Muhteşem güzellikteki kuzey ışıkları, girintili çıkıntılı kıyıları, lav ovalarındaki buz kubbeleri, ırmakları, krater gölleri ve gayzerleriyle bir doğa harikası olan İzlanda, pek çok seyahat dergisinin mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
İzlanda'nın dondurucu soğuklarında içinizi bir nebze de olsa ısıtacak bir lezzete geliyoruz: Icelandic Meat Soup (Et Çorbası). İzlanda mutfağının temel besin kaynaklarından kuzu ile yapılan ve patates havuç gibi sebzelerle aromalandırılan bu lezzet pirinçle birlikte güveç olarak sunuluyor.
İzlanda ekonomisinin hayati sektörleri alüminyum işleme, balıkçılık ve turizmdir. En önemli ihraç ürünleri ise, alüminyum ve ferro-silikon, balık ve balık ürünleri ile ilaçlardır. Ülkenin yenilenebilir doğal kaynakları kafi olup, zengin balıkçılık alanlarını ve temiz enerji kaynaklarını kapsamaktadır.
Sebzeler, çiçekler ve yem bitkileri
Soğuk iklimine ve kısıtlı büyüme mevsimine rağmen, patates, şalgam, havuç, lahana, kıvırcık lahana ve karnabahar gibi çeşitli gıda ürünleri yetiştirilebilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
İzlanda'da yaz ve kış olmak üzere iki mevsim görülür. Coğrafi koordinatlarına rağmen iklimi çok soğuk olmayan ülke haziran, temmuz ve ağustos aylarında en ılık ve en sıcak zamanlarını yaşar.
Soğuk mevsim 4,9 ay uzunluğundadır ve 8 Kasım tarihinde başlayıp 4 Nisan tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 4°C altındadır.
İzlanda Yaşam Maliyeti Nasıldır? İzlanda yaşam fiyatları açısından diğer Avrupa ülkelerine kıyasla %84 daha pahalıdır. İzlanda, Danimarka ve Norveç'ten sonra Avrupa'nın en pahalı üçüncü ülkesidir. İzlanda'da bir kişinin aylık masrafı ortalama 2.800 Euro'dur.
Halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (yüzde 95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının yüzde 3,7 Protestan, yüzde 0,7'si Katoliktir. Müslüman ise yok denecek kadar azdır. İzlanda Cumhuriyeti 17 Haziran 1944'te Danimarka'dan koparak bağımsızlığını ilan etmiştir.
İzlanda'nın 2.341 Euro tutarındaki asgari ücreti ve Avrupa Birliği ülkelerindeki asgari ücretler kıyaslandığında, İzlanda asgari maaş açısından, 2.202 Euro asgari ücret ile ilk sırada yer alan Lüksemburg'u geride bırakmaktadır.
Aksine, İzlanda'daki maliyetlere en büyük katkı sağlayan ülkenin yüksek yaşam standardıdır. İzlanda'da ortalama vergi öncesi gelir yaklaşık 60.000 dolar ve medyan geliri yaklaşık 47.000 dolar civarındadır. (ABD'de ortalama gelir yaklaşık ortanca 31.000 dolar olan 48.150 dolar civarındadır.)
İzlanda'nın resmi dili İzlandaca olarak kabul edilmektedir. İzlandaca Cermen dillerinden biri olmakla birlikte bu dile en yakın dil Faroe olmaktadır.
İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır.
Kuzey Kutbu'na yaklaştıkça bu süre daha da kısalır. İzlanda'da sadece 2 saat 14 dakikadır.
Dışişleri Bakanlığı Umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımız, Schengen ülkesi olan İzlanda'ya seyahatlerinde vize almak durumundadırlar.
İzlanda'da kuzey ışıklarını görebilmeniz için en iyi dönem ise Eylül-Mart arası.
Daimi bir ordu yok ve polisler silah taşımaz.
Polisin yaşanacak olayları silah kullanmadan çözebileceğine inanılır ve bu yüzden diğer ülkelerin aksine, İzlanda'da polis bir tehdit olarak görülmez.
Evet, İzlanda göçmen alımı yapmaktadır.
İzlanda, çoğunluğu Norveçli ve Kelt soyundan gelen ve çok küçük bir kısmı yabancılardan oluşan bir nüfusa sahiptir. Harita üzerinde Grönland'a ve Norveç'e yakın bir ada konumunda bulunan İzlanda, İzlandaca dilini konuşmakta ve İzlanda Kronu para birimini kullanmaktadır. İzlanda, Birleşmiş Milletler ve NATO üyesidir.
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bir ada ülkesi olan İzlanda dünyanın en zengin 16. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 69.778 dolar. Ada ülkesi olması nedeniyle İzlanda ekonomisinin temel kaynağı balık ve balıkçılıktan geliyor.
Bahar ve yaz aylarında denize girebilirsiniz. Plaj için özel kum getirtmiş ve herkesin faydalanmasını istemişler.
Gulf Stream akıntısının etkisinde kalan adada yazlar nemli ve serindir. Kışlar ise oldukça yumuşaktır. Isı ortalaması başkent Reykjavik çevresinde kışın -1 C°, yazın ise +11 C°'dir. Fakat kuzey bölgeleri daha soğuk olup sıcaklık ortalaması kışın -8 °C civarındadır.
Şurada Paylaş! İzlanda'da 10 Mayıs ile Temmuz sonu arasında güneş hiç batmaz. Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez.
İzlanda'ya uçakla nasıl gidilir: Türkiye'den İzlanda'ya direkt ve aktarmalı uçak seferleri ile ulaşılabilir. Türk Hava Yollarının İstanbul Havalimanından İzlanda'nın başkenti Reykjavik'e düzenli direkt seferleri bulunuyor. İstanbul-Reykjavik uçuş süresi 5 saat 30 dakika.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri