TL kâr ile Akbank, 24 milyar 116 milyon TL net kâr ile Yapı Kredi takip etti.
Katılımcılara “En çok güvendiğiniz banka hangisidir?” sorusunu sorduğumuz ankette çarpıcı sonuçlar elde ettik. Anket sonuçlarına göre Ziraat Bankası diğer bankalara kıyasla açık ara birinci olarak karşımıza çıktı. Ziraat Bankası'nı en güvendiklerini banka olarak belirtenlerin oranı %36.
Ziraat Bankası en çok tercih edilen banka oldu.
İlgili 42 soru bulundu
Buna karşılık uzun yıllardır kredi kartı sayısında zirvede yer alan Yapı Kredi Bankası, son 2 yıldır liderliği Garanti Bankasına kaptırdı. Garanti Bankası, geçen yıl toplam kredi kartı sayısı içerisinde yüzde 16,7'lik paya sahip oldu.
Halkbank, “İş Dünyasının Oscarları” olarak kabul edilen Stevie Awards'ın 'International Business Awards' ödül programında tam 20 farklı kategoride ödüle layık görüldü. Banka; hem finansal hizmetler, hem de bankacılık alanında büyük ödül olan altın ödülü kazanarak, dünya çapında 'Yılın En İyi Bankası' seçildi.
JP Morgan analistleri Türkiye'nin iki büyük bankası Akbank ve Garanti'yi karşılaştırdıkları son raporlarında, daha yüksek net faiz marjı ve karlılık beklentisi nedeniyle Garanti'nin Akbank'a göre daha yüksek potansiyel sunduğunu belirtti.
Garanti, 1997 yılında, internet ve telefon bankacılığını bir arada sunan ilk Türk bankası oldu. Ayrıca, aynı yıl, Türkiye'nin gerçek zamanlı online hizmet sunan ilk çok şubeli özel bankası oldu.
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
Öz kaynak büyüklüklerine göre ise Ziraat Bankası 331,2 milyar lira ile birinci sırada yer alırken onu, 267,8 milyar lira ile Türkiye İş Bankası, 244,8 milyar lira ile Garanti BBVA, 211,2 milyar lira ile Akbank, 178,9 ile Yapı Kredi, 171,4 milyar lira ile VakıfBank, 128,4 milyar lira ile Halkbank, 89,8 milyar lira ile ...
Türkiye İş Bankası, geçen yıla göre yüzde 17 artan 859 milyon dolarlık marka değeriyle Türkiye'nin en değerli bankası olarak küresel sıralamada 223. sırada konumlandı.
Ülkeler bazında ABD 80 ile en çok markası bulunan ülke olurken, Çin'den 75, Birleşik Krallık'tan 19, Japonya'dan 16, Kanada'dan 10 ve Fransa'dan 9 marka sıralamada yer buldu. Türkiye'den ise ilk 500 marka arasında 7 banka yer aldı. Önceki yıl 273'üncü sırada yer alan Garanti BBVA bu yıl 236'ncılığa yükseldi.
Şirket unvanı Türkiye Garanti Bankası Anonim Şirketi olan banka, 2019 yılından itibaren Garanti BBVA markasını kullanmaya başladı.
İş Bankası'nın aktif büyüklüğü 2021 yılı sonuna göre yüzde 52 arttı. Özel bankalar arasında ikinciliği Garanti BBVA, üçüncülüğü Yapı Kredi almıştır. Halkbank 1 trilyon 392 milyar liralık aktif büyüklükle 4'üncü sırada yer aldı.
Dünyanın en büyük bankası 324 milyar dolarlık sermayesiyle (Tier 1) Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) olurken, ikinci sırada 272 milyar dolarlık sermayesi ile China Construction Bank yer aldı.
Dünyanın en büyük ve en zengin bankası Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC). Cennet İmparatorluğu'nun mali kontrollerinden olan “BİG FOUR”un bir parçasıdır; Çin'deki tüm bankacılığın neredeyse ⅕ hissesini kontrol ediyor. Son verilere göre, 5.880 milyar dolar toplam aktife sahip ve piyasa değeri 242 milyar dolar.
DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri