Beyaz veya rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmek, LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bazı ekmek çeşitleri, doymuş yağ içeren süt, tereyağı veya yumurta gibi hayvansal ürünler içerir. Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerse genellikle çok miktarda kolesterol içerir.
Ekmek içeriğinde karbonhidrat, az miktarda protein, lif özellikle B1 ve B6 vitaminleri gibi birçok besin ögesi yönünden zengin bir besindir. Yapılan araştırmalarla birlikte tam tahıllı ekmeklerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü düşürdüğü ve kolesterol dengesi sağladığı görülmüştür.
Son yıllarda artan kalp-damar hastalıkları, tansiyon, şeker, yüksek kolesterol ve obezite gibi ciddi sağlık problemleri artık ''ekmekten uzak kalarak değil, doğru ekmek yiyerek'' kontrol altına alınabiliyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.
Tam çavdar ekmeği, vücuttaki kolesterol dengesini sağlayarak ve kan dolaşımını sağlıklı hale getirerek, kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması riskini azaltmaktadır. Tam çavdar ekmeği, sağlıklı bir vücut işleyişi doğrultusunda, safra kesesi oluşumunu önlemektedir.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
İlgili 22 soru bulundu
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı. Diyetisyen Emre Uzun, yediklerinizin kolesterol üstünde büyük bir etkisi olduğunu ifade etti ve kolesterolünüzü düşürecek ve diğer hastalıkların da riskini azaltacak 13 besini açıkladı.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
oldukça faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür, iyi kole.
Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Beyaz veya rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmek, LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bazı ekmek çeşitleri, doymuş yağ içeren süt, tereyağı veya yumurta gibi hayvansal ürünler içerir. Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerse genellikle çok miktarda kolesterol içerir.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Kolesterolü düşürek için hareketli bir yaşam şarttır. Ağır sporlardan bahsetmiyoruz bu noktadaki en iyi sporlardan biri günlük en az yarım saatlik yürüyüşlerdir. Düzenli yapılan spor HDL yi yükseltir yani sağlıklı kolesterol için faydalıdır.
Bunlardan bir tanesi de kafestol. Bu madde, kahvenin yağlı kısmında bulunur. Kafestol, LDL kolesterol (yani kötü kolesterol) seviyesinin güçlü tetikleyicilerdinden bir tanesidir. Bu nedenle, kafestol yani dolayısıyla kahve tüketimi kolesterolü yükseltebilir.
Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi ve faydalı bitkisel bileşiklerin varlığından dolayı, ceviz, kalp sağlığı açısından çeşitli faydalar göstermektedir. Omega-3 yağ asidi; kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerini hafifçe düşürür. Diğer kuruyemişlerle kıyaslandığında ceviz, daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerir.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
Turşu iştah açıcı özelliği, C vitamini açısından zengin olması, yararlı bakteriler barındırması ve kolesterolü düşürücü özelliğiyle çok sağlıklı bir gıdadır.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür.
Vücut yağlarını düşürücü etkisi bulunan sarımsak, kolesterolü, düşürür, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruma sağlar.
Düzenli olarak tüketilen maydanoz limon kürü kolesterol seviyesini en ideal noktaya getirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri