e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir.
- Düzenlenen sevk irsaliyesine, sevk edilen malların cins ve miktarlarına ilişkin bilgiler, satı cı tarafından eksik veya yanlış yazılmış ise ceza, belgeyi düzenleyen satıcı adına kesilecektir.
İrsaliye 7 gün içinde fatura edilmezse ne olur? Vergi Usul Kanunu'nun 231\/5.inci maddesine göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar için “hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü bulunmaktadır.
Alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı ve bu alıcıların da e-İrsaliyenin kâğıt çıktısını talep ettiği durumlar dışında, araçta bulundurulan söz konusu kâğıt çıktının, alıcıya verilmesi de zorunlu değildir.
e-İrsaliye / Sevk irsaliyesi belgesinin temeli de bir mal hareketinin varlığıdır. Peki hangi durumlarda e-irsaliye düzenlenmesine gerek olmayacaktır? e-Fatura ya da e-arşiv faturanın kağıt çıktısının sevk irsaliyesi yerine geçtiği durumlarda ayrıca e-irsaliye düzenlenmesine gerek bulunmayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Geriye dönük olarak e-irsaliye kesilmesi mümkün değildir.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Size gelen e-İrsaliye'yi kabul edebilir, reddedebilir veya kısmi kabul edebilirsiniz. Yanıt verme süresi: 7 gündür. Süre içerisinde yanıt verilmeyen irsaliyeler otomatik kabul edilecektir. Kısmi kabul:“Kabul edilmeyen miktar”, “Eksik miktar” veya “Fazla miktar” belirtilebilir, kısmi kabul gerçekleştirilebilir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
e-İrsaliye'nin kağıt çıktı olarak alınması gerekiyor
e-İrsaliye çıktısında kaşe veya imza bulunması zorunlu değil. Bu noktada önemli bir detaya dikkat etmelisiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura düzenlenen satış için ”irsaliyeli kâğıt faturalar” irsaliye yerine düzenlenemez.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılında cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
Evet. e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
Özel entegratör kuruluşlarının, kendilerine iletilen e-irsaliye belgelerini imzalama ve GİB sistemlerine iletimini, kendilerine iletim zamanından itibaren azami olarak 15 dakika içinde gerçekleştirmeleri zorunludur.
Dolayısıyla, en az üç nüsha düzenlenmesi gereken sevk irsaliyesinin iki nüshasının emtiayı taşıyan taşıtta bulundurulması gerekmekte olup, düzenlenmiş olan belgenin bir nüshasının alıcıda bir nüshasının da satıcıda kalmış olması Vergi Usul Kanunu açısından yeterlidir.
Sevk İrsaliyesi Düzenlememe Cezası
Bu belgenin düzenlenmemesi veya eksik düzenlenmesi ciddi cezalara yol açabilir. Bu bağlamda sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi veya yanlış düzenlenmesi durumunda, belge başına 2.200 TL özel usulsüzlük cezası alınır.
İrsaliye fatura hem fatura hem de sevk irsaliyesi belgesinde bulunan bilgileri bir arada barındırır. Aynı zamanda üzerinde “İrsaliye Fatura” ibaresinin ve kaşenin bulunması zorunludur.
Geriye Dönük e-Fatura Nasıl Kesilir? Vergi Usul Kanunu'na göre e-Fatura veya e-Arşiv Fatura (interaktif), ürünün teslimatının yapıldığı yani sevk irsaliyesi kullanılarak yapılan satışlarda teslimat tarihinden itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir.
mevzuatta malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura düzenlenemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
İrsaliye yanıtı e-irsaliyenin muhteviyatını oluşturan malların alıcısı tarafından kabul durumunu gösteren e-İrsaliye uygulaması vasıtasıyla gönderilebilen elektronik bir belgedir. İrsaliye yanıtı e-irsaliye için düzenlenen bir itiraz belgesidir.
Bir İrsaliyeye Birden Fazla Fatura Kesilir Mi? Bir irsaliye için birden fazla fatura kesilemez. İki irsaliye tek faturada birleştirilebilir.
Yukarıda yer alan yasal düzenlemeler uyarınca, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekmektedir.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir.
İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir." denilmiştir. Kanunun "Faturanın nizamı" başlıklı 231 inci maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde ise; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir.
Yürürlükte bulunan resmi vergi mevzuatında cumartesi, pazar ve diğer resmi tatil günlerinde fatura kesilmesine aykırı hiçbir hüküm yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri