yağ, alt, üst gibi kelimelerle kurulan bazı tamlamalar birleşik yazılmazlar: Sana yağı, makine yağı, alt geçit gibi. Ancak zeytinyağı, gülyağı, tereyağı gibi kelimeler, terim niteliği kazandıkları için birleşik yazılırlar.
Yiyecek, içecek adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: bohça böreği, talaş böreği; badem yağı, kuyruk yağı; arpa suyu, maden suyu; tulum peyniri, beyaz peynir; Adana kebabı, tas kebabı; İnegöl köftesi, İzmir köftesi; ezogelin çorbası, yoğurt çorbası; irmik helvası, koz helva; acı badem kurabiyesi; Kemalpaşa ...
TDK, zeytinyağı kelimesinin doğru yazılışını, zeytinyağı, şeklinde açıklamaktadır. Ayrı bir biçimde yazılması da yanlış olarak nitelendirilmiştir.
Conversation. TDK'ye göre "zeytinyağı" bitişik, fakat "ayçiçeği yağı, susam yağı, pamuk yağı" ayrı yazılıyor. Hatta "hacı yağı" bile ayrı yazılıyor.
Çünkü, aynı miktardaki su ve zeytinyağının moleküllerinin sayısı birbirinden farklıdır. Sudaki molekül sayısı zeytinyağındakinden daha fazladır. Yani su, zeytinyağından daha yoğundur. Yoğun olan sıvı altta kalır.
İlgili 15 soru bulundu
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler.
Su molekülleri birbirine bağlanmış oksijen ve hidrojen atomlarından oluşmuştur. Oksijen, karbon atomlarından ağır ve daha küçüktür. Bu nedenle yağ molekülleriyle aynı hacme sahip su molekülleri, yağdan daha ağırdır.
Yukarıda görüldüğü üzere tamlama tereyağı değil, tereyağdır. Yani tereyağ bir isim tamlaması değil, bir sıfat tamlamasıdır.
Eşek arısı ya da Vespa, Vespidae familyasına ait yaban arısı cinsi. Türkiye'deki yaygın türü "sarıca" olarak bilinen Avrupa eşek arısıdır (vespa crabro).
Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Sele yöntemi, maliyetli ve üretimi meşakkatli olduğu için genellikle çiftçilerin kendileri için ürettiği zeytin çeşididir. Sele yöntemi, genellikle ince kabuklu ve küçük çekirdekli siyah zeytinlerde uygulanmaktadır. Sele zeytini diğer zeytin çeşitlerinden farklılık göstermektedir.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Patos zeytini Karadeniz'de yetişme imkanı bulan bir zeytin türüdür. Trabzon ve civarında yaygındır. Meyveleri ufak olan bu tür genellikle sofralık olarak tercih edilir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Günaşırı kelimesinin Türk dil kurumu kapsamındaki anlamı 'iki günde bir' olarak bilinmektedir. Bu kelimenin anlamı ile ortaya çıkan yanlışın yanı sıra ayrıca yazılış konusunda da hatalar bulunmaktadır. Yazım noktasında günaşırı kelimesi olarak bitişik şekilde ele alınmalı ve cümlede geçmelidir.
c) -di'li geçmiş kipli fiilin -eli ekiyle tekrarı suretiyle: geldim geleli, gittin gideli, doğdu doğalı...
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Kelime anlamı olarak topluca, toplu durumunda anlamına gelen bir kelimedir. Cümle içlerinde zarf olarak karşımıza çıkan bu kelimenin Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı "BİR ARADA" şeklinde ayrı yazılışıdır.
gibi ifadelerde "da" ayrı yazılır. Ayrı yazıldığı için de yumuşak kalır, K harfinin sertleştirmesine uğramaz.
Hidroklorik asit, hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisine verilen ad. Halk arasında tuz ruhu olarak da bilinir.
Hoşçakal TDK ve Dil Derneği yazım kılavuzlarına göre yanlış yazımdır. Doğrusu "hoşça kal" şeklinde ayrı yazımdır.
- Zeytinyağın yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için suyun yüzeyinde asılı kalır yani yüzer.
Suyun litre ve kilogram değerinden dönüşümü oldukça basittir. Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir.
yaklaşık 1 gram olduğundan, 5 litre. su (5×1'den) yaklaşık 5 kilogram. ağırlığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri