Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Edirne'nin En Meşhur Tatlısı: Badem ezmesi, peynir helvası, badem kurabiyesi (kavala kurabiyesi), cevizli oturtma, akıtma, gerdan tatlısı ve Gaziler helvası Edirne'nin en meşhur tatlılarıdır.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
İlgili 32 soru bulundu
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Edirne ilinde ekim alanıyla öne çıkan başlıca meyve- ler; ceviz, badem, elma , armut ve kirazdır. Tarla tarımı şeklinde yapılan karpuz, kavun, domates üretimi dışında diğer sebzelerin pazar için üretimi oldukça azdır.
Şehrin simgeleri başta olmak üzere çeşitli hediyelik eşyaların bulunduğu Edirne'de ekonomik açıdan uygun fiyatlarla hediye alınması mümkündür. Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Hardaliye; asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan Trakya'ya özgü, yöresel bir içecektir. Kırklareli'de de rastlayabileceğiniz bu içeceğin patenti alınarak milli içecek haline getirilmesi hedeflenmektedir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Keşan, Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde yer alan ve denizcilik faaliyetleri konusunda gelişmiş bir ilçedir. Edirne şehrine bağlı olan Keşan, Trakya yemekleriyle de ünlüdür. Bölge temiz denize sahip olmasıyla da birlikte pek çok balık yemeklerinin de tercih edildiği yerlerdendir.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır.
Edirnenin simgesi - Meriç Köprüsü
Edirne'nin en gözde ve güzel ilçesi: Lalapaşa.
Edirne adı, kentin Latince ve Yunanca ismi olan Hadrianoupolis (Hadrianus'un kurduğu şehir, Hadrianus'un şehri) sözcüğünün Türkçede Edrenebol, Edrene ve Edirne olarak evrimleşmesiyle bugünkü hâlini almıştır.
Hem Sakin Hem İstanbul'a Yakın Bir Şehir
Başta ev kiraları olmak üzere genel olarak gayrimenkul fiyatları, Edirne'de diğer küçük şehirlere oranla ortalamayı aşabilse de kent genel olarak her alanda uygun fiyatlar sunuyor.
Edirne'yi ziyaret etmek için en uygun aylar ilkbahar ve yaz aylarıdır. Camileri, kervansarayları, medreseleri, köprüleri ile Edirne'ye en az iki gününüzü ayırarak kültür turuna çıkmanızı tavsiye ederiz.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Edirne yurdumuzun kuzey batısında olup 41 40 kuzey paraleli, 26 34 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunur. Edirne'de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir.
Buğday, pirinç, ayçiçeği, şekerpancarı, fasulye, susam, kolza, domates, patlıcan, pırasa ve lahana ilde yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Meyve olarak kavun, üzüm, karpuz, elma, armut, erik, kızılcık ve bâdem önemli yer tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri