Nimetler içerisinde değerinin en çok bilinmesi ve hürmet edilmesi gerekeni ekmektir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) tarafından “en hayırlı gıda” olarak vasıflandırılan ekmeğin,(1) soframızın baş köşesinde bulunduğu şüphesizdir. “Ekmeğe hürmet edin, çünkü yerin ve göğün bereketindendir.”
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi için kullanılıyor.
İsraf günahtır yani ekmeği çöpe atmak da günahtır. Onu sokakta yaşayan hayvanlara verseydin günaha girmez sevap işlersin.
Yediğimiz kadar satın almalıyız. Bunu yapamıyorsak yemediğimizi tazeyken paylaşmalıyız. Yenmeyeni zamanında paylaşmalıyız ki, kediler, köpekler, kuşlar küflü ekmekle zehirlenmesin.
İlgili 17 soru bulundu
Gıda israfı en çok yaş meyve ve sebzede, ardından hazır yemek ve ekmekte yaşanıyor. Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Yapılan araştırmalar Türkiye'deki ekmek israfının boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye her gün 5 milyon ekmeği çöpe atıyor. Günde 5 milyon... Yılda 2 milyar adet ekmek israf ediliyor.
Günde 23 bin 800 ton (23.809.128 kg), yılda 8,7 milyon ton (8.690.332 ton) ekmek tüketilmektedir. Günde 95 milyon (95.236.515) adet, yılda 35 milyar (34.761.327.975) adet ekmek tüketilmektedir. Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir.
Dünyada 690 milyon insan açlıkla, 670 milyondan fazla insan ise obezite ile mücadele ediyor. Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
Türkiye'nin israf karnesi: Günde 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor.
'Tazesi mideye oturur' diyerek bayat ekmek tüketenler dikkat! Bayat ekmekteki aflatoksin, mide, bağırsak ve karaciğer kanserine yol açıyor.
Eğer küflü besinler uzun süre ve yüksek oranda tüketilirse karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. HAYVANLARA BİLE YEDİRMEYİN! Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bayat ve küflü ekmeklerin hayvanlara yedirilmesinin sakıncalı olduğunu açıkladı.
Çünkü o göğün ve yerin bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ✔️"Ebû Hüreyre'den rivayetle; Allah'ım, günahımı bağışla, evimi genişlet, rızkıma bereket ver." ✔️"Ebû Sekine rivayet ediyor; Ekmeğe saygı gösterin.
Çöpe atılmak üzere çalışana teslim edilen temiz ve helal gıdayı, sahibi kim olursa olsun, onun izni olsun olmasın yemek caizdir, helaldir.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı? · İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. · Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. · Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir.
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Ayrıca Türkiye'de en çok kayıp ve israfın yüzde 53 ile sebze ve meyvede olduğuna bunun da maliyetinin 25 milyar lira olduğu tahminine yer veriliyor.
Dünyada en fazla ekmeğin tüketildiği ülke Türkiye oldu. Türkiye'de kişi başına yılda 120 kg ekmek yeniyor. Türkiye'yi Cezayir ve Sırbistan takip ediyor.
Pismis 200 gr ekmek cıkartmak icin 1 cuval undan 270 gr kesildiğinde 300 ile 335 arasında hamur elde edersin bu oran unun özlü olması ve hamurun yumsaklıgına göre değisir tabiki fabrika ekmegi icin yalnız tas ekmeği icin bu adet daha fazla cıkar 250 gr…
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
2005 yılında türk lirasından altı sıfırın atılmasına karar verildi. 2005 yılında 200 bin lira olan ekmek, 2014'de ekmek fiyatı 1 türk lirası. eski para ile 1000000 (bir milyon) türk lirası.
Türkiye'de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılıyor. Bu nedenle günlük 5 milyon lirayı, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr.
TÜRKİYE'NİN KARNESİ KIRIK
UNEP raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye en fazla gıda israfının yaşandığı 15. Ülke. 2020'de yapılan araştırmaya göre her yıl 18.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Çöplerdeki atık miktarının yüzde 52'sini gıda oluşturuyor. Günde 4.9 milyon ekmek israf ediliyor.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri