Eğim arttıkça kuvvet kazancı azalır.
Geometri. Eğimin mutlak değeri arttıkça, doğrunun dikliği artar. Yatay bir doğrunun eğimi 0 iken, pozitif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi +1, negatif yönde 45° açı yapan bir doğrunun eğimi ise -1'dir.
Tarih öncesi çağlardan beri insanlar çeşitli işlerin daha kolay yapılması için eğik düzlemi kullandı. Günlük hayatta, uygulanan kuvveti azaltarak işlerin yapımını kolaylaştırmayı sağlayan basit makinelerdendir. Yükü belli bir yüksekliğe kaldırmak için kullanılır. Kuvvetten kazanç sağlanırken yoldan kayıp vardır.
Eğik düzlemin uzunluğuna (rampa boyuna) ve eğik düzlemin yerden yüksekliğine bağlıdır. Rampa boyu iki düzlemin kesişme açısına bağlıdır. Açı küçüldükçe rampa boyu uzar. Böylelikle, kuvvet kazancı artar.
Eğik düzlemin yatayla yaptığı açı arttıkça cismi hareket ettirmek için uygulanan kuvvet de artar. Eğik düzlemin eğimi (h/l oranı) azalırsa; - Cismi hareket ettirmek için uygulanan kuvvet azalır. - Kuvvet kazancı artar. - Aynı yüksekliğe çıkarmak için cismin alması gereken yol artar.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak hücum açıları aerodinamiğin ve fiziğin temel kuralları gereği sınırlı açılardır ve genellikle ( α< 15 ~ 20°) arasındadırlar. Hücum açısı büyüdükçe taşıma kuvveti de artar ancak bu aynı zamanda sürüklemeyi de arttırır.
Kuvvet, yük/makara sayısına veya yük/makara sayısı + 1'e eşittir. > Hem kuvvetten kazanç sağlar hem de kuvvetin yönünü değiştirebilir.
Çıkrıklarda, çıkrık kolu uzarsa kuvvet kazancı artar.
Basit makinelerde kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir. yük x yük kolu = kuvvet x kuvvet kolu olduğuna göre, kuvvet kazancı = Yük / Kuvvet = Kuvvet Kolu / Yük Kolu olarak yazılabilir.
Sabit makara
Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlamazlar. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. 50 N yükü kaldırmak için ipin ucunu 50 N kadar çekmek gerekir.
Özetle. Kuvvet kolu, yük kolundan her zaman uzun olduğundan çıkrıklarda her durumda kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır.
Bir yükün kendinden küçük kuvvetle dengelenme- si "kuvvet kazancı" dır. Kuvvet kolu / Yük kolu formulünden buluruz. → Kuvvet kazancının değeri 1'den büyük olursa; Kuvvetten kazanç, yoldan kayıp olur.
Basit makineler iş ve enerjiden tasarruf sağlar. Kaldıraçlar kuvvetten kazanç sağlar.
eğiminin fazla olduğu yerlerde eğriler sıklaşır. Eğriler birbirlerini kesmezler ya da 2 eğri birleşerek bir eğri halinde devam etmezler.
Bir konum grafiğinin eğimi, nesnenin hızını temsil eder. Buna göre, belirli bir zamandaki eğim değeri, bu nesnenin o andaki hızını temsil eder.
Yüzde 10 eğim demek; çatı eğiminin başlangıç noktasından mahya noktasına yani tepe noktasına kadar olan dik ve yatay uzaklığının birbirine oranının 1/10 olması demektir. Yani çatının eğiminin başlangıç noktasından itibaren mahya noktasına kadar gelindiğinde 10 metre ilerleyip 1 metre yukarı çıkmışsınız demektir.
Sabit makara
Makaranın tavana bağlanmış olduğu durumdur. Temel kullanım amacı kuvvetin yönünü değiştirmektir. İdeal bir makarada (sürtünmenin olmadığı) kuvvet ne kadar yol alırsa, yük de o kadar yol almış olur.
Teknenin kenarına dayamadan kullanılan kürek (kano'da olduğu gibi) ve toprak kazmada kullanılan kürek üçüncü tip kaldıraç örnekleridir Page 7 insan vücudundaki birçok kas-kemik, 3.sınıf kaldıraca uyar.
Konumu sabit olmayan yani yük ile beraber aşağı yada yukarı hareket edebilen makaralardır. Hareketli makaralarda kuvvetten kazanç kadar yoldan kayıp vardır yani yükü 1 metre yukarı çıkarmak için ipi 2 metre çekmeniz gerekir.
Cisme uyguladığımız kuvvet arttıkça iş de artmaktadır. Cismin aldığı mesafe arttıkça iş artar.
Kuvvetin uygulandığı silindirin çapının büyük olması, yükün ağırlığından daha küçük bir kuvvet ile yukarı çıkarılmasını sağlar. Bu nedenle çıkrıklarda kuvvetten kazanç sağlanır fakat iş ve enerjiden kazanç sağlanmaz.
Kuvvet kolu (R) ,yük kolundan (r) daha büyük olan bir çıkrıkta kuvvet kolu (R) uzatılırsa uygulanacak kuvvet azalır,kuvvet kazancı da artar.
Kuvvet kolu, yük kolundan büyük (y > x) ise, kuvvetten kazanç sağlanır ve cisimler ağırlığından daha küçük kuvvetlerle dengede tutulabilirler. Bu tip basit makinelere örnek olarak pense, makas, tahtarevalli, kerpeten, manivela ve eşit kollu terazi sayılabilir.
Not : Kuvvetten kazanç olursa yoldan kayıp, yoldan kazanç olursa kuvvetten kayıp olur. Her ikisinden de birlikte kazanç olmaz. Yani işten kazanç olmaz.
Palanga Az kuvvetle çok yük kaldırmak için kullanılan makara sistemi. Sabit makaraya, aynı gövdeye bağlı bir veya daha fazla hareketli makaranın ilave edilmesiyle meydana gelir. Bu sistemlerde kuvvet bölünerek yükün bir kısmının sabit makaralara taşıtılmasıyla uygulanacak kuvvet azaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri