Ebi Leheb'in iki eli de kurusun ve kurudu. Ebu Leheb'in ellleri kırılsın, kendi de yok olsun. Ebu Leheb/in iki eli kurusun, kendisi de kurudu gitti [⁴]. [3] Mekke'de nâzil olmuş, (5) âyettir.
Ellerin kurumasından söz edilmesi, çoğu işlerin ellerle yapılmasından dolayıdır. Yani o eller de hüsrana uğrasın, kendisi de hüsrana uğrasın manasındadır. diye buyurmaktadır. Bundan maksat, bizzat kendinin gönderdiği demektir.
Kur'ân'ın 111. sûresinin ilk ayeti, Kureyş'in Haşimoğullarının önde ge- lenlerinden ve Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb ile ilgilidir. Birinci ayet, onun ellerine lânete yer verir: Tebbet yedâ Ebî Leheb…“Ebû Leheb'in elleri kurusun” (Tebbet kelimesi genellikle “beddua” olarak açıklanır).
Kendisinin ve karısının Muhammed'i aşırı rahatsız eden ve ona zorluk çıkaran bu tutumları nedeniyle, bu sıralarda Kur'an'ın 111. suresi olan Tebbet Suresi'nin inişiyle Ebu Leheb ve karısının cehennemlik olduklarını belirten ayetlerin geldiğine inanılır.
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
İlgili 18 soru bulundu
Peygamber Safâ tepesine çıkmış, orada bulunan Kureyş kabilesi mensuplarını yanına çağırarak onlara İslâm'ı tebliğ etmiş; ancak Resûlullah'ın amcası Ebû Leheb bu olaya kızarak, “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” demesi üzerine bu sûre inmiştir (bk.
Böyle bir hüküm var mıdır?" Tebbet Sûresi Kur'ân'ın 111. Sûresidir. Diğer sûreler gibi vahiyle inmiştir ve Allah kelâmıdır. Dolayısıyla her âyetin ve sûrenin nasıl namazda okunma riyaseti varsa, bu sûrenin de namazda okunma riyaseti vardır.
"Sen git babanı göm! Dönüp yanıma gelinceye kadar hiç bir şey yapma!.." buyurdu. Bu nakilden Ebu Talib'i Peygamberimizin emriyle Hz. Ali'nin yıkayıp gömdüğü anlaşılıyor.
O dönem Ebu Leheb'ler, Ebu Cehil'ler işbaşındaydı, şimdi de aynı misyonu onların torunları sürdürüyor… O meşhur jargonla: “Bir bitmediniz gitti be!”
Ümmü Cemil Avra bint Harb b. Ümeyye (Arapça: أمّ جميل), Muhammed'e muhalefetiyle tanınan ve Tebbet Suresi'nde hicvedilen kadın, Ebu Leheb'in karısı, Ebu Süfyan'ın kız kardeşi. Babası Harb bin Ümeyye annesi Fahite bint Amir es-Sekafî'dir.
Ebû Leheb Hz. Peygamber'i her yerde takip ederek sözlerini yalanlamaya, onun bir sihirbaz ve yalancı olduğunu, kavmini birbirine düşürdüğünü, sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini söylemeye devam etti. Kendisinin ve karısının Resûl-i Ekrem'i rahatsız eden bu hareketleri üzerine Tebbet sûresi nâzil oldu (bk.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
Ancak eğer ki imkan bulunmuyorsa, Tebbet Suresi abdest alınmadan okunabiliyor.
Ebû Leheb ve karısı İslâm düşmanlığı adına ellerinden gelen hiçbir şeyi geri koymamışlar, bütün güçlerini, bütün servetlerini ve bütün her şeylerini bu uğurda seferber etmişlerdi. Bu halleriyle de başta Mekke kâfirleri olmak üzere bütün kâfirleri gerilerde bırakmışlardı.
Öz. Mekke'nin ileri gelenleri arasında yer alan Ebû Leheb (ö. 2/624), Hz. Peygamber'in İslâm dönemine yetişen dört amcasından biridir.
Tebbet suresindeki ayette de odun taşıyıcısından maksat, Ebu Leheb'in karısı Peygamberimiz (asm)'in geçtiği yollara dikenli çalılar taşıyıp attığı için, ayet onu yaptığı amel cinsinden ceza ile tehdit ediyor. "Siz nasıl yollara dikenli çalıları atıyorsanız, o attıklarınızla yanacaksınız." manasını vurguluyor.
Peygamber'in amcasının oğlu, şair sahâbî. Mekke'de doğdu. Bir rivayete göre adı Ebû Süfyân olup Mugīre onun kardeşidir. Resûl-i Ekrem'in süt kardeşi olup Halîme tarafından emzirilmiş, yaşıt olmaları sebebiyle çocukluk ve gençlik yılları birlikte geçmiştir.
Ebû Tâlib ise müşriklerin, ölüm korkusundan dolayı müslüman olduğunu ileri sürerek kendisiyle alay edebileceklerini söyleyerek onlara karşı küçük düşmek istemediğini belirtmiş ve Resûl-i Ekrem'in teklifine olumlu cevap vermemişti. Ebû Tâlib'in müslüman veya müşrik olarak öldüğü hususu tartışmalıdır.
kötülükleri gidermek için tebbet suresi'nin ters okunması ile yapılan bir tür sihirdir. turkoloji edu tr' den alıntıya göre; " sihirbazlar, meclise sıklet verenleri (ezen, aciz bırakanları) def etmek için tebbet suresini ters okurlarmış. düşmene tebbet-i vârun ya hod kâriadır."
Fazileti bir hayli yüksek olan Tebbet Suresi, hastalık, bela ve nazar durumunda okunabilir. Tekvir suresinden sonra inen Tebbet Suresi'nde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'e karşı düşmanca davranışlarda bulunan Ebu Leheb ile eşi eleştirilmektedir.
Tebbet sûresi'ndeki bedduaya gelince:
Dolaysıyla bu sûrede vurgu yapılan sadece fani ve ölümlü bir insanın hatalarını anlatmak değil, bu vesileyle bu tür hatalara düşmemek için kulları uyarmaktır. Hem Allah Kur'an'da kullarının anlaycağı üslupta konuşmaktadır ki buna "tenezzülat-ı ilahiye" denir.
“Tebbet sûresi yaşayan bir insan hakkında nazîl oldu. Yani Ebû Lehep hakkında nazîl oldu. Ebû Lehep bu sûre indikten sonra tam 8 sene daha yaşadı. Bu sûre onun ve karısının cehennemlik olduğunu bildiriyordu.
Fatiha Suresi'nden sonra Mekke'de indirildiğine inanılır. "Tebbet" kelimesi, "kurusun" anlamına gelen bir bedduadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri