Durum zarfı Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir. Durum zarflarının cümle içinde ayırt edilebilmesi için fiile nasıl sorusu sorulur: Adam koşarak yanımıza geldi.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
b) Durum Belirteçleri: Eylemin durumunu çeşitli yönlerden (kesinlik, olasılık, dilek, umut, cevap, yaklaşıklık, gösterme, tekrar, vb.) belirten belirteçlerdir. “Çelikten sert madde.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır. “Hiç olmazsa”, “hiç değilse”, “hiç yoksa”, “hiç şüphesiz” yapılarını bağlaç olarak değerlendirir (s.1095).
İlgili 19 soru bulundu
- Durum Zarfı: durum zarfları fiillerin nasıl yapıldıklarını gösteren zarflardır. Böylece fiile nasıl sorusu sorularak durum zarfı bulunabilir. - Zaman Zarfı: Yapılan eylemlerin yapılma zamanını gösteren sözcükler zaman zarfı olarak bilinmektedir. Fiillere ne zaman sorusu sorularak zaman zarfı bulunabilir.
DURUM ZARFI EKLERİ
Sonuna vasıta eki (-le) eklenen pek çok kelime cümlede durum zarfı görevinde kullanılabilir.
Kesinlik Zarfları (Durum Zarfı)
Elbet, elbette, mutlaka, kuşkusuz, hiç kuşkusuz, asla, hiç mi hiç ve ne olursa olsun kelimeleri cümlede kullanılır. Örnek: Kesinlikle, hiçbir şüpheye yer bırakmadan, tam bir eminlikle.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Fiillerin, sıfatların, fiilimsilerin anlamlarını yer, miktar ve durum bakımından belirten kelimeler zarf ya da belirteç ismini almaktadır. Hal zarfı ya da durum zarfı olarak bilinen kelimeler, fiillerin durumlarını belirtmek amacı ile kullanılmaktadır.
Yapılan her bir hareketin yapılış şekli, tarzı, hali, vaziyeti vardır. Durum zarfları, bu hareketlerin yani fiillerin nasıl yapıldığını gösteren zarflardır. Örneğin; konuşursunuz ama nasıl konuşursunuz? Hızlı konuşurum.
Fiil kökenli kelimelere eklenerek zarf fiili oluşturan başlıca ekler vardır. Zarf fiil ekleri, zarf fiil ekleri örnek cümleleri ile birlikte şunlardır; -a: Mahkumun başında nöbetleşe beklediler, Uçak sekize beş kala kalkacak… -alı, -eli: Evden çıkalı bir saat oluyordu, Annesi gideli yalnızdı…
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
Cümlede Zarf-fiili (fiilimsi) bulmak için cümleye; nasıl, ne kadar, ne zaman ve nereye gibi sorular sorulabilir. Bugün çok uyudum cümlesine sorulan 'ne kadar?' sorusu zarf fiili vermektedir.
Yineleme Zarfları: Daha önce gerçekleşen bir fiilin, tekrarlandığını belirten zarflardır. Cümle içinde kullanılan başlıca yineleme zarfları ise yine, ikide bir, bir daha, kimi kez, tekrar, ara sıra, bazen, bazı bazı, sık sık gibi sözcüklerdir.
Zarf Tümleci Nasıl Bulunur? Zarf tümlecini bulmak için ilk etapta, diğer cümle öğelerini bulurken uygulandığı üzere öncelikle yüklem tespit edilmelidir. Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır.
Edat tümleci veya edatlı tümleç, içinde bir edat bulunan zarf tümlecidir. Edatlar kendi başına anlamsız sözcüklerdir ancak başka sözcüklerle birlikte zarf tümleci oluştururlar. Aşağıdaki örneklerde edatlı zarf tümleçleri kalın yazılmış, edatların altı çizilmiştir: Bu çiçekleri annem için topladım.
Zaman zarfı. Çünkü kelime direkt olarak zaman anlamı katmakta. Bazı akademisyenler durum zarfı da diyor. Durum zarfı demelerinin sebebi herhangi bir olay olduğu zaman ''hemen'' kelimesi anlık durumunu gösteriyor.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
2- Hep ben konuştum, biraz da sen anlat. (Bu cümlede ''hep'' zaman zarfı, biraz ise miktar zarfı olarak kullanılmıştır.)
(zaman zarfı) nihayet, artık.
Zarflar fiilleri, fiilimsileri, zarfları ve sıfatları; yer - yön, durum, zaman, ölçü – miktar ve soru kavramlarıyla niteleyen sözcüklerdir. Olanları babasına bir bir anlattı. (Fiili niteler.) Sen çok çalışarak başarabilirsin.
b. İşaret (Gösterme) Zarfı: İşte
İşte gidiyorum çeşm-i siyahım.
2.4.2.1.Yalın Zarflar: Herhangi bir yapım eki almamış olan zarflardır. En, pek, çok dün vb. 2.4.2.2.Türemiş Zarflar: Herhangi bir yapım eki almış olan zarflardır. Akşamleyin, saatlerce, ansızın vb. 2.4.2.3.Birleşik Zarflar: Zarf görevinde bulunan birleşik sözcüklerdir.
Bazı cümlelerde “en” ve “daha” sözcükleri; sıfatı, adlaşmış sıfatı ve zarfı üstünlük yönüyle de belirtir. Bu durumlarda bu sözcükler üstünlük zarfı olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri