Şimşir ağacı , manda boynuzu ve metal lerden bir çok çeşidi vardır.
Zihgir ya da Okçuluk yüzüğü, başparmak çekişi tekniğinde kullanılan atış yüzüğü, okçuların sağ ellerinin başparmaklarına taktıkları, yayı çekerken parmağın incinmemesi için kullanılan (genellikle kemikten) halka şeklindeki yüzük.
Zihgir, okçu yüzüğüdür. Atış eli başparmağa takılan atış yüzüğüdür. Kirişin kolay çekilmesini sağlamaya ve parmağın yaralanmasını engellemeye yarar. Parmak üzerine binen kısma damak veya kaş, iç tarafına yapıştırılan deri parçasına kulak, kiriş takılan iç kenarına ise eşik denir.
Zihgir, diğer isimleriyle 'okçu yüzüğü', 'şast yüzüğü', 'tirkeş yüzüğü' ve 'kemankeş yüzüğü' baş parmağa takılır. Zihgirsiz ok atmak, parmak boğumunda yarılmalara ve nasırlaşmaya sebep olmaktadır. Aynı zaman da zihgir, yaydan çıkan okun daha ileri fırlatılmasında da etkilidir.
Tirkeş: İçine ok konulan ve sırtta taşınan meşinden yapılmış ok kılıfı anlamına gelmektedir. 2014 yılında çıkan 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında köy; Tirkeş Mahallesi olmuştur. Mahallede Alevi ve Sunniler bir arada yaşamaktadırlar.
İlgili 22 soru bulundu
Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Baş, işaret ve orta parmağa takılmaz. Zira Hazret-i Ali, orta ve şahâdet parmağını işaret ederek "Resûlullah aleyhisselâm yüzüğümü şu parmağa koymamı yasakladı" buyurdu. Taberânî'de de “Yüzük ancak küçük parmakla yanındakine takılır” hadîs-i şerifi vardır.
Ali yüzüğü sağ eline takardı, çünkü Resulullah (s.a.a)'tan sonra o ashabu'l-yemin'in (sağ ehli - kurtuluş ehli olanların) önderiydi… ve bu bizim Şia'mızın bir alametidir.”[4] Yani sağ ele yüzük takmak Peygamber (s.a.a)'e, Hz. Ali(a.s)'ye ashabu'l- yemin bağlılığın bir simgesidir.
Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir. Dünya yıldızı Marilyn Monroe'nun da yüzüklerini genellikle orta parmağına taktığı bilinmektedir.
Ta Eski Mısır'a ve Roma'ya dayanan inanışa göre sol eldeki dördüncü parmaktan geçmekte olan bir damar, kalbe gider. Bu nedenle de dördüncü parmaktan kalbe ulaşan damar, zamanla kalıcı aşkın simgesi olarak bu parmağın yüzük parmağı olarak adlandırılmasına vesile olmuştur.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı. Şurada Paylaş! Ancak bu eski ve yanlış bir inanış çünkü sol eldeki yüzük parmağında, kalbe giden herhangi bir damar bulunmuyor.
Evlilik öncesi söz ve nişanlanma olduğu taktirde çiftler nişan yüzükleri için sağ ellerindeki yüzük parmaklarını kullanırlar. Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Erkeklerin altın yüzük takmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Altın ile gümüşü süs olarak takmak yalnız kadınlara helaldir. Fakat, bunları mahrem olmayan erkeklere göstermeleri haramdır.
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Erkeklerin altın yüzük yerine gümüş yüzük takmasının sebebi İslam inancının getirdiği yanlardan biri. İslamiyette erkeğin altın yerine gümüş kullanması önerilir. Toplum yaşantımız ve geleneklerimizin de eşlik ettiği bu süreç gümüş yüzüğün erkekler arasında daha yaygın olmasını sağlamıştır.
Erkekler, 4,5 gram kadar, şafide örfte fazla görülmeyecek kadar ancak gümüşten olabilir. Altın, bakır, demir haramdır. Diğer kıymetleri madenler var mesela platin haramdır. Gümüş dışında bunların hepsi erkeğe haramdır.
2. Erkekler için gümüş yüzük takmak caizdir. Ancak yukarıda zikredilen hadise göre erkeğin takması caiz olan gümüş yüzük en fazla bir miskal yani 4,009 gr. olmalıdır.
Evliler de takmaz, bekarlar da.
Ayetullah el-Uzma Mekarim Şirazi'nin Bürosu: Erkeğin, hangi renkte olursa olsun (beyazda olsa) altın takması caiz değildir ve namazı batıl eder. Ama başka bir metal olan platinin sakıncası yoktur. Ayetullah el-Uzma Safi Gulpaygani'nin Bürosu: Rengi beyazda olsa gerçekten altın ise caiz değildir.
Her iki yüzük de çoğunlukla alyans şeklinde olur ve çiftlerin tercihlerine göre renkleri ve modelleri değişiklik gösterebilir. Çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmaklarına takılan bu yüzükler evlenene kadar olan zamanda çiftlerin birbirine bağlılığını taçlandırır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
İki elin sağ ve sol parmaklarına takılan yüzüğün anlamı, bu parmağa yüzük parmağı denilmesinde anlaşıldığı üzere oldukça açıktır. Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik.
Beştaş gibi daha büyük ve gösterişli yüzüklerin kullanımı için genel olarak yüzük parmağı tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri