arapça ismi olan mısr'dan türkçeleştirilmiş isimdir. yediğiniz mısır ile bir alakası yoktur. cevabı şöyle olan bir sorudur: * ülkenin ismi cumhûriyet masr'al arabiye diye geçer kendi dillerinde, mısır kelimesi de masr'al 'dan gelir. mısırlılar ülkelerine "mısr" diye hitap ederler.
Etimoloji. 1600 yıllarında Suriye yoluyla Mısır'dan İstanbul'a "Mısır buğdayı" ya da "Mısır darısı" adıyla gelmiştir. Zaman içinde de kısaltılarak (dil biliminde ellipse adı verilen olay) mısır adını almıştır.
Mısır veya resmî adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti (Arapça: جمهورية مصر العربية, Cumhûriyyetü Mısr el-Arabiyye), Afrika ile Asya kıtalarının kesişiminde yer alan bir ülkedir.
Dünya'da ve Ülkemizde Mısır: Mısır, binlerce yıldan beri tarımı yapılan birkaç ender bitkiden biridir. Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir.
(i). Mısır. Egyptian (s)., (i). Mısır'a ait; (i).
İlgili 25 soru bulundu
Eski Mısır dili ya da Eski Mısırca, Mısır dilinin bir gelişim evresini yansıtan, Eski Krallık (MÖ 2707-2216) dönemi yazıtları ve tabut metinleri yahut geç döneme ait metinlerde karşılaşılan bir antik dildir.
Mısır kelimesi Türkçe'de "ülke adı" anlamına gelir. Mısır "ülke adı" özel adından türetilmiştir. Bu sözcük Arapça miṣr مصر z "1. büyük şehir, metropol, başkent, 2. Kahire kenti" sözcüğünden türetilmiştir.
Max Planck Enstitüsü'nün açıkladığı genetik sonuçlarına göre; Mısır firavunlarının genleri; Batı Asyalılarla Afrikalılardan çok Neolitik Levant halkları ile güçlü genetik bağlantıları olan Anadolulu ve Avrupalılara yakın.
Mısır Arapçası hakkında
Mısır Arapçası - ki bazen Masri olarak anılır - Mısır'da konuşulan ve Arapça'nın günlük konuşma diline en uygun ve en çok kabul gören versiyonudur.
1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
Ğodiş: Mısır / koliva.
lazca'da mısır demekmiş.
Eski Yunanca láχanon (her türlü sebze, ekin).
Ülkede yaygın olarak Sünni Müslüman nüfus yaşar. Toplam nüfusun yüzde 90'ı Müslüman'dır. Yüzde 9 oranında ise Kıpti bulunmaktadır.
Nüfus. Gamal Nkrumah'ın Haftalık Mısır Ahram Gazetesinde yer alan bir makalesine göre, Türk azınlığın nüfusuna ilişkin tahminler önemli ölçüde değişmekte olup, 100.000 ile 1.500.000 arasında değişmektedir. Ancak 1971'deki bir tahmin, Mısır'da yalnızca Girit Türklerinin nüfusunun 100.000 olduğunu öne sürmektedirler.
biz de bu ismi kullanırız. * egypt ise mısır'ın müslüman olmadığı dönemlerden kalma bir kelimedir. yunanistanlı şehir devletleri bu diyara "aigyptos" diye hitap ettiği için (hwt-ka-ptah kelimesinin bir türevi, mısırlılar'ın o zaman kendi ülkelerine hitap şekli) günümüze "egypt" şeklinde ulaşmıştır.
Mısır Piramiti Minyatürleri
Ülkenin simgesi olan Mısır piramitlerinin minyatürleri, gezi sırasında muhteşem bir hediyelik eşyaya dönüşmektedir. Dünyada en çok ziyaret edilen yerlerden biri olması, Mısır piramitlerini bölgeden alınabilecek benzersiz hatıralardan biri yapmaktadır.
Mısır, Afrika kıtasında bulunduğu için sıcak ve kurak bir ülkedir. Afrika kıtasının tüm coğrafi özelliklerini taşıyan bu ülke Sina Yarımadası üzerinde de olduğu için Afrika ve Asya kıtası arasında bir köprü görevi görür.
Mısır Arapçası (Arz. مِصْرِى (/mɯsˤrijja/), Ar. لُهْجَة مِصْرِية (/luhd͡ʒa mɯsˤrijja)), Mısır'da konuşulan Arapçanın adlandırılmasıdır. Modern standart Arapçadan ses ve gramer yönüyle farklılıkları vardır. Arapçanın en yaygın, en çok konuşulan ve en çok öğrenilen lehçesidir.
Firavun'un kızı Bithia'nın, Nil Nehri'nin yakınlarında bulunurken bebek olan Musa'yı bulması ve onu büyütmek istemesiyle Musa, firavun kraliyet ailesiyle birlikte büyüdü.
Antik Mısır'ın Firavun ve Kraliçe Boyları
Kralların ortalama boyu 166 cm idi. Kraliçe ve prenseslerin ortalama boyu 156.7 cm idi. İncelenenler arasındaki en uzun firavun, 173 cm boyuyla Ramses II'ydi (MÖ 1303-MÖ 1212). 165 cm boyundaki eşi Kraliçe Nefertari-merj-em-Mut da zamanına göre sıradışı bir uzunluktaydı.
II. Ramses (MÖ 1302 – MÖ 1212), Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanının üçüncü firavunuydu. Genellikle Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.
çarmakudi ise karadeniz şivesi dışında , lazca konuşan kısımlarda kullanılan adı patlamış mısırın.
Poçok, mısır koçanı saran yeşil renkli yapraklar ile püskülünün adı. Mısır koçanları yapraklarından ayıklanırken bir kenara ayrı-lan poçoklar atılmaz, biriktirilir, kışın kazanlarda pişirilerek hayvanlara yedirilirdi (Hemşin).
Ankh, üst ucu bir ilmiği andıran bir haç. “T” harfinin üzerine oturtulmuş küçük bir daireden ibaret yaygın bir Antik Mısır sembolüdür. "Nil'in anahtarı" olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri