Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
e-Arşiv izni olup internet üzerinden vergi mükellefi olmayanlara mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin faturaları bu Tebliğin 7.2 bölümünde yer alan açıklamalara uygun olarak elektronik ortamda iletmek zorundadır.
e fatura GİBe gönderme süresi de maksimum 7 gün olmakla birlikte bu süre zarfında alıcıya iletilmiş olmalıdır. 12. e Fatura Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır? 8 gün içerisinde bir itirazda bulunmadığınız sürece kabul etmiş sayılırsınız.
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00'dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.
Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
e-Fatura iptal işlemlerinde 8 günlük sürenin tespiti e-faturanın alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. İptal işlemi her durumda 8 günlük süre içinde yapılmalıdır.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Faturanın alıcısı e-fatura/e-arşiv fatura kullanıcısı olsun veya olmasın bu şekilde kesilen e-arşiv faturalar alıcısına e-mail, posta yoluyla iletilir. Bu durumda gelen e-arşiv faturalar e-fatura sistemine/portalına düşmez.
Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
Faturayı düzenleyen taraf bu 7 gün içerisindeki istediği güne fatura ibraz edebilir. 7 günü aşkın geçmişe dönük e fatura sistem tarafından onaylanır fakat akabinde para cezası uygulanır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Örnek olarak 3 Ocak 2023 tarihinde muhatabın elektronik adresine teslim edilen bir tebligatın tebliğ tarihi, teslim tarihinin 5 gün sonrası olan 8 Ocak 2023 tarihidir.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak'tır.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda fatura, malın teslimi ya da hizmetin ifası anında elektronik ortamda iletiliyorsa müşteriye bu faturanın kâğıt çıktısı verilir. Bu durumda çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur.
Faturaların Vergi Usul Kanunu uyarınca beş yıl boyunca saklanması zorunluluğu bulunmaktadır. Arşivlemede GİB için önemli olan faturanın XML belgesidir. Çünkü bu, geçerli hâlidir. e-Faturanın pdf hali, kağıt çıktısı, e-posta ile gönderilmesi, "Aslı Gibidir." yazılması vs. geçersizdir.
e-Arşiv faturalar da diğer fatura tipleri gibi iptal edilebilir. 2023 e-Arşiv fatura iptali faturanın gönderildiği tarihten itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. İptal edildiğinin ertesi günü akşama kadar Gelir İdaresi Başkanlığı'na raporlanmalıdır.
SON YASAL DÜZENLEMELER KAPSAMINDA İŞLETMELERDE 01.01.2020 TARİHİNDEN İTİBAREN E-FATURA, E-ARŞİV FATURA, E-DEFTER UYGULAMALARINA GEÇME ZORUNLULUĞU!
Zarf Bazında Listeleme Ekranında “GİB Elektronik Fatura Merkezine iletildi.” ya da “GİB Elektronik Fatura Merkezi yanıtı geldi.” mesajları görüldüğünde mükellefler tarafından e- fatura alıcıya başarıyla iletilmiş varsayılarak işlem tesis edildiği gözlenmiştir.
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
İnteraktif Vergi Dairesi Kullanıcı Kodunuza https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden uygulamaya giriş yaparak 'Bilgilerim/Sicil Kaydım' alanından ulaşabilirsiniz.
E-fatura direkt müşterinin kullandığı e-fatura entegratörü sistemine düşer. E-arşiv ise e-mail ile ulaşır.
7-8 günlük süre geçerse geriye dönük e-arşiv fatura iptali yapma ihtimali ortadan kalkar. Bu gibi durumlarda alıcı taraftan iade faturası düzenlemesini talep edebilirsiniz.
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Vergi Usul Kanunu kapsamındaki mevzuatta cumartesi, pazar veya herhangi bir resmi tatil gününde fatura kesilememesi yönünde bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle, hafta sonu da diğer günlerde olduğu gibi e-fatura kesilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri