Eski tip modellerde düdüğün ötme sesini duyduğunuzda düdüğü aşağı konuma getirmeniz gerekir. Ancak üç kademeli düdüklü tencere kullanımlarında bu durum gerekli değildir. Çünkü bu modeller, buharı otomatik olarak transfer eder.
Düdüklü tencere her zaman kısık ateşte kullanılmalı. Ateşe konulduğu an düdüğü dik konuma alınmalı. Düdükten ses çıktıktan sonra düdük kapalı konuma getirilmeli. Yemek pişince kapağı açmak için en 20 dakika kadar beklenmeli ve düdük kaldırılarak tencere içindeki hava boşaltılmalı.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Kapağın Kapatılması: Düdüklü tencerenin kapağı düzgün bir şekilde yerleştirilmiş ve sıkıca kapatılmış olmalıdır. Kapağın doğru bir şekilde kapatıldığından emin olunmalıdır, aksi takdirde basınç oluşmayabilir.
Tencere içerisindeki basıncın, gerekli miktardaki basıncı aşması durumunda emniyet valfi de modeline göre otomatikman kalkabiliyor ve bu sayede fazla buhar kontrollü şekilde tahliye ediliyor. Bu tahliye işlemi esnasında ortaya çıkan ses, ıslığı andırdığı için “düdüklü” diyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Düdüklü tencere kullanımı sırasında düdüğü tencere basınç altında bulunduğu süre boyunca açmaya çalışmayın. Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Düdüklü tencere kullanımında en tedirgin edici nokta düdüğün pişirme esnasındaki konumudur. Tencerenin kapağını kapattığınızda düdüğün kalkık konumda olması gerekir. Yemek pişirme aşamasındayken düdük ötmeye başlar ve tam bu aşamada düdüğü indirmeniz gerekir.
Ateşe koyduğunuz anda, kapağını kapatın ve düdük aparatını dik konumda bırakın. Şimdi birkaç dakika bekleyin ve düdüklüden ses çıkışını duyun. İşte bu anda düdüğü kapatın ve pişmesi için süre başlatın. İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
Ateşe koyduktan ve kapağını kapattıktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz. Yeni modellerde bu sistem otomatik olsa da eski modellerde düdük elle açılıp kapanıyor. Bu durumda hava çıkışının sağlanması için düdüğü açmanız gerekiyor.
Bu duruma şunlar sebep olur; Aşırı doldurma: Tencere kapasitesinin aşırı doldurulması, buharın dolaşımını engeller. Bu da iç basıncın tehlikeli seviyelere ulaşmasına ve patlamasına neden olur. Düdüğün tıkanması: Tencerenin üzerindeki düdük, fazla basıncı tahliye eder.
Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır. Pişirme süresi de düdüklü de 35 tencerede 50 dakika olarak uzar.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Suyun kaynama derecesine ulaşıldığında buharlaşma başlıyor ve oluşan buhar, tencerede kendisine yer açabilmek adına havayı dışarıya doğru itiyor. Böylece normal şartlar altında 2-3 saat içerisinde yumuşaması beklenen mahsuller 45 dakika ya da 1 saat gibi kısa bir sürede hazır hale gelebiliyor.
Kuşbaşı et düdüklüde genellikle 15-20 dakika, dana eti ise 40-45 dakika içinde pişer. Düdüklüde et pişirirken, etin tüm lezzetini almak için düdüklünün kapak kilidinin tamamen kapalı olduğundan ve etin tamamen piştikten sonra düdüklünün doğru bir şekilde açıldığından emin olmak önemlidir.
En İyi Düdüklü Tencereler 💯 Tekli ve düdüklü tencere seti yorumları dikkate alınarak, en iyi düdüklü tencere markaları sıralamasında Fissler, Karaca, Tefal ve Emsan geliyor. 2024'te satın alınabilecek düdüklü tencere tavsiyesi Fissler Bluepoint, Emsan Montana ve Kara Marsilya olarak sıralanabilir.
Basınç alma süresini azaltmak için tencere su dolu kaba oturtulabilir ya da akan suyun altına tutulabilir. · İçine konulan gıdalar ve su miktarı tencere yüksekliğinin üçte ikisini geçmemelidir. · Tencereyi yerleştireceğiniz ocağın tencerenin tabanından dışarı taşmamasına dikkat edilmelidir.
Aslında uzun süre pişirmeniz gereken kuru fasulye yemeğini, düdüklü tencere ile 25 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz. Bu sayede salatayı ve sofrayı hazırlayacağınız süre zarfında yemeğiniz hazır olur. Ayrıca fasulyeleri akşamdan ıslatırsanız bu süreyi 15 dakika daha düşürebilirsiniz.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Patlamış veya ciddi şekilde hasar görmüş bir düdüklü tencerenin tekrar kullanımıyla ilgili hususlar şunlardır: Güvenlik Riski: Patlamış veya hasar görmüş bir tencere, güvenlik riski taşır ve kullanımı önerilmez.
Nohutlar, düdüklü tencerede yapılmak isteniyorsa, evvelinden su içerisinde bekletilmesine yahut haşlanmasına ihtiyaç bulunmamaktadır. Düdüklü tencere içerisine dahil edilerek pişirilmeye başlanan nohut, yaklaşık olarak 25 dakikanın sonunda hazır olmaktadır.
4) Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın
Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek. Düdüklüde haşlanan nohut ile birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Mercimek çorbası düdüklü tencerede pişirilirken genellikle 10 ila 15 dakika içinde hazır hâle gelir. Bu süre mercimeğin tamamen erimesini sağlamaya yeter. Pişirme süresi mercimeğin türüne ve kalitesine göre değişebilir.
4 su bardağı su ekleyip kapağını kapatın ve et ayarına getirin. Koyu yeşil disk çıkınca altını kısıp 7 dakika pişirin. 7 dakika sonunda Quick & Safe düdüklü tencerenin havasını alın ve kapağını açın. Nohut yemeği hazır, afiyet olsun. 😊
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri