Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Arama kararı kimlere verilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Arama kararı kimlere verilir?

Ceza Muhakemesi Kanunu Kanunun 116. maddesinde şüphelinin veya sanığın yakalanabileceği ve suç delillerini elde edilebileceği konusunda makul şüphe varsa şahısların üstleri, eşyası, konutu, işyeri ve ona ait diğer yerlerde arama yapılabileceği belirtilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: icisleri.gov.tr

Arama kararı hangi durumlarda verilir?

Yani arama kararının verilebilmesi için suçun işlendiğine dair basit bir suç şüphesinin ve aranan kişi ya da eşyanın bulunacağına dair makul şüphenin varlığı gerekir. Suç şüphesinin bulunmadığı hallerde ise adli arama yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Arama kararı neye göre belirlenir?

Arama kararı konusunda temel kural : Arama kararını hakim verecektir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emri bulunmalıdır. Cumhuriyet Savcısına ulaşılamaması ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirinin yazılı emri ile arama yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Polis hangi durumlarda arama yapabilir?

Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Adli arama kararı kim verir?

Adlî aramalarda karar ve emir verme yetkisi Madde 7 - Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Arama, Aramaya Karar Veya Emir Vermeye Yetkili Merciler

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kimlerin üstü aranmaz?

Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Aranma kararı neden çıkar?

Somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması, Başka şekilde delil elde edilmesinin mümkün olmaması, Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerini şüphelinin kullanması Hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmesi aranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Usulsüz arama ne demek?

Haksız arama suçunun meydana gelmesi için bir kamu görevlisinin hukuka aykırı olarak bir kişinin üzerini veya eşyasını aramasıyla oluşmaktadır. Kişinin vücut bütünlüğüne yasal zorunluluk olmadığı müddetçe dokunulamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Polis kime kimlik soramaz?

PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Önleme Arama kararını kim verir?

Önleme araması kararını vermekle Sulh Ceza Hâkimleri yetkilidir. Önleme araması kararı verilebilmesi için yönetmeliğin 20. Maddesinde de belirtildiği gibi “makul bir sebebin” bulunması gerekirken, adli aramalarda ise “makul bir şüphenin” bulunması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: icisleri.gov.tr

Arama kararı kaç gün sürer?

Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını el koymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar” hükümlerini amirdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Arama kararı ve emrinde neler yer alır?

Arama kararında veya arama emrinde şunlara yer verilmelidir (m.119/1); a) Aramanın nedenini oluşturan fiil, b) Aranacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi veya aranacak eşya söz konusu ise bu eşyanın ne olduğu, c) Arama kararının veya arama emrinin geçerli olacağı süre açıkça yazılı olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tihvakademi.org

Kaç çeşit arama vardır?

Arama Çeşitleri (CGK-K.2018/664) Arama, amacına göre “adli arama” ve “önleme araması” olarak ikiye ayrılmaktadır. Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Polis arama izni olmadan evi arayabilir mi?

Toplum içinde vatandaşların merak ettiği konulardan birisi de mahkeme tarafından arama izni olmayan polisler eve zorla girip arama yapabilir mi yönünde. CMK'nın 119. maddesi uyarınca hakim kararı ya da Cumhuriyet savcısı tarafından yazılı arama emri çıkmadan polis ya da jandarma kapalı konutlara giremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurhukukburosu.com

Polisin arama yetkisi var mı?

Polisin Araç Arama Yetkisi

Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mizgindogan.av.tr

Yakalama kararı çıkarsa ne olur?

YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Polis kimlere GBT yapamaz?

ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Polis kafasına göre GBT yapabilir mi?

Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Savcı polise kimlik sorabilir mi?

Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Rıza ile arama yapılabilir mi?

Bu düzenleme, Danıştay'ın 13.03.2007 tarih ve E.2005/6392, K.2007/948 sayılı kararı ile haklı olarak iptal edilmiştir. Bu itibarla, rızalı arama ile elde edilen deliller hukuka aykırı olacaktır. .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hukuka aykırı üst araması hangi suça girer?

Hukuka aykırı aramanın maddi ceza hukuku bakımından yaptırımı ise eylemin suç teşkil etmesidir. 5237 sayılı TCK'nın "haksız arama" başlıklı 120. maddesinde hukuka aykırı olarak bir kimsenin üstünü veya eşyasını arayan kamu görevlisinin üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgurlukicinhukukcular.org

Yakalama emri ev arama yetkisi verir mi?

Ancak 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda öngörülen suçlar bakımından, özel konut ve eklentilerinde hâkim kararı olmadıkça arama yapılamaz. Kolluk âmirinin yazılı emriyle yapılan arama ve sonuçları Cumhuriyet başsavcılığına derhâl bildirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Aranma kararı e devlette görünür mü?

Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Zorla getirme kararı GBT de çıkar mı?

GBT sorgusu üzerinden zorla getirme kararlarına ulaşılamaz. Uygulamada genellikle zorla getirme kararı çıkarılanın çağrıldığı makama davet edilmesiyle yetinilir. Kolluğun CMK 146/3. Maddesi gereğince zorla getirme kararının bir örneğini şüpheli ya da sanığa vermesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Aranma kararı ne zaman çıkar?

Kolluk amirinin kararı yirmi dört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulacaktır. Ayrıca yapılan araç aramalarına ilişkin olarak kişiye, arama gerekçesini de içeren yazılı bir belge verilecek, bir nüshası da dosyasında muhafaza edilecektir. Bu kapsamda ekteki “Araç Arama Belgesi” kullanılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.gov.tr
Önceki makale
En sevdiği renk ne?
Sonraki makale
13 A belgesi nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT