Sonda tipleri Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Tıp: Sonda, tedavi altında bulunan vücuda araştırma ya da sıvı nakletmek amacıyla sokulan boru. (Endoskopi vb.) Astronomi: Uzay sondası, uzayda bilimsel keşif amacıyla görev yapan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği görev.
TAK insanların mesanelerinde ki idrarı düzenli, güvenli ve uygun bir şekilde boşaltmalarını sağlamak üzere uygulanan bir yöntemdir. İnce esnek ve kaygan bir sonda ile mesaneye girerek idrarın boşaltılması işlemidir.
1– İdrar kanalında olan bir darlığa bağlı olarak idrar yapamayan veya çok az miktarda yapan kişilerde takılabilir. Örnek olarak prostat hastalıklarında idrar torbası takılabilir. 2– İleri derecede hasta veya yaralı kişilerde idrar çıkışını takip etmek için takılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
♣ Hastaların bazılarında uzun süreler takılı kalan sonda nedeniyle kaslarda oluşabilecek zayıflıklar, mesanede fonksiyon kayıplarına neden olabilir. ♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır.
Hasta sırt üstü pozisyona getirilerek dizleri bükülür ve bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir. Hemşire ellerini steril yaparak eldivenlerini giyer. Sonda takılırken idrarın damlamaması için hastanın alt kısmına hasta altı bezi yerleştirilir.
Kateter nereye takılır? Kateter çeşidine göre vücutta takıldığı bölge farklılık gösterir. Genellikle kol, kasık ve boyun bölgesine takılmaktadır.
Kateter, cerrahi operasyonlar esnasında sıklıkla kullanılan bir alettir. Aferez işlemi sırasında kanı vücuttan alıp işleyebilmek için belirli bir hızda ve hacimde kanı cihaz çekmek gerekmektedir. Bu nedenledamar yolunun iyi olmadığı durumlarda kateter takılır.
Kateter, ameliyat sonrasında vücuda takılan ve vücut boşluğunda biriken sıvılarla kanın drenajında kullanılan cerrahi tüptür. Bu tüp genellikle dar ve esnek yapıda olur. Ancak bazı durumlarda geniş ve sert yapıda olan kateterler de kullanılabilir.
Yara yerleri için özel su geçirmez bantlar kullanılırsa hasta taburcu olur olmaz duş alabilir. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Üreterlerden (idrar boruları) bu bağırsak parçasına gelen idrar, cilde yapışan bir torbaya dolar ve torba doldukça hastalar torbayı boşaltır.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
İdrar sondası takma işlemi; bazı hastalarında tedavisi sürecinde uygulanan, bazen de kronik bakım hastalarında yatağa bağımlılık gerektiren durumlarda uzun süreli kullanım gerektiren mesane boşaltım işlemidir. Bu işlem tıbbi bir müdahale olup hemşireler tarafından uygulanmaktadır.
Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır.
Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir. Yine iyileşme döneminde ani idrar sıkışıklığı, idrar yaparken yanma hissi gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
Sonda çıkarılmadan önce ara ara (15-20 dk arayla) açılıp kapatılarak mesane egzersizi yaptırılması gerekir. Doktorunuza başvurmanız ve nedenin globa mı bağlı olduğunun değerlendirilmesi (muayene ile anlaşılabilir ancak gerekirse ultrason da yapılabilir) ve idrarın boşaltılması gerekir.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
En az 12 saat geçtikten sonra genelde de 24 saat sonunda çıkartılıyor. Mesaneye sonda takılmasının, idrar sondası takılmasının bir avantajı da şu: idrar çıkışını takip ediyoruz.
ne takılırken ne de çıkartılırken acı olmuyor. bunları düşünüp kendinizi sıkıntıya sokmayın.
Özellikle yataktan kalkamayan,idrarını kontrol etmekte sorun yaşayan, periyodik ve sık olarak idrarını boşaltmak zorunda olan hastalarda kullanılır. Uygulanması çok kolaydır ve hastanın kendisi de kullanabilir. Yumuşak ve hafif dış çeperler sıkma ve yara oluşumuna engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri