Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
Öğün aralarında ve yemeklerde bolca salata tüketin. Protein yönünden zengin olan besinleri tüketin! Protein yönünden zengin olan besinler, doku onarımı ve doku yapımını sağlar. Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin açısından zengindir.
İlgili 18 soru bulundu
Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor. Bu meyveler birbirinden lezzetli olsa da dolapta uzun süre bekletildikleri zaman tazeliklerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Daha ılıman bölgelerde ise meyveler soğuk havaya maruz kaldıkça klorofil miktarı azaldığı için ağaçlardaki meyvelerde turuncu ya da portakal rengi dediğimiz renk hâkim olur.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Sonbahar yiyecekleri arasında başı çeken armut, günlük lif ve C vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılar. Sonbahar klasiklerinden biri olan mantar da içerdiği bol D vitamini, protein ve karbonhidrat sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen sonbahar sebzelerinden ikisi pırasa ve ıspanaktır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''sonbahar'' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Sonbaharın gelmesi ile birlikte yapraklar döküldü.
Sonbahar mevsimi, coğrafya bilgilerine göre 22 Eylül'de başlayıp 21 Aralık'ta sona eriyor. Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül'de gerçekleşiyor ve bu tarihte gece ve gündüz eşit oluyor.
Ekim ayı sebzeleri: Yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç, mantar, patlıcan, marul, roka, soğan, nane, tere, maydanoz, dereotu, fesleğen. Ekim ayı meyveleri: Mandalina, mürdüm eriği, elma, armut, muz, incir, üzüm, nar, hünnap, kızılcık.
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
Kırmızı meyveler; yaban mersini, üzüm, çilek, ahududu, böğürtlen, vişne, kiraz, siyah erik, karpuz gibi kırmızı renkli ve birçok kişi tarafından severek tüketilen meyvelerdir.
Sonbahar Meyveleri:
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Sonbahar burada yardımınıza yetişir. Size uzun sürecek olan ilişkilerin kapısını açar. Yazla beraber yorulan kalpler, kendilerini sonbaharın yağmurlarında dinlendirir. O rüzgarlı hava, yağmurun içinize içinize işleyerek yağması, aslında sizi farkında olmadan dinlendirir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İnce bluzlar ve tişörtler üzerine ince ceketler ve hırkalar giyilebilir. Şort ve etekleri ince çoraplarla tamamlayabiliriz. Şallara yönelebiliriz, üzerimize örgü bolerolar atabiliriz. Sandaletlerden hafif botlara, spor ayakkabılara geçişler yapabiliriz.
Kasım ayı sebzeleri: Karnabahar, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç, şalgam, soğan, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere. Kasım ayı meyveleri: Mandalina, kivi, portakal, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar, bal kabağı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri