Edimsel davranış yapılan ve çevrede bir şekilde değişikliğe yolaçan davranıştır.
Edimsel davranışlar ise, bilinen bir uyarıcıya bağlı olmayan ve organizma tarafından oluşturulan davranışlardır. Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir. Örneğin; çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeleri gibi davranışları edimsel koşullanmadır.
Edimsel koşullanma nedir, kişinin içinden gelerek yaptığı davranışlar olarak bilinmektedir. Bu yapılan davranışlar ile gerçekleşecek olan şartlanmalar aracılığıyla öğrenmenin somutlaşması durumu Edimsel koşullanma tanımını ortaya çıkarmaktadır.
Edimsel koşullanmada istenilen bir davranışın devamı pekiştirilerek sağlanır. İstenmeyen bir davranış ise pekiştirilmeyerek söndürülür. Edimsel koşullanmaya örnek Sikinner kutusu ile yapılan deneydir.
Bağlantısal bir öğrenme türü olan edimsel koşullanma davranış sıklığının pekiştirme veya ceza sebebiyle gösterdiği değişimleri içerir. Edimsel koşullanmada, canlının yaptığı her davranışın bir sonucu vardır ve bu sonuçlar gelecekteki davranışları etkiler.
İlgili 36 soru bulundu
Davranışçı Öğrenme Kuramı Koşullanmayı Nasıl Ele Alır? Davranışçı öğrenme kuramına göre; öğrenme veya diğer bir deyişle davranış edinimi, klasik ya da edimsel koşullanma ile gerçekleşebilir.
Davranışın arkasında olumsuz uyarıcı verilerek yapılan koşullanmaya edimsel koşullanma denir. Bu tür koşullamada, davranışı izleyen ve organizma üzerinde hoşa gidici bir etki yaratarak, davranışın ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcılara pekiştireç denir.
Edimsel koşullanmada koşulsuz uyaran tarafından pekiştirilecek belli bir koşulsuz davranım yoktur. Burada pekiştirme belli durumlarda yapılan davranımlardan birinin olumlu ya da olumsuz pekiştireçlerden biriyle kuvvetlenmesidir.
EDİMSEL KOŞULLANMA SÜRECİ VE TEMEL İLKELERİ
Edimsel koşullanmanın temeli olan bu deneyden çıkarılan sonuç; “Davranışın sonuçları tarafından kontrol edildiği ve olumlu sonuçlanan (pekiştirilen) davranışların devam ettiğidir. “ Bu sonuç aynı zamanda edimsel koşullanmanın temel ilkesidir.
EDİMSEL KOŞULLANMA VE EĞİTİME YANSIMALARI
Pekiştireç hangi davranışın arkasından verilirse, o davranışın ortaya çıkma sıklığını artırır. Örneğin sınıfta söz almak istediğini göstermeden, arkadaşlarının sözünü keserek konuşan bir öğrenci, öğretmen tarafından dinlenirse, öğrenci bu tür davranışları tekrar edecektir.
Skinner'in geliştirdiği edimsel koşullanmaya göre edimsel davranış; bilinen bir uyarıcı tarafından oluşturulmaz; organizma tarafından ortaya konur ve sonuçları tarafından kontrol edilir ( Yeşilyaprak, 2005).
Edimsel koşullanmada önemli olan davranış ve onun sonuçlarıdır. Skinner'e göre pekiştirmenin organizmaya istenen davranışı kazandırmada, davranışı biçimlendirmede, sonuç olarak kişilik gelişiminde önemli bir yeri vardır. organizmayı olumlu yönde etkileyen uyarıcılara pekiştireç denir.
Klasik koşullanma ile deney grubuna ödül veya ceza verilmez. Deney grubunda istenen veya istenmeyen davranışlar sonucunda ödül veya ceza verilmesi edimsel koşullanma ile alakalıdır. Psikoloji biliminde klasik koşullanma denince akla gelen ilk isim Rus fizyolog İvan Pavlov'dur.
Sönme, klasik ve edimsel koşullanmada bir uyarıcıya verilen öğrenilmiş tepkinin zayıfladığı ve sonunda ortadan kalktığı bir süreçtir. Bu, koşullu uyarıcı koşulsuz uyarıcı olmadan tekrar tekrar sunulduğunda veya istenen davranışa karşılık olarak pekiştireç artık verilmediğinde meydana gelir.
Şartlı Tepki: Organizmanın şartlı uyarıcı karşısında göstermiş olduğu tepkidir. Deneyde şartlı tepki, köpeğin zil karşısında göstermiş olduğu salya tepkisidir.
Psikolojide sönme diğer adı ile deneysel çözülme demektir. Sönme, koşullu uyarıcıya tepki verildikten sonra uzun süre uyarıcı verilmediğinde tepkinin azalması ve unutulmasıdır. Tepkinin bu şekilde azalması ve sonrasında da ortadan kalkması psikolojide deneysel çözülme ya da sönme olarak adlandırılır.
Farkına varmadan, ödül olmadan, bilinçsizce yapılan öğrenmedir. Kişi ihtiyaç durumuna kadar bu öğrenmenin farkında olmaz, ihtiyaç ortaya çıktığında bilginin farkına varır. Örn. Her gün aynı yoldan evine giden bir kişi, yol üstündeki mağazaları görür, ancak farkına varmadan etraftaki bilgiyi zihnine kaydeder.
Dolaylı Duygusallık : Gözlemcinin, modelin yaşadığı korku, kaygı, endişe, öfke gibi farklı duygusal tepkilerini izlemesi sonucu bundan etkilenerek benzer şekilde duygusal yaşantı geçirmesidir.
Söndürme sürecinde davranışın sıklığı hemen azalmaz; hatta sönmenin başlamasıyla birlikte davranışın sıklığında kısa süreliğine de olsa bir artış görülür (sönme patlaması). Örneğin; bir çocuk, ailesinin hatalı tutumu sonrasında tüm istediklerini ağlayarak yaptırmayı alışkanlık haline getirmiştir.
Sönme patlaması sönme uygulamasının başlamasından sonra hedef davranışın yoğunluğunun, sıklığının veya şiddetinin geçici olarak artmasıdır. Öğretmenler sönmeyi kullanmaya başlamadan önce patlama aşamasında uygun olmayan davranışı görmezden gelip gelemeyeceklerine karar vermelidir.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif. Ceza için de geçerli; pozitif ve negatif.
Tepkisel koşullanma otonom sinir sistemi tarafından yönetilen davranışlarla (salya salgılama, kalp atışı, heyecanlanma, terleme gibi duysal refleksif tepkiler) ilgili iken, edimsel koşullanma istemli kaslarla yapılan bilinçli ve istekli davranışlarla ilgilidir.
Klasik koşullanma kısacası, davranışçı bir öğrenme teorisidir. Doğal olarak ortaya çıkan bir uyarıcı ve bir çevresel uyaran tekrar tekrar eşleştirildiği zaman, çevresel uyaranın sonunda doğal uyarana benzeyen bir tepki ortaya çıkaracağını düşünür.
Organizmaya koşullu tepki yerleştikten sonra aynı sistem içersinde yapılan çalışmalarla başka bir koşullu uyarıcıya karşıda koşullanmanın sağlanmasıdır. Örneğin; zil- et- salya şartlanmasında zilden önce başka bir nötr uyarıcı (ışık) verilirse, köpek bu uyarıcıya karşı da şartlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri