Özetle; Web 1.0 için linking pages (sayfalar arası bağlantı kuran) , Web 2.0 için linking people (insanlar arası bağlantı kuran) ve Web 3.0 için de linking data (veriler arası bağlantı kuran) yapı ve platformlar diyebiliriz. Uzun süredir duymuş olduğunuz BIG DATA'nın temeli de Web 3.0'da atılmış bulunuyor.
1. Web 1.0 nedir? Web 1.0 en temel biçimdir ve yalnızca metin odaklıdır. 1990'lara kadar devam etti ve web'in en ilkel biçimiydi. Web 1.0, kullanıcılara interneti kullanarak Web'e ulaşma imkânı veriyordu ve kullanıcı yalnızca okuyucuydu.
Web 3.0 ise içerik üretiminin yapay zekâ (AI) tarafından gerçekleştirildiği yeni bir web teknolojisine işaret ediyor. Diğer bir deyişle, yapay zekâ teknolojisiyle çalışan yazılımlar sayesinde veriler toplanıyor ve kullanıcı ile uyumlu hale getirilerek yeniden üretiliyor.
Web 3.0, web sitelerinin ve uygulamaların, makine öğrenimi (ML), Büyük Veri, merkezi olmayan teknolojiler aracılığıyla bilgileri akıllı insan benzeri bir şekilde işleyebileceği, internetin gelecek üçüncü neslidir. Web 3.0 Başlangıçta World Wide Web mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web olarak adlandırılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Web 2.0, esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen iş birliği yapmasına izin verirken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecek. Böylece, site içeriklerini ve bilgiyi anlamlandırma görevlerinin büyük ölçüde otomasyona bağlanması bekleniyor.
Basit bir dille Web 2.0, Vikipedi, Youtube, flickr, del.icio.us, Ekşi Sözlük, Facebook vb. arkadaşlık siteleri gibi kullanıcıların diğer kullanıcılar için ziyaret ettikleri İnternet siteleri veya kullandıkları programlardır.
Web 3.0, kendi kendine egemen dijital kimlik sunarak merkeziyetsiz ve birey odaklı olan bir internet sürümüdür. Herhangi bir varlık tarafından kontrol edilmeyen Web 3.0, herkesin güvenebileceği fikir birliği mekanizmalarını kullanan platformlardan oluşuyor.
Web 2.0 teknolojileri, site geliştiricilerinin yanı sıra ziyaretçilerin de içerik(ler) ekleyip değiştirebildiği bilgi ve fikir alışverişine olanak sunan Web tabanlı ortamlar olarak tanımlanmaktadır.
Web 3.0 ''Semantik Web” veya ''Yapay Zeka'' olarak da tanımlanıyor. “Semantik” basit bir anlatım ile bir kelimenin içerdiği anlam demek. Web 3.0 teknolojisi ile birlikte artık bir dökümanın sadece içerdiği kelimeler değil, aynı zamanda içerdiği “anlam” da kolaylıkla anlaşılabilecek duruma geldi.
Web3, 1999'da Tim Berners-Lee tarafından yaratılan ve bazen "Web 3.0" olarak da adlandırılan semantik web kavramından farklıdır.
1990'lı yılların sonlarına doğru booking.com, tripadvisor gibi seyahat web siteleri kurulmaya başlanmıştır. Bu yıllar aynı zamanda Web 1.0 dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Sosyal medya, en basit tanı- mıyla; Web 2.0 teknolojilerinin kullanıldığı ileşim ortamlarıdır.
Web 1.0 Özellikleri
Web siteleri sadece programlanıcıların ürettiği web siteleri dahilindedir. Yalnızca uzmanlar tarafından üretilen içerikler yayınlanır. Kişiler web sitelerindeki içerikleri yalnızca okuyabilirler. Siteler sıkı kontrol altındadır.
Web2, bugün bir çoğumuzun bildiği internet sürümünü ifade eder. Kişisel verilerinizin karşılığında, size hizmet sağlayan şirketlerin hakim olduğu bir internet. Web3 ise Ethereum bağlamında, blok zincirinde çalışan merkeziyetsiz uygulamaları ifade eder.
Web3 projelerinin kripto para birimleri Web3 coinleri olarak adlandırılır. En çok öne çıkan Web3 tokenleri arasında Polkadot (DOT), NEAR Protocol (NEAR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) ve Chainlink (LINK) sayılabilir.
Web3 teknolojisi; dijital koleksiyon kartları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, dijital müzik veya sanat gibi nadir oldukları kanıtlanabilen dijital öğeleri mümkün kılar.
Web3 platformlarının kripto para birimleri Web3 coinleri olarak adlandırılmaktadır. En çok öne çıkan Web3 coinleri arasında Polkadot (DOT), NEAR Protocol (NEAR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) ve Chainlink (LINK) sayılabilir.
Blockchain, merkezi bir otoriteye gerek duymadan bütün işlemleri güvenli ve açık bir şekilde akıllı sözleşmeler kullanarak yürüten bir teknolojidir. Web 3.0 teknolojisi de merkeziyetsiz ve saldırılara karşı dayanıklı yapısı sayesinde blockchain'in geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Web 3.0 geliştirilmiş arama özelliği ile hayatımızı etkileyecek. Bu da kullanıcı için büyük bir kolaylık sağlamış olacak. Ayrıca Web 3.0 ile kullanıcı gelişmiş bir uygulama arayüzü ile karşılaşacak. Gelişmiş ve kolay uygulama arayüzü kullanıcılara iyileştirilmiş bir deneyim olanağı tanıyacak.
Müfredat içeriği öğretmek, Veri depolamak, Video oluşturmak / düzenlemek, Fotoğrafları düzenlemek, İşbirliği yapmak ve çok daha fazlası için kullanılabilir. Web 2.0 Araçları, kullanıcıların bir dizi farklı şey yapmalarını sağlayan çevrimiçi yazılım programlarıdır.
Web 2.0 temel olarak kullanıcı tasarımı merkezlidir ve daha çok interaktif, işbirlikçi iletişim ve bilgi paylaşımı ile ilgilidir. Bunlar eTwinning projelerinde olması gereken en önemli özelliklerdendir.
Özet: Web 2.0 teknolojisi, Web kullanıcıları arasında çevrim-içi işbirliğinin ve paylaşımının yapıl- masına imkan sağlayan bir Web teknolojisi servisidir. Bu servis dağınık haldeki kullanıcıların Web 2.0 uygulamaları yardımıyla paylaşım alanları oluşturmalarına imkan sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri