E-SMM serbest meslek faaliyetleri ile iştigal eden kişilerin düzenlemekle yükümlü olduğu gelir belgeleyen bir makbuz türüdür. Serbest meslek makbuzu da adı verilen SMM makbuzu yalnızca elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir.
e-SMM'yi kimler zorunlu kullanacak? Bir kamu ya da özel kuruma bağlı olmaksızın çalışan, mesleki faaliyetlerini kendi nam ve hesabına gerçekleştiren ve bu nedenle serbest meslek erbabı kabul edilen kişilerin e-SMM düzenleme zorunluluğu vardır.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
İlgili 43 soru bulundu
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Yeni BA-BS Formlarına, her türlü e-belge statüsünde olan; e-faturalar, e-arşivler, e-smm makbuzu, e-müstahsil belgeleri ile e-ihracat faturaları dahil edilmeyecektir.
Dolayısıyla, noterler halihazırda e-SMM uygulaması kapsamında değiller. Bu nedenle, gerek noterlik makbuzu düzenleyen noterler adına e-SMM düzenlemedikleri gerekçesiyle gerekse bu makbuzları alan mükellefler adına e-SMM almamaları nedeniyle özel usulsüzlük cezası kesilmesi mümkün değil.
E-SMM sistemini kullanabilmek için e-İmza ya da mali mühür sahibi olmak gereklidir.
e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapmak için e-fatura başvurularında olduğu gibi e-imza ya da mali mühür almanız gerekir.
e-Serbest meslek makbuzu mükellefi ne demek? e-SMM düzenleme ile mükellef olan serbest meslek erbapları bahsettiğimiz gibi bir kuruma bağlı olmadan çalışır. Mesleklerini kendi nam ve hesabına icra ederler. Pek çok meslek grubuna mensup kişileri e-serbest meslek makbuzu mükellefi olarak tanımlayabiliriz.
Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir. Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) sorgulama işlemini efatura.gov.tr adresinde yer alan e-Serbest Meslek Makbuzu Sorgulama sayfasından yapabilirsiniz.
Başvuru işlemleri için SMM belgesini alacağınız EMO birimine başvurmanız gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen formata göre diğer serbest meslek erbapları gibi avukatların da serbest meslek makbuzu (SMM) düzenlemesi zorunludur.
Serbest meslek makbuzu (SMM), serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlenen bir evraktır. Değerli evrak kategorisi altında yer alan ve ücret alındığının bir göstergesi olan serbest meslek makbuzu, fatura ya da fiş muadili olarak tanımlanır.
Elektronik sertifika ve e-imza ile ilgili Kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmamaktadır. Elektronik sertifika sahibi olmak için yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından (http://www.btk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/elektronik_imza/eshs. php) birisine başvuruda bulunmalısınız.
SMM makbuzu kime kesiliyorsa, kesilen taraf bunu gider, kesen ise gelir olarak gösterir. Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
Kimler e-İmza Alabilir? Gerekli kimlik bilgilerini ve başvuru formunu ibraz eden herkes bireysel e-İmza alabilir. Özellikle serbest meslek ile uğraşıp, serbest meslek makbuzu kullanacak olan kişilerin e- imza başvurusu yapmaları son derece önemlidir.
Tüm serbest meslek sahiplerinin tahsilat yaptıklarından sonra serbest meslek makbuzu kesmeleri zorunludur. Bu makbuzun düzenlenebilmesi için bağlı olunan vergi dairesinden, serbest meslek mükellefiyeti açtırılmalıdır. Sonrasında da anlaşmalı bir matbaada SMM bastırılmalıdır.
e-Serbest Meslek Makbuzu Düzenlenmesi ve Teslimi
Anılan düzenleme çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Serbest Meslek Makbuzunun, muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi gerekmektedir.
Merhaba, e-Arşiv Fatura portal üzerinden imzalanmış/onaylanmış e-SMM, e-MM ve e-Arşiv Fatura hiç bir şekilde iptal edilemez. Fakat tevsik yükümlülüğü tarafınıza ait olmak üzere kayıtlarınıza almayıp, yeniden doğru bir biçimde makbuz veya fatura düzenleyebilirsiniz.
Serbest meslek makbuzu (SMM); serbest meslek olarak tanımlanan mesleklerin her türlü finansal faaliyetleri ve tahsilatları için düzenlemek zorunda oldukları makbuza verilen isimdir. Verilen hizmet karşılığında alınan ücreti belgelemek için kullanılan serbest meslek makbuzu, değerli evrak kategorisinde sayılmaktadır.
Yapılan değişiklik uyarınca, Bildirim verme yükümlülüğü bulunan ancak tüm alış ve/veya satışları belirtilen had olan 5.000 TL'nin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin, ilgili dönem Form Ba ve/veya Form Bs bildirimlerini verme zorunlulukları kaldırıldı.
Söz konusu Tebliğ, yayımlandığı tarihi takip eden bildirim dönemine ilişkin olarak verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 2023/Ocak döneminden itibaren boş Ba/Bs bildirimi verme zorunluluğu kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri