Ek gıdaya başlamak her anne için heyecanlı bir dönemdir. Hangi besini nasıl ve ne kadar vereceğim gibi sorular her annenin kafasını meşgul eder. Ek gıda sürecinin en önemli kuralı 3 gün kuralıdır. Her yeni besine başlarken uygulayacağınız bu 3 gün kuralı size yol gösterici olacak.
Ek gıdaya geçiş döneminde parolamız ise doyurma- tanıştır olmalıdır. Alerji riski de göz önüne alınarak 3 gün kuralı uygulamalıyız. Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin yedirmemektedir.
Ne zaman biter? 6 ayda başlayan 3 gün kuralı bebeğiniz 10. aya gelene kadar önemini korur. Yani 6. ayda uygulamaya başladığınız 3 gün kuralını, 10. ayda bırakabilirsiniz. Eğer aile hikayenizde alerjik bireyler varsa; tedbir için bebeğiniz 12 aylık olana 3 gün kuralını uygulayabilirsiniz.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte İlk Adım (6-8 Aylık Dönem)
İlk gıdalara, ilk etapta tadımlık olarak başlanılması önerilir. Ek gıdalara yoğun olarak başlamanız, anne sütü alımını olumsuz etkileyebilir. Bebeğin 8 ayı bitene kadar günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Fazla miktarda ek besin, bebeğin gerektiğinden fazla kilo almasına ve gerekli vitaminlerden tam olarak yararlanamamasına neden olacaktır. Bu nedenle, 6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-11 aylık bebekte 3 öğün, tamamlayıcı besin yeterli gelecektir. Kalan öğünler anne sütü olmalıdır.
Ek gıdaların başlandığı ilk ay içinde bir öğün miktarı yaklaşık 3-4 çorba kaşığı (40-60 ml) kadardır. Bir gün içerisinde ise toplam alması gereken ek gıda miktarı iki küçük kavanoz, yani yaklaşık iki çay bardağı kadar olması yeterlidir. Günlük öğün sayısı ise 6-8 ay arasındaki bebekler için 2 veya 3 olmalıdır.
Bebeğiniz 6-8 ay arasında 2 ara öğün yiyebilir. Ara öğünlerin her biri, bir çay bardağı miktarında olabilir. Bebeğiniz 9-12 aylık olduğu zaman 3 öğün ek gıda verebilirsiniz.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Malzemeler: 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt veya anne sütü. Yapılışı: Yumurtayı çiğ kalmayacak şekilde haşladıktan sonra beyazını ayırın. Sarısını ise bir çatal yardımıyla ezin. Üzerine yoğurt veya anne sütünü ekleyip iyice püre haline getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın. 2. gün 5-6 kaşık, 3. gün 8-10 kaşığa kadar arttırın.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
5 AYLIK BEBEK KAÇ CC MAMA YEMELİ
Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde 200 ml olmak üzere günde 4-5 defa mama yiyebilirler. Anneler ek gıdaya geçiş döneminde mama saatlerini kendileri ayarlarlar.
Başlangıçta meyve suyu, sebze suyu şeklinde olup daha sonra yavaş yavaş püre ve pürtüklü şeklinde hazırlanmalıdır. Taneli ve pürtüklü gıdalara 10 aya kadar geçilmiş olmalıdır. Ek besin 6-8. ayda toplamda 2 öğün her öğün için 1 çay bardağı, 9-12 ay arasında 3 öğün her öğün 1 çay bardağı şeklinde olmalıdır.
Havucun içerisinde A vitaminin yüksek olmasının yanı sıra zengin bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenlerden dolayı bebeğinizin ilk besin takviyesine havuç yedirerek başlayabilirsiniz. Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Meyve püresi (8-9 aya dek narenciye grubu, 1 yaşa dek çilek ve kivi hariç) Ara öğün. Yoğurt (evde mayalanmış veya kısa raf ömürlü hazır doğal yoğurtlar) İkindi (ara öğün).
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Mide kapasitesi 180 ml'dir. 6 aylık bir bebeğe ek gıda verilirken küçük miktarlarda başlanmalıdır. Örneğin, 1 çay kaşığı kadar tek bir gıda ile başlamalı ve aynı gıda 3 gün boyunca bu miktarlarda biraz daha attırılarak verilmelidir ve 3 gün kuralı uygulanmalıdır. 6 aylık bir bebek 2.5-3 saatte bir beslenmelidir.
Muzu küçük gurmenizle en erken 4. ayında tanıştırabilirsiniz. Ama tavsiye edilen dönemin 6. ay olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir. Ancak ilk aşamada dengesini sağlayamayacağı için bir eşyaya ulaşmak için eğildiğinde düşebilir.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz.
Çünkü fazla miktarda yenen muz ne yazık ki kabızlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Muz tüketim ölçüsü hafta en fazla 1 veya 2 dir. 6-8 aylık bebekler için yarım muz yeterli olacağı gibi, daha büyük bebekler için 1 muz verilebilir.
3 Gün Kuralı Nasıl Uygulanır? Yeni bir gıda ile tanışacak olan bebeğinizi, diğer gıdalarla tanıştırmadan önce 3 gün beklemelisiniz. İlk ek gıda denemesinde bebeğinizin iki öğününün ortasını seçebilirsiniz. Verdiğiniz miktar ise tadımlık olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri