Duy TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Elektrik ampulünün takıldığı bakır veya pirinçten yivli yer.
Duyarlı olmak, başkalarının görüşlerini, tutumlarını ve hissettiklerini umursamak anlamına gelir. Genelde empati yeteneği yüksek, özgeci ve fedakar insanlar duyarlı olarak nitelendirilir.
ÇEVREYE DUYARLI OLMAK
Yaşadığımız çevreye saygılı olmak, bize sunulan nimetlerin farkında olmaktır.
Buna göre duyumsama, duyulur cismin maddesiz biçimini bir ortam aracılığıyla almaktır. Burada biçimden kasıt, söz konusu duyuluru oluşturan öğelerin karışım oranıdır [logos]. Duyumsama hareketiyle duyu organı mütekabili olan duyulurdaki oranı alır, duyulura benzer hale gelir.
Dikkat, düşünceyi belli bir şey üstünde yoğunlaştırabilme gücü. Nesnel olarak, bütün duyumsal ya da belleğe yerleştirilmiş bilgilerden, daha sonra kullanmak için bir bölümünü seçmeyi gerektirir.
İlgili 21 soru bulundu
Dikkat kısaca farkında olma hali olarak tanımlanabilir. Beynin çevrede olan bitene karşı tetikte olması ve tüm olan biteni fark etmesi, algılaması anlamına da gelir. Dikkat hususu çocuklarda zekanın ortaya çıkmasında büyük rol oynamaktadır.
Dikkat Çekmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Dikkat çekmek deyimi belirli bir ortamda bir kişinin o ortam bulunun herkesin ilgisini çekmesi şeklinde ifade ediliyor.
Duyu organları yoluyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların alınarak sinirler yoluyla beyne ulaşmasına duyum denir. İzlenim duyumdan önce, algı duyumdan sonra gerçekleşir. Duygu teriminden titizlikle ayrılmalıdır: duygu, bir tasarımın; duyum bir etkinin sonucudur. Örneğin sevinç bir duygu, açlık ise bir duyumdur.
Bir konu hakkında haber almak ya da bilgi edinmek şeklinde ifade edilmektedir. Hem günlük yaşamda halk arasında kullanılır hem de haber söz konusu olduğu vakit, bu yönüyle öne çıkar. ''Onun buraya geleceğine dair duyum aldım.''
➢Duyum daha çok duyu organları aracılığı ile alınan fiziksel bilgilere karşılık gelen fizyolojik bir süreçtir. ➢Algı (perception) ise, duyusal bilginin yorumlanması için gerçekleşen daha yüksek düzeyde bir bilişi kapsamaktadır. Duyum, uyaranın ilk olarak tespitini; algı ise hissettiklerimizin yorumlanmasını içerir.
Öz-duyarlık, bireye acı ve rahatsızlık veren durumlarda bireyin kendine karşı sevecen olması, yaşadığı olumsuz deneyimleri diğer insanların da yaşayabileceğini bilerek bu deneyimlerini yaşamın doğal bir süreci olarak kabul etmesi ve duygu ve düşüncelerini farkındalık içinde anlaması şeklinde tanımlanır (Neff, 2003).
3. Duyarlılık ve Hoşgörü: İnsan ilişkilerinde yalnızca duyarlı olmanın yeterli olmadığının, meslektaşları ve danışanlarının kişilik haklarına ve onurlarına saygılı olmanın gereğinin ve öneminin farkındadırlar. İnsanın dünyada en değerli varlık olduğunun bilincindedirler.
Kişilerarası duyarlılık, kişilerarası düzeyde başkalarını doğru olarak algılayabilme ve uygun davranışlar sergileyebilme olarak tanımlanmaktadır.
Sıklıkla savunmasız ve güçsüz gibi kavramlarla özdeşleştirilen duyarlı kelimesi, çoğu kişi tarafından yanlış değerlendirilebiliyor. Bakıldığında duyarlı bir insan güçsüz ya da savunmasız kişi değil, daha güçlü anlamlandıran ve hisseden kişidir.
Kulağa çok benzer geldikleri için kafaları kolaylıkla karıştırabilir. Hipersentivite (aşırı duyarlılık) bir kişinin aşırı uyarılma yaşamasıyla sonuçlanırken, hiposensitivite, bir kişi bir uyarana çok az yanıt verdiğinde veya hiç yanıt vermediği durumlarda ortaya çıkar.
Duyarlılık kelimesi duyarlı olmak bir durumda kendi düşüncelerini göstermek ve en doğru olarak empati kurma becerisinin ifadesi olarak bilinmektedir. Duyarlılık toplumsal bir olay veya durum karşısında yaşanan olaya karşı elinden geleni yapma isteği ve düşüncesinde olma hali olarak kabul edilmektedir.
Duyumda uyarıcılar tek tek değerlendirilir. Algıda ise bir bütün olarak değerlendirilir. Duyum her bireyde aynı şekilde gerçekleşir. Algı ise bireyden bireye farklılık gösterir.
Organizmanın bir uyarıcıyı fark etmeye başladığı noktaya duyusal eşik (sensory threshold) denir. Örneğin, insanlar sesi sesin titreşimi saniyede 20'den az veya 20.000'den çok olduğu zaman duyamazlar. Mutlak eşik (absolute threshold) bir uyaranın duyumlanabilmesi için gereken asgari düzeydeki uyarılma miktarıdır.
Eldeki yazı felsefe ve psikoloji tarihinde yüksek duyular diye adlandırılan görme ve işitme duyuları ile alçak duyular diye adlandırılan koklama, tatma, dokunma duyularını konu etmektedir.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Duyular vücudumuzdan veya çevreden gelen bilgilerin beyin tarafından yorumlanması için beyne gönderilen uyarılardır. Beyin için gereken bilgiler beyne yalnızca duyular sayesinde ulaşmaktadır. Beynin uygun yanıt oluşturması ve uygun davranışın gerçekleştirilebilmesi için beyne sürekli duyu girdisi ulaşmaktadır.
Histrionik kişilik bozukluğunda ilgi odağı olmak önemlidir.
Histrionik kişilik bozukluğuna sahip kişilerin başlıca amaçları karşılarındaki kişileri etkilemek ve dikkat çekmektir. Histrionik kişilik bozukluğunda ilgi odağı olmak önemlidir ve kişiler ilgi odağı olamadıkları durumlarda rahatsızlık duymaktadır.
Uzun süre bir sıkıntıya katlanmış olmak kahır çekmek olarak ifade edilmektedir. Çocukları büyüyene kadar çok kahır çekti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri