Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. İnsan beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için kullanılan elektroensefalografi yani EEG, nörolojik sorunların belirlenmesinde dünyada 1940'lardan beri kullanılan güvenli bir testtir.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
EEG, beyin aktivitesinin değerlendirilmesi ve beyin fonksiyonlarının incelenmesi için önemli bir araçtır. EEG, beyin aktivitesini ölçerken beyin dalgalarının türüne göre beta, alfa, teta ve delta dalgalarını kaydedebilir.
EEG testi sara rahatsızlığının tespit edilmesinde, uyku bozukluğu rahatsızlıklarının tespitinde, zihinsel gelişim geriliği ya da öğrenme güçlüğü gibi durumlarda, beyin iltihabı rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde, bilinç kaybı nedeniyle yaşanan psikiyatrik rahatsızlıkların tanısında kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
EEG testinde pasta denilen macun veya jel yardımı ile iletkenliği yüksek elektrotlar (ince kablolar ve teller), saçlı deriye yapıştırılmaktadır. Standart EEG testinin süresi 20 dakika kadar sürmektedir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Uyanık haldeki birinin beyninden çıkan dalga frekansı 8 ve üstü normal kabul edilirken, çocuklarda veya uyumakta olan birinde 7 ve altı normal kabul edilir.
EEG Çekimi Sonrasında Saç Temizliği Nasıl Yapılır? Çekim sonrasında peçete ya da ıslak mendille elektrotların takıldığı alanlar silinir. Daha sonrasında ise hasta eve gidince duş alarak saçlarını temizleyebilir.
Nörolojik hastalıklarda tanı ve tedavi
Başta epilepsi ve diğer bilinç bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıklarda tanıda önemli olan uyanıklık ve uyku EEG (elektroensefalografi) tetkiklerinin yapıldığı EEG laboratuvarı, hastanemiz nöroloji bölümünün bünyesinde bulunmaktadır.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır. Horlamaya bağlı uyku bozuklukları tedavisindeki seçeneklerinden olan CPAP, BPAP ve ASV titrasyonu hastanemizde uygulanır.
Hızlı ve derin nefes alıp verme; var olan EEG laboratuvarlarında kullanılan bir uygulamadır. Hasta aç karnına olduğunda hiperventilasyon uygulanırsa değişik bulgular saptanır. Bundan kaynaklı olarak tok karnına yapılması gerekir. Bu uygulama çocuklarda ve erişkin kişilerde yapılabilir.
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
Bazı durumlarda 3 saatlik, tüm gece veya 24 saatlik EEG çekilebilinir. BEBEKLERE EEG NASIL ÇEKİLİR? Küçük bebeklerde bebeği hareketsiz tutmak zor olduğu için EEG incelemesi her zaman uykuda yapılır.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Sizden bu tür bir inceleme istenmişse randevu saatinizden önceki 18-24 saat boyunca uyumayın. Acil ve zorunlu durumlar dışında EEG incelemesinden bir gün öncesinden itibaren alkol. uyku ilacı ya da sakinleştirici (sedatif, anksiyoloitik) ilaç kullanmayın. İncelemeden önceki 6 saat içinde kahve içmemeniz tercih edilir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Yalancı Sara Nöbeti Teşhisi. Yalancı sara nöbeti ile sara nöbetinin genellikle yanlış teşhis edilmesinin sebebi nöbetin gerçekleştiği sırada doktorun gözlemleme imkânı olmamasıdır. Teşhis için önerilen yöntem Video-EEG monitorizasyonudur. Hasta özel bakım ünitesinde kalır ve videoya kaydedilecek bir EEG ile izlenir.
Evde çekilen EEG ile Hastanelerde çekilen EEG arasında kalite ve yapılan işlemler arasında hiçbir fark yoktur. Farklı ortamlarda uyumakta zorlanan, gündüz uyuyamayanlar için hasta evinde daha sağlıklı çekimler yapılmaktadır.
öncelikle eeg pastasını kafanızdan hemen temizlemek istiyorsanız bunun en hızlı yolu zeytinyağı ya da asetonu diş fırçası ile pasta sürülen bölgeye uygulamak. eğer aseton kullanacaksanız fazla solumamaya ve gözlerinizden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.
Elektrotların saç derisine takılması için “pasta” denilen özel yapışkanlar kullanılır. Bu yapışkanlar yıkandığında saçtan kolayca çıkar. EEG çekimi genellikle 30 – 60 dakika içerisinde tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri