Ekmek kelimesi fırın, fırıncılık, fırıncı, buğday, un, yemek, bakkal, kahvaltı, tohum, bitki gibi kelimeleri çağrıştırır.
ekmek 'nan' demektir. nan sebebler alemindeki nimetler (karşılıksız verilenler) anlamındadır. Buna göre ekmek kişiye göre için iş, aş, mal-mülk veya her türlü dünyalık olarak düşünülebilir.
Doğrulanmış Cevap. Ekmek kelimesi türemiş bir kelimedir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir.
Osmanlı Türkçesi اكمك, o da Eski Türkçe epmek (otk) (epmek), ötmek (otk) (ötmek) kelimelerinden gelmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil kurumuna göre ekmek kelimesi un ile yapılan hamurlu yiyecek anlamına gelmektedir.
Ekmek, ilmin artmasına, güzel zevceye, tatlı ve hoş geçecek günlere, mal ve rızkın bolluğuna yorumlanır. Her ne şekilde görülürse görülsün ekmek gören kimsenin eline zahmetsizce mal ve para geçeceğine işaret eder.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek.
Ekmek kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Ekmek kelimesinin ilk anlamı undan yapılan, her gün tüketilen besindir. Ekmek kelimesi bir diğer anlamı ise toprağa bir şeyler serpmek, atmak anlamında kullanılır. Burada "ek" aslında fiildir.
bayat olani kofte yapiminda kullanilan, ekmegin ic kismindaki yumusak bolge. kendince rejim yapanlar bu kismi cikarir yemez.
Buğday ekmeği, tahıl ekmeği, yulaf ekmeği, sarı buğday ekmeği, köy ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, standart beyaz (Türk) ekmeği, ay çekirdekli ekmek, ruşeymli ekmek, haşhaşlı ekmek, zeytinli ekmek, cevizli ekmek, mısır ekmeği, tuzsuz ekmek, tandır ekmeği, francala ekmek, baget ekmek, lavaş ekmeği, susamlı ekmek, ...
ekmek var yer misin, şeklinde de söylenebilen yerel bir deyimdir. herhangi bir konuda başarılı olamayan ya da yetersiz kalan kişiye eleştiri getirmek için kullanılır. her ne kadar farklı anlamlara geliyor olsa da ekmek yeme üzerine söylenen iç anadolu usulü "ekmaanen ye ekmaanen" sözü daha meşhurdur.
ekmek gıdığı denir bizim oralarda. ekmeğin kulağı da denir. ekmek taze ise koparıp yemek kadar güzeli yoktur.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz. Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.
Cevap. Açıklama: Çünkü ekmeği beslenmede kullanırız. Beslenmek de bir ihtiyaçtır.
Ekmek kelimesinin yan ve mecaz anlamlar
İnsanın geçimini sağladığı kazanç, çalışması karşılığı elde ettiği ücret, maaş.
"Sadaka olarak verilen bir parça ekmek, Allah katında Uhud dağı kadar büyür." Hadis-i Şerif - YouTube.
Her gün ekmek almak demek sabah öğle veya da ikindi yemek yemek için duyulan ekmeği almak için bakkala veya da markete giden kişiye denir. Ve bu işi genellikle evin küçüğü yapar diğer bir adıyla bu konuya zulüm de denir :'D bazıları hatta rüşvetle gider.
birisinin para gelirini kisitlamak, yok etmek v.s. durumlarda denilen tipik soz.
[1] Geçimini kendi emeğiyle sağlayacak duruma gelmek. [2] İş/meslek edinerek para kazanmaya başlamak.
Ekmek içerdiği karbonhidrat yanında protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminlerİ yönünden de zengin bir gıdadır. Bu açıdan doğal ekmek, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasını sağlar. Lif alımıyla mide ve bağırsak sağlığının korunması, kabızlığın önlenmesi için ciddi bir destek sağlar.
2600'lü yıllarda ekmeğe öyle çok önem verirlermiş ki piramitlerde çalışan işçiler dâhil maaş ödemeleri ekmekle yapılırmış. Ölümden sonra hayatın varlığına inanan Mısırlılar, mezarlara yerleştirdikleri sevdiklerinin yanına, gittikleri yerde aç kalmamaları için ekmek de bırakırmış.
Ekmeğin kan şekerini dengeleme özelliği ve sinir sistemini dengelemeye yardımcı olan vitaminlerin alınmasında büyük katkıda bulunur. Peki, bunlar için hangi tür ekmekler tüketmeliyiz? Ekmek ham maddesinde herhangi bir tahıl unu bulunan besin maddesidir.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri