Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Düğün telaşı bittikten sonra hem gelin hem de damat için evliliğin en güzel kısmı olan balayı, dinlenme ve eğlenme açısından oldukça önemli bir tatildir. Eşlerin düğün yapılmadan önce ya da düğünden hemen sonra karar verdikleri balayı yeri, kesinlikle uzun bir süreye yayılarak karar verilmesi gereken bir durumdur.
Düğünden 8-10 gün sonra damadın aile efradı,damadı ve gelini,el öptürmek için gelinin evine götürürler. Gelinle damat orada bulunan büyüklerin ellerini öperler. Gelinin annesi ve babası tarafından gelenlere ziyafet çekilir.
Bu aşamalar: kız beğenme, kız isteme, nişan takma, düğün günü kesme ve düğün kurmadır. Düğün kurma; bayrak merasimi, bayrak dikme, bayrak kurbanı, çaba ya da kırkım, düğün eğlenceleri, kına yakma, damat tıraşı, gelin almadır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu durum yine geleneklere ve adetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak gelinliği damat çıkarır sözü herhalde gelinliğin zor çıkarılan bir kıyafet olacağından ve damadın yardım etmesi gerektiğinden ötürü olabilir.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler. Ailesi tarafından damat ve geline çeşitli hediyeler verilir.
Düğün tamamlandıktan sonra sabahında gelin ile damat, kız evine ve yakın akrabalarına el öpmeye giderler. Bu duruma el öpme günü denilmektedir (Boratav, 2016: 208).
Bu gibi durumların yaşanmaması için düğün gününün gecesi özel bir otelde ya da evde dinlenerek geçirilebilir. Rahat ve keyifli bir balayı tatili için en azından 3 gün beklenebilir. Ancak çiftler kendilerini iyi hissediyorsa, kendilerini çokta fazla yormamak kaydıyla ertesi gün yapabilir.
Balayı, günümüzde evlendikten sonra çiftlerin yoğun geçen, stresli düğün sürecini atlatmaları için ve baş başa sakince vakit geçirmeleri için yaptıkları bir tatildir. Artık birçok çift evlilik sonrasında dinlenmek ve dünyayı birkaç haftalığına bir kenara bırakmak için balayına uzak yerlere gitmeyi tercih etmektedir.
Balayı; genellikle nikahtan bir gün sonra gidilen, yaklaşık iki hafta yapılan bir tatildir. Özellikle bizim ülkemizde, çiftler ilk cinsel deneyimlerini nikah günü yaşıyor ve ardından balayına gidiyorlar.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Her iki taraf için de aileye katılacak olan yeni bireye, sevgilerini ve ilgilerini göstermek zor olmaktadır. Bunun için çabalamaktadırlar. Bu durumdan en karlı çıkanlar ise gelin ile damat olacaktır. Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
Geline kayın validesi arabadan inmesi için yarım altın takıyor.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelin saçını eskilerden bu yana süre gelen adetlerden dolayı erkek tarafına ait bir masraftır. Erkek tarafı evlenecek olan gelinin düğün kaç gün ise o süre zarfında kuaför masraflarını öder.
Bu gece, iki rekat nafile namaz kılıp dua edilir.
Bugünlere kavuşmanın şükrü ve gelecek günlerin saadeti için, Allah Teâlâ'ya dua edilir. Bu arada, oturup, bir müddet sohbet etmelidir. Böylece, fazla heyecan atılmaya çalışılır. Her kız, bu ilk gecede, az-çok ürkeklik ve çekingenlik gösterir, utanır, sıkılır.
Erkek tarafından kimse gelin ile beraber kuaföre gitmezler. Çünkü ülkemizde genel olarak kabul edilen adet böyledir. Geline eşlik edecek kişini kim olursa olsun, kız tarafından olmalıdır. Bu nedenle gelin arkadaşları, akrabaları ve kardeşleri kuaföre giderler.
Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri