Kişiler şahıs şirketleri ya da limited şirketleri üzerinden e-ticaret yapabilmektedir. E-ticaret yapanlar vergi mükellefi olduklarından vergi levhası çıkarmak zorundadır ve basit usul vergi hükümlerine tabi olmadıklarından bulundurmak zorundadırlar.
Özellikle küçük çaplı bir e-ticaret işi yapmak isteyen kişiler şirket kurmadan da e-ticaret yapmayı tercih edebilmektedir. Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
İlgili 37 soru bulundu
İnternet satışlarında vergilendirme işlemi faturalar göz önüne alınarak gelir üzerinden yapılır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde fatura kesmek için şirket açarak vergi levhası sahibi olmak zorunlu.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Vergi levhası bulundurması zorunlu olan mükelleflerin vergi levhalarının bulunmadığı tespit edilirse Vergi Usul Kanunu çerçevesinde cezai işlem uygulanmaktadır. Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinin 4. bendine göre vergi levhası bulundurmadığı testi edilen mükellefler için özel usulsüzlük para cezası uygulanır.
Bunun için şu adımları takip etmelisiniz: GİB web sitesinden İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yapın. Sorgulama butonundan vergi levhası bilgilerini seçin. İlgili alanları doldurup başvurunuzu tamamlayın. Vergi levhanız, siz başvuruda bulunduktan sonra 1 ay içinde onaylanacaktır.
Levha bulundurma veya asma zorunluluğuna uymayanlara 2022 yılında verilecek ceza 500 lira. Bu tutar 2021 yılında 380 liraydı.
E-Ticaret İçin Hangi Tür Şirket Kurmak Gerekir? E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Tüm vergisiz satışların bir cezası olduğu gibi Instagram veya diğer online platformlar üzerinden vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanların tespitinde ceza uygulanmaktadır. İnternette herhangi bir platform üzerinden yapılan satışta kazanç sağlayan kişi vergi mükellefi sayılmaktadır.
İnternetten yapılacak satışlar için gelir vergisi muafiyeti dışarıda tutulduğunda şirket kurmak zorunludur. Şirket kurmak için vergi levhası çıkartılması gereklidir.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
Evden çalışma yürütüp şirket kuran ve belli bir limitin üzerinde kazanç elde eden kişilerin vergi ödemeleri gerekir. Ancak evde üretim yapıp aşağıdaki koşulları sağlayan işletmeler e-ticaret vergileri ödemez. Bundan muaf tutulurlar. Yıl içindeki satış tutarı 220 Bin TL'yi aşmamalıdır.
Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Özellikle yüksek kira giderleri ödemek istemeyen birçok girişimci e-ticareti tercih eder. E-ticarette şahıs üzerinden yapılan ticaret faaliyetleri Gelir Vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılanlar Kurumlar Vergisi kapsamında yer alır. Belirli şartları yerine getirenler, bu vergilerden muaf olma avantajından faydalanır.
Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi e-devlet ile entegre şekilde çalışır. Bu sayede GİB üzerinden e devlet vergi levhası alınabilir.
Vergi Levhası Yazdırma Süresi 31 Mayıs 2022 Günü Sona Eriyor.
Mükellefler, internet vergi dairesinden kendileri ya da mali müşavirleri aracılığıyla vergi levhalarını alabilirler. Gelir vergisi mükellefleri 1 Nisan tarihinden itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıs'tan itibaren vergi levhalarını, Mayıs ayının son gününe kadar alabilirler.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
Evden e-ticaret yapmak, büyük sermaye gerektirmeyen, işlerinizi evinizde bilgisayarınızdan yürütebileceğiniz, normal bir işletmeden çok farklı olmayan ancak giderler bakımından daha ekonomik olan bir iş koludur.
E-ticaret şirketi, internet üzerinden ürün veya hizmet satışı yapma konusunda farklı açılardan avantaj sağlar. İnternet üzerinden satış yaprak kazanç elde edilmesi halinde yerel yasal düzenlemelere ve vergi yükümlülüklerine uyum sağlamak önemlidir. Bu nedenle e-ticaret için şirket kurmak zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri