/ Beyin, omurilik nöronları ve çizgili kasları uyaran nöronlarda miyelin kılıf bulunurken düz kaslar ve iç organları uyaran nöronlarda miyelin kılıf bulunmaz.
Miyelin kılıf, sinir hücresinde (nöronda) bulunur. Nöronun çevresini bir yağ tabakası şeklinde sarar. Beyaz renktedir. İmpulsların (uyarıların) daha hızlı bir şekilde iletilmesini sağlar.
Akson tepeciği ve aksonun hedef hücreyle sinaps yaptığı son dallanmalar, miyelin kılıfa sahip değillerdir.
Kısacası nöron miyelinizasyonu sinir sisteminin her bölgesindeki her nöron için zaruri olmayabilir. Bundan dolayı bazı aksonlar miyelinliyken bazıları değildir. Örneğin Merkezi Sinir Sistemi'ndeki aksonların bir çoğu miyelinsizken, Çevresel Sinir Sistemi'ndeki askonların çoğu miyelin tabakasına sahiptir.
Yani miyelin kılıf aksonda bulunur dentritte yoktur ve impuls iletimini hızlandırmakta görevlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Motor nöronları miyelinlidir. II. İskelet kaslarına impuls gönderir.
Öyleyse, miyelin kılıfını glia hücrelerinin oluşturduğunu söylemek de kulağa çok şaşırtıcı gelmeyecektir. Bu kılıfı, merkez sinir sisteminde (MSS) oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise (ÇSS) Schwann hücreleri oluşturur.
Miyelin nedir? Miyelin, aksonun çevresini saran ve onu koruyan bir kılıftır. Santral sinir sisteminde oligodendrositlerin mem- branından, periferik sinir sisteminde Schwann hücre membranından oluşur (1).
✔ Somatik sinirlerin hücre gövdeleri beyin ve omurilikte bulunurken, aksonları ise iskelet kaslarına ulaşır. ✔ Aksonları miyelinlidir. İmpuls iletimi oldukça hızlıdır.
*Santral sinir sistemi ve periferik sinir sisteminde miyelin kılıfı farklı hücreler yapar. Periferik sinirlerin miyelinlenmesi Schwann hücreleri tarafından gerçekleştirilir. Nöral krestten kaynaklanan bu hücreler perifere doğru göç ederek aksonların çevresini sararlar.
Oligodendrositler, merkezi sinir sistemindeki aksonların miyelin kılıfını oluştururlar. Mikroglia hücreleri, fagositoz yapan hücrelerdir.
Myelin kılıfları; merkezi sinir sisteminde oligodentrositler, çevresel sinir sisteminde ise schwann hücreleri üretir.
Multipl skleroz hastalığında tam olarak bilinmeyen nedenlerle bağışıklık sistemi, vücuda ait hücreleri ve myelin kılıfı tehdit olarak algılayacak hale gelir. Zamanla myelin kılıfa yönelik gelişen iltihabi reaksiyonlar ve bağışıklık hücrelerinin saldırması sonucu, sinir dokusu etrafındaki kılıf zarar görür.
Motor nöron aksonunu saran miyelin kılıf kas lifi yakınında sona erer. Burada eldiven parmakları gibi gömülen çok sayıda kısa oluşumlara ayrılır. Aksonun uç kısmı altında bulunan kas lifi zar bölgesi spesifik özelliklere sahiptir ve motor son plak olarak bilinir.
Miyelin kılıf, lipit ve proteinden oluşan bir dokudur (lipoprotein de denilebilir.) Steroid bir lipid türü olduğu için bu ifadeyi yanlış kabul etmemiş olabilir.
Nöronlar, sinir sistemi ile ilgili işlevlere katılmakla görevli olan küçük hücrelerdir. Beynimizde de milyonlarca nöron bulunur.
Somatik ağrı ve visseral ağrı iki farklı ağrı türüdür ve farklı hissedilirler. Somatik ağrı deriden, kaslardan ve yumuşak dokulardan gelirken visseral ağrı iç organlardan gelir.
Sempatik Sistem:
Medulla spinalis'den çıkış anında miyelinli olan bu lifler daha sonra çeşitli ganglionlarda nöron değiştirdikten sonra myelinsiz olarak hedef yapılara uzanırlar.
Sinir sisteminin motor (eferent) parçası otonom ve somatik olmak üzere iki ana bölüme ayrılabilir. Otonom sinir sistemi kardiyak output, organların kanlanması, sindirim gibi otomatik viseral fonksiyonları düzenler. Somatik bölüm ise hareket, solunum gibi bilinçli olarak kontrol edilen işlevleri düzenler.
Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
Aksonlar sinir sisteminin birincil iletim hatlarıdır. Bazı aksonlar bir metreden daha uzun olabilirken, bazıları bir milimetreden daha kısadır. İnsan vücudundaki en uzun aksonlar, omurilikten ayakların başparmağına kadar uzanan siyatik sinirde bulunur.
✔ Motor Nöron (Efferent = Götürücü): Merkezi sinir sisteminden cevabı alarak efektör organa götüren nöronlardır. Zarar görmesi botoks uygulamasına örnektir.
Merkezi sinir sisteminde bulunan 4 glia hücresi tasviri: ependim hücreleri (açık pembe), astrositler (yeşil), mikrogliya (bordo) ve oligodendrositler (açık mavi).
Üzerinde etrafını bir kılıf gibi saran schwann hücreleri vardır. Bu hücreler aksonu sararak besler, korur, onarır. Bazı sinir hücrelerinde schwann hücreleri miyelin maddesini üretir. Miyelin kılıf aksonda yalıtımı sağlar.
Miyelinasyon bir akson etrafında bir miyelinin iki lipit tabakasının oluşmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri