Egzoz gazının aşırı ısınmasının ana nedenleri şunlardır: Dönüş havası sıcaklığı yüksektir, motor ısıtılır, sıkıştırma oranı yüksektir, yoğuşma basıncı yüksektir ve soğutucu doğru olmayan şekilde seçilir. Kompresör egzozu aşırı ısınma çok karmaşık değil, bu sebeplerden başka bir şey değil!
Peki, egzoz tıkalı olursa ne olur? Bu durum farklı sonuçlar doğurabilir; Aracın performansı düşebilir ve çekiş gücü azalır. Aracın harareti yükselebilir.
Sonuç:Egzoz Içerisinde Bekleyen Su Paslanma Devresini Başlatır.. Manifolttan Gelen atık Gaz Egzoz Içerisinde Beli Bir Zamanlama Yapar Sonra çikişa Geçer.. Buna Kavrulma Denir Buda Egzozun Patlamasina ve aşırı ısınmasına sebep olur..
Bu durumlarda motor çalışmayı durduracak ve ayrıca yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında contaların oldukça ciddi şekilde hasar görmesi olasıdır. Ancak motorun aşırı ısınması tüm arabayı olumsuz etkiler ve önemli yatırımlar yapsanız bile arabayı tamir edemeyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Egzoz gazının aşırı ısınmasının ana nedenleri şunlardır: Dönüş havası sıcaklığı yüksektir, motor ısıtılır, sıkıştırma oranı yüksektir, yoğuşma basıncı yüksektir ve soğutucu doğru olmayan şekilde seçilir. Kompresör egzozu aşırı ısınma çok karmaşık değil, bu sebeplerden başka bir şey değil!
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Sıcak motora su tutulmaz, ılık motora da su tutulmaz, tazyikli suda sıcak veya soğukken tutulmaz.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Normal egzos gazı sıcaklığı benzinlide yüksüz iken 400 -450 derece. Fakat benim lpg arabam 650 dereceden aşağı düşmüyor. Normal benzinli motorları saate 100 km hızla giderken 650 derece operasyon sıcaklığı ile ilerliyor. Fakat ben hypermiling yaparken bile 700 derece altına düşmüyor.
Hava sicakligi 25-30 derece.
Motor halen yüksek devirde iken egzoz subabı açılır. İçerisinde yanmamış yakıt bulunan egzoz gazları açılan egzoz sübabından silindir dışına atılır. Yanmamış benzin egzoz boruları içerisinde oksijenle karşılaşır ve yüksek sıcaklığında etkisi ile yanar ve egzoz borusu ucundan alev çıkar.
Egzoz susturucusu, egzoz borusu çıkışını daraltarak dışarıdan duyulan sesi azaltmaya yarayan araçtır. Bununla beraber, egzoz gazının çıkışını zorlaştırıp performansı düşürebilir. Araç susturucularının ortalama 80.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Egzoz Denetimi
Egzozlar hava ile temas halinde olduklarından dış kılıflarında oksidasyon oluşur ve bu durum sayesinde paslanma evresi başlar. Ayrıca paslanabilecek ve aynı titizlikle takip edilmesi gereken egzoz taşıyıcısı bulunmakta. Egzoz ömrü, hava temasını da dikkate alırsak yaklaşık 10 yıl kadardır.
Motor ısınması öncelikle motora zarar verir. Aracın yaptığı hararet geç fark edilirse, motor kitlenebilir. Ayrıca ısınan motorda parçalar genleşmeye başlar, motor contaları yanar ve maddi açıdan bütçeyi zorlayabilecek hasarlar oluşabilir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
2Motorunuzu rölantide çalıştırarak ısıtma
Motoru ısıtmanın en kolay yolu, sürüşünüzün yavaşlaması ve aşırı motor devrini önlemektir. Sadece birkaç saniye sonra aracınızı güvenle sürebilirsiniz. İlk normal hızda sürüşe devam ettiğinizde aracınız yaklaşık iki kat daha hızlı ısınır.
Dizel motorlar daha geç ısınırken, benzinli motorlar daha erken ısınabilir. Özellikle soğuk havalarda dizel motorların ısıtılması gereklidir.
Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur. Aracınızın güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için, aracınızın rölanti hızıyla ilgili sorunları tespit etmek ve gidermek önemlidir.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri