Yoğurt, anne sütüne yakınlığı; 6 aylık bebek tarafından kolay sindirilebilir oluşu dolayısıyla ek gıdaya geçişte seçilecek ilk besin olarak idealdir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için son derece elzem bir mineral olan kalsiyum için iyi bir kaynaktır ve bol miktarda B12 ve B6 vitamini içerir.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Bebekler için neden günlük yoğurt? İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir.
1/2 bebek kavanozu kadar yoğurt ta verebilirsiniz. Önemli olan her gün her besini vermek değil ek gıda ve anne sütü miktarını günlük beslenmede dengelemenizdir.
İlgili 25 soru bulundu
Meyveyi küp küp doğradıktan sonra 6 aylık bebek için sert meyveleri 5 dakika boyunca pişirin. Daha büyük çocuklar için bütün meyveleri ezip püre haline getirin. Hazırladığınız püreyi yoğurt ile karıştırarak bebeğinize yedirin.
Dolayısıyla ek gıdaya başlayan bebeklere ilk günlerde birkaç çay kaşığından fazla yoğurt yedirilmemelidir. Eğer kızarıklık, deri döküntüsü vb. alerjik belirtiler gözlemlenmiyorsa yoğurdun miktarı yavaş yavaş artırılabilir. İlerleyen aylarda ise bebeğin de isteğine göre yarım veya tam çay bardağı yoğurt yedirilebilir.
Sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt; yüksek kalsiyum oranı, protein, fosfor ve özellikle B2, B6, B12 içeriğiyle yaşamın her döneminde tüketilmesi gereken son derece besleyici bir üründür. Yoğurt, bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyumun ve yağın kaynağıdır, içeriğindeki kültürlerle kalsiyumun emilimini artırır.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Yapımında bebe bisküvisi, muz ve ceviz kullanılan meyveli yoğurdu 8. aydan itibaren verebilirsiniz.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve dişler güçlenirken A, B ve E vitaminleriyle bebeklerin gelişimini destekler. Ek gıdaya geçiş döneminde bebekler için ev yapımı yoğurt verilmesi gerekir. Yoğurtta bağırsak florasını ve bağışıklığı güçlendiren probiyotikler bulunduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Eti Cicibebe Sade Bebek Bisküvilerini, sütü, yoğurdu ve kiviyi de ekleyin ve blenderdan geçirin.
Günlük yoğurt öğünü iki defa olabilir. Her öğünde 3 tepeleme yemek kaşığı veya 1 çay bardağı verilebilir.
Bebeklere yoğurt, eğer enne sütü yetmiyor veya yoksa diyete 5. ayda girebilir. Mutlaka ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için açık süt veya açık süt bulunamıyorsa tam yağlı günlük pastörize süt kullanın. (Açık süt güvenilirse kullanılabilir ama 30 dakika kaynatmayı öneriyoruz).
Süt, yoğurt gibi proteini yüksek, aynı zamanda dengeli karbonhidrat ve yağ içeren besinler, doyurucudur ve daha uzun süre tok tutar.
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
EK GIDALAR:
Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir, Ek besinler kaşıkla az miktarlarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir.
Ek gıdaya başlangıçta bebeğinize yalnızca 1-2 tatlı kaşığı yiyecek tattırarabilirsiniz.6. aydan sonra bebeğinize ek gıdaları bu şekilde ufak ufak tattırabilirsiniz. 6 ile 8. ayları arasında anne sütüne ek olarak 2 minik bebek kavanozu ölçüsünde katı gıda verebilirsiniz.
İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir. Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri