Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim.
Kişinin, kendi ve diğer insanların hislerini algılama yetisinden yoksun oluşu 'Aleksitimi' olarak adlandırılmakta.
Çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olan aleksitimi, Türkçede duygusal sağırlık anlamına gelmektedir. Bireyin hem kendi, hem de çevresindekilerin duygularını anlayamama, bu duygudan yoksun olması şeklinde tanımlanan aleksitimi, bireylerde duygusal bir boşluğa neden olmaktadır.
Aleksitimi: Bir zihinsel rahatsızlık olan alektisimi, kişinin duygu düzenlenmesiyle ilgili yaşadığı kısıtlamalarla ortaya çıkıyor. Kişi, duyguları fark etme, deneyimleme, ayırt etme ve kelimelere dökmekte zorluk çekebiliyor.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Duygusal Tepkilerde Azalma: Anhedoni yaşayan kişiler, duygusal olarak hissiz veya boş hissederler.
Kişinin duygularını, bedenini hissedememe hali. Kişinin varlığını ve yasamdaki anlamı sahip oldukları, edindikleri, ya da edinecekleri üzerinden biçimlendirme ve ilişkilerde duygusal olarak yalnız kalma durumu.
Biz birikmiş duygusal sorunların taşınmakta zorlanır hale gelmesine “duygusal yorgunluk” diyoruz. Bazen yaşadığımız duygusal sorunları çözmek yerine o sorunları yok sayar ve zihnimizde bastırırız. Bastırdığımız bu duygular zamanla zihnimizde ağırlık yapar ve zihnimiz bu yükü taşıyamaz hale gelir.
Hayatınıza ya da size yansıması olan herhangi bir yaşam aşaması ya da durumu da sizde geçici olarak boşluk hissine neden olabilir. Her durumda olmamasına rağmen, boşlukta hissetmek depresyon, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu gibi bazı ruh sağlığı durumlarının işaret olabilir.
Kişinin kendi duygularını anlama ve yönetme becerisinin olmaması. Başkalarının duygularını anlamakta zorluk çekmek. Duygusal öz farkındalık eksikliği genellikle onları çok hassas yapar.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Türkçe literatürde 'duygu körlüğü', 'duygusal sağırlık', 'duygusuzluk', 'duygular için söz yokluğu' olarak da ifade edilmektedir. Aleksitimi, anlaşılması ve kavranması zor bir kavramdır. Bunun bir nedeni de duygunun ve duygusal süreçlerin yeterince anlaşılmamış olmasıdır.
Yaşanan panik ataklara bakıldığında, altlarında yatan sebeplerden birinin de duygusal renk körlüğünden muzdarip olması çok büyük oranlarda görülmektedir. Buna ek olarak travma yaşamış, tacize maruz kalmış, örselenmiş ve obezite hastası insanlarda da aleksitimi görülmektedir.
Vellichor, özellikle ikinci el kitapların satıldığı, eski ve nostaljik kitapçılarda hissedilen melankoliyle karışık dalgınlık, düşüncelilik ve nostalji duygularını tarif etmek için kullanılıyor.
Aleksitimi Aşık Olur Mu? Elbette olabilir. Ancak, duygularını tam olarak tanımlayamadıkları veya ifade edemedikleri için, romantik ilişkilerde zorluklar yaşayabilirler. Aşık oldukları kişiye duygularını ifade etmede zorlanabilirler veya karşı tarafın duygularını anlamada zorluk çekebilirler.
Aleksitimi başlı başına bir durum değil, duyguları tanımlayamama ve tanımlayamama durumudur. Aleksitimi olan kişiler kendi duygularını tanımakta ve iletmekte güçlük çekerler ve ayrıca başkalarındaki duyguları tanımak ve bunlara tepki vermekte zorlanırlar.
Düşüncelerinize ve davranışlarınıza dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Pozitif, gerçekçi ve cesur bir düşünme şekli duygusal boşluğu ortadan kaldırmak için en iyi yoldur. Zihninize dikkat etmenin yanı sıra, sağlığınıza, vücudunuza ve kalbinize de dikkat etmelisiniz. Günde 8 saat uyumayı asla ihmal etmemelisiniz.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir.
1. Hassas Kişilik Bozukluğu Nedir? Aşırı hassas insanlar ya da çok son derece hassas insanlar (İngilizce: higly sensitive people) olarak adlandırılan bir durumdur. Bireyin içsel ya da dışsal uyaranlara karşı aşırı şekilde tepkilerin verilmesi ile kendisini gösterir.
İnsan odaklı çalışmayı gerektiren pazarlama, hukuk, danışmanlık, hekimlik, öğretmenlik, hizmet sektörü gibi alanlar için yüksek duygusal zeka sahibi olmak avantajdır. Mesleki başarıyı desteklemektedir.
Yapılan çalışmalar aşırı zayıf kişilerin akciğer rahatsızlıklarına, kemik kırılmalarına, erkek üreme kapasitesinin düşmesine ve bayanlarda gebelikte düşük yapma riskine ve hatta trafik kazalarında ölüme kadar normal kilolulara göre daha çok maruz kalmaktalar.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
bir deyim. yaşanan muhtelif olaylar, dış etkenler sonucu, bir takım duyguların eskisi kadar güçlü, yoğun hissedilememe durumu.
Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri