Bu ağrıların başında öncelikle karın ağrısı gelir. Son derece şiddetli olan bu ağrı dayanılmaz düzeydedir. İkinci ağrı ise sırt ağrısıdır. Bu ikisine eşlik eden karın bölgesinde kramp girme ve kasılmalar görülmesi de düşüğün en belirgin ağrılarındandır.
İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir. 2 hafta boyunca cinsel ilişki olmamalı, vajinal duş yapılmamalı.
Evde düşükten sonra ne yapılmalı konusunda genel olarak vücudunuzu dinlendirmeli, bol sıvı tüketmeli, sağlıklı beslenmeli ve duygusal destek almalısınız. Ağrıyı hafifletmek konusunda sıcak veya soğuk kompresler, masaj, doğal ağrı kesiciler veya aromaterapi gibi yöntemleri kullanabilirsiniz.
Düşük sonrası kanama miktarı, hamileliğin kaçıncı haftasında bulunulduğuna ve düşüğün türüne göre kişiden kişiye değişebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren 3 ila 5 saat içerisinde en yoğun kanama aşaması bitebilir. Lekelenme olarak belirtilen kahverengi kan ise bir veya iki hafta boyunca sürebilir.
Düşükle birlikte çoğunlukla kanama olduğu bilinmektedir. Birçok kişi de kanamanın ne zaman başladığını merak etmektedir. Düşük sonrası kanamanın hemen düşük akabinde başladığı bilinmektedir. Birkaç saat yoğun şekilde devam edebilen bu kanamanın genellikle aynı gün içerisinde azaldığı gözlenmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Gebeliğin düşükle sonuçlanmasının ardından kişi, yaklaşık 20. gün civarında ovulasyon dönemine girer. Dolayısıyla düşük gerçekleştikten yaklaşık olarak 35 gün sonra kişi adet görür. Ancak gebelik haftasının fazla olması, adet kanamasının başlangıcını 60 güne kadar uzatabilir.
Düşükten sonra hamilelik için kendinizi hazır hissettiğinizde, sağlık kuruluşunuza rehberlik için başvurun. Bunun dışında aşağıdaki ipuçlarını da değerlendirmeniz mümkün: İlk düşükte. Dünya sağlık organizasyonu, düşükten sonra en az altı hafta beklemenizi önermektedir.
Erken haftalarda bu belirtiler hiç görülmeyebilir veya hafif şekilde birkaç gün sürebilir. Gebelik haftası arttıkça özellikle kanama miktarı artar, gelen parçalar daha fazla ve fark edilir boyutta olur. Bu belirtiler genellikle bir hafta kadar devam etse de bazı durumlarda nadir de olsa 10-15 güne kadar uzayabilir.
Bu nedenle hekimler tarafından, düşükten sonra yeni bir hamilelik için 6 ay beklenmesi önerilir. Tekrarlayan düşüklerin görülme sıklığı yüzde 2-3 arasında değişebilir.
Bu itibarla düşenin cenin olduğu tıbben tespit edildiğinde düşükten sonra görülen kan da lohusalık (nifas) kabul edilmelidir.
Dr. Williams'a göre, düşük yaptıktan sonraki günlerde yürüyüş gibi düşük etki düzeyine sahip aktiviteleri yapmakta genellikle sakınca yoktur.
Gebeliğin erken döneminde düşük yapan kadınlara genelde yeniden gebe kalmadan önce üç ay beklemeleri söylenir. Fakat son dönemde yapılan yeni bilimsel çalışmalar düşük sonrası, mümkün olur olmaz çabuk gebe kalınabileceğini ortaya koydu.
Her düşük sonrası kürtaj gerekli değildir. Kendiliğinden fetüs ortadan kalktığı için kürtaj ya da farklı bir müdahale bu noktada kullanılmaz. Ancak 6 haftalık gebeliklerden sonraki düşüklerde parça kalabileceğinden dolayı kürtaj gerekmektedir.
Yoğun miktarda ve uzun süren kanama, kasık bölgesinde; şiddetli ağrı, ateş gibi şikayetler, düşükten sonra parça kalması belirtileri arasında yer alır.
Düşük ve kürtajlardan 15-20 gün sonrasına kadar gebelik testleri gebelik varmış gibi 'pozitif' çıkabilir. Düşük Sonrası İlk Adet Ne Zaman Görülür ? Bir düşük sonrası uygulanan kürtajdan sonra ilk adet genelde 4-8 hafta sonra olur.
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır. Bebeğin kalp atışlarının dinlendiği altıncı haftada düzenle bir izlenimin ilk adımları da atılmış olur. Bebek kalp atışının ilk duyulduğu hafta 6. hafta olsa da bu, yedinci haftaya da sarkabilir.
Düşüğü hızlandırmak için ne yapabilirim sorusunu hastalarımızdan alıyoruz. Ancak biz hastalarımızın doktor kontrolü altında olmadan herhangi bir tedavi almasını önermiyoruz. Ancak doktoru önerdiyse istirahat sırasında bol sıvı tüketerek, ağrı kesiciler kullanarak evde düşüğün sonlanmasını bekleyebilir.
Düşük sonrası ultrason ile parça kalıp kalmadığı tespit edilerek ona göre kürtaj kararı alınır. Gebelikte tam olmayan düşüklere inkomplet abortus denir. Gebelik materyali plasenta, amniyon kesesi ve fetustan oluşur. Tam olmayan düşüklerde içerde gebelik materyalinden parçalar kalır.
Düşüğün belirtisi, vajinal kanama ile beraber, kasık ve bel ağrısıdır. Kanama adet kanaması şeklinde olabileceği gibi, pıhtı ve parça düşürme şeklinde de olabilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında meydan gelen kanamalarda ilk akla gelen olasılık düşük tehdididir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz. Ağrı ile seyreden yoğun kanamalarda düşük olasılığı artar.
Gebeliğin düşükle sonuçlanması durumunda rahim ağzı hemen kapanmaz, bir süre açık kalır ve bu da enfeksiyon riski anlamına geliyor. Düşüğün ardından cinsel ilişki yasağının ne kadar devam edeceği ise kişiden kişiye değişebilir. Bu süre 20 gün olabildiği gibi 30 gün de olabilir.
Plastik kanüller ile rahim içi doku negatif basınç ile çekilerek boşaltılır. Kürtaj sonrasında gebelik dokusu enjektöre pıhtılı, kıvamlı bir sıvı halinde gelir. Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir.
Düşük sonrasında tekrar hamile kalmak için bir süre beklenilmesi gerekmektedir, bu süreye doktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun gerek duyduğu durumlarda tekrar düşük yaşanmaması için önlem adına; ultrason, kromozom testleri, kan testleri, rahim filmi veya histeroskopi gibi testler de yapılabilir.
Düşükten Sonra Adet
Düşük yaptıktan sonra ilk adet çoğunlukla bir ay sonra başlar. Ancak düşük yapılan gebelik haftasına göre bu süre daha uzun olabilir. Süre uzadığında ikinci bir gebelik ihtimalini ekarte etmek için doktor kontrolü gereklidir.
Lokal veya genel anestezi ile yapılan kürtaj sonrasında hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri