Yani torf gübresi dünyada şuanda bilinen en değerli biyolojik organik gübresidir" dedi. Gübre sayesinde kış aylarında yaz kalitesinde meyve üretilebileceğinin altını çizen Aşçı; "Bu gübre uzun yıllar boyunca göllerin dibinde biriken bitki artıklarının mikroorganizmalardan oluşan bir gübre çeşididir.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın. Neredeyse bütün bitkiler odun külündeki potasyumdan yararlanabilirler.
7) Çay Posası
Neden mi? Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Fransa'da yapılan bir araştırmaya göre, kimyasal gübre kıtlığı devam ederken, insan idrarını geri dönüştürme süreci olan peecycling, besin açısından zengin mahsullerin verimini artırabilir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Hektaş, bilinçsiz tarım uygula- maları nedeniyle verimi azalan tarım arazilerini zen- ginleştirmek ve yetiştirilen ürün- lerin ihtiyacı olan mineralleri toprağa geri vermek amacıyla geliştirdiği Tradite organomine- ral gübrenin üretimine başladı.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız. Taban gübreleme için bölgede alınabilen ürün ve ürünün miktarı da önem taşıyor.
Amonyum Nitrat (%33AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Çiftçilere satış yapılmayacaktır. Diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlığımızdan izin almaya devam edeceklerdir.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
Güvercin gübresi tarımın dışında süs bitkilerinin üretiminde de kullanılır. Güvercin gübresinin kullanımının fazla olduğu bölgelerde yetiştirilen bitkilerde vejetatif gelişimi çok olur, bitkilerde olumsuz durumlara karşı direnç artar ve ürün kalitesinde iyileşme görülür.
Çiftlik gübresi ağaçlara sonbaharda ve kış aylarında bel yapmadan evvel verilir. Gıdayı kök uçlarındaki ince kökler aldığından, gübreyi ağaç tacının kapladığı sahaya iyice yayılmalı ve arkasından da bekletilmeden belleyerek toprağa gömülmelidir. Çiftlik gübresi olarak koyun, sığır, beygir gübreleri kullanılmalıdır.
Bu tür gübreler dikim veya ekim öncesinde toprağın alt tabakasına gömülme şartıyla uygulanır. Bitkinin kök tarafında uygulanmış olan gübreler, meyvecilikte tohumlar uyanmadan veya ağaçlara su verilmeden daha önce, canlının ihtiyaç duyduğu kadar olan fosforun bütününü kök tarafına uygulama şartıyla canlıyı büyütmektir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Leonardit Nasıl Kullanılır
Hızlı çözülmesi ve etkisini tam olarak göstermesi için toprağa iyi karıştırılması gerekmektedir. Toprak hazırlama döneminde dekara kullanılan Leonardit farklılaşan bitki ve meyve çeşitleri için 100 ile 300 kilogram arasında değişmektedir.
Üzüm yetiştiriciliğinde Leonardit her yıl yapılan toprak bakımları öncesinde kullanılmalıdır. Toprak işleme öncesinde dekara 2-3 kilogram arasındaLeonardit serpilmelidir. Sonrasında 30 ila 60 santim aralığında toprağın işlenmesi gerekmektedir.
Dekara 50-75 Kg. - m2 ye 100 - 200 Gr. Toprağa Karışması Sağlanır. Olacak Şekilde Dikim Çukurlarına Uygulanır. Ekim, Dikim işlemleri Öncesinde ya da Sırasında, Gübrenin Toprakta Karışması Sağlanır.
Son yıllarda yapılan toprak analizleri sonucunda çay bahçelerinde kullanılacak en uygun kimyasal gübrenin 25:5:10 (N P K) terkibindeki kompoze gübre olduğu tespit edilmiş olup, her yıl dekara 70 kg kompoze gübre verilmesi önerilmektedir.
Demlenmiş çayı süzmeden posası ile birlikte her bitkinin köküne bir su bardağı kadar dökünüz. Demlenmiş çay suyunu bitki hemen enzimler, çay posası kısa zamanda çürüyecek bitkinin enzimleme durumuna gelecektir. Bitkilerinize ayda bir uygulayınız.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri